Dobbeltstraf og mere politi: Nu vil regeringen lukke Pusher Street én gang for alle

Kriminalitet begået på Christiania skal give højere straffe end andre steder i samfundet. Det er et af de initiativer, regeringen vil gennemføre for at komme problemerne med organiseret stofhandel til livs på den københavnske fristad.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Lovhammeren skal falde dobbelt så hårdt, hvis du sælger eller køber stoffer på Christiania. 

Sådan lyder det fra regeringen, der onsdag har præsenteret nye initiativer, der skal komme kriminalitet med stoffer på den københavnske fristad til livs.

"Hvis vi vil have en permanent lukning af Pusher Street, er vi nødt til at lære af historien og gøre det rigtigt," lød det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), da han orienterede om indgrebet på et pressemøde.

Her henviste han til flere års fejlslagen indsats mod hashhandlen og det bandeorganiserede stofmarked på Christiania.

"Jeg er godt klar over, at jeg ikke er den første justitsminister, der står og siger de ord. Handlen med euforiserende stoffer er før blevet lukket ned på Pusher Street, men hver gang vender pusherne tilbage," sagde han.

Dobbeltstraffe og skærpede zoneforbud

Regeringens indsats "skal gå på to ben", forklarede justitsministeren. Det er både på langt og kort sigt, og vil grundlæggende kræve en "fysisk forandring af området omkring Pusher Street" med for eksempel flere lovlige butikker og almene boliger. 

Det vil betyde, at straffen for blandt andet handel med og besiddelse af ulovlige stoffer vil kunne fordobles, hvis kriminaliteten sker i zonen

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister

Men på den korte bane er det ifølge regeringen to konkrete tiltag, der nu skal sætte en stopper for kriminaliteten med ulovlig og organiseret stofhandel.

For det første vil regeringen "tilpasse" de skærpede strafzoner, som allerede findes i dag, sådan at politiet fremover vil få mulighed for at udpege en målrettet, skærpet strafzone på Christiania.

"Det vil betyde, at straffen for blandt andet handel med og besiddelse af ulovlige stoffer vil kunne fordobles, hvis kriminaliteten sker i zonen," forklarede Peter Hummelgaard.

I dag gælder det i de skærpede strafzoner, at overtrædelser, der i dag kan straffes med en bøde, vil kunne medføre fængselsstraf anden gang, at overtrædelsen sker inden for zonen – ligesom bøden fordobles første gang, der sker en overtrædelse.

For det andet vil regeringen skærpe straffen for de zoneforbud, som politiet i dag har mulighed for at give til blandt andet personer, som tager del i den organiserede hashhandel. 

"Den skærpede straf skal gøre det lettere at varetægtsfængsle personer, som overtræder forbuddet. Det gør vi for at give politiet de bedste forudsætninger for at fjerne dem, der er involveret i hashhandel fra gaden," forklarede justitsministeren.

Regeringen vil ifølge justitsministeren i næste uge præsentere en bandepakke, som blandt andet skal sætte ind over for bandernes økonomiske og grænseoverskridende kriminalitet.

Læs også

Udsatte misbrugere er en undtagelse

I sin orientering til pressen anerkendte justitsministeren, at der er en særlig gruppe af meget socialt udsatte borgere med massive misbrugsproblemer, "som ikke umiddelbart har en vej ud".

Den gruppe skal der tages særligt hensyn til, og de skal mødes af en anden indsats. 

"De nye tiltag i dag ændrer ikke ved, at politiet skal give en advarsel og ikke en bøde til personer med et længere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer, når særlige hensyn taler for advarslen i stedet for straf," sagde Peter Hummelgaard og fortsatte:

"For at understrege, at der er et særligt hensyn at tage til de mest udsatte, vil regeringen derfor tydeliggøre lovgivningen, så forpligtelsen til meddelelse af en advarsel fremgår direkte i lovgivningen om euforiserende stoffer."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00