Efter Robusthedskommission: Ny æra for færre patientrettigheder og mere brugerbetaling?

Hovedparten af anbefalingerne fra Robusthedskommissionen kan sundhedsvæsenet gå i gang med at implementere i dag, vurderer gæsterne i Politisk Stuegang, tidligere sygehusdirektør Niels Würgler, og  Cheflæge, Helene Hvidman. I denne udgave vender vi fremtiden for patientrettighederne og kommmissionens anbefalinger om brugerbetaling.

Dagens gæster er tidligere topembedsmand og sygehusdirektør, Niels Würgler og Helene Hvidman, der er cheflæge på Hvidovre Hospital. Vært er Altingets sundshedspolitiske analytiker, Ole Møbjerg Toft.
Dagens gæster er tidligere topembedsmand og sygehusdirektør, Niels Würgler og Helene Hvidman, der er cheflæge på Hvidovre Hospital. Vært er Altingets sundshedspolitiske analytiker, Ole Møbjerg Toft.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Emma Agner CarstensenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Robusthedskommissionen burde have sat et kritisk blik på privathospitalernes betydning for de offentlige hospitalers robusthed.

Sådan lyder det fra den ene af gæsterne i denne udgave af Politisk Stuegang, hvor vi stiller skarpt på anbefalingerne fra Robusthedskommissionen.

Vi diskuterer, om det er politisk muligt at beskære patientrettighederne i sundhedsvæsenet, og hvordan man får personalet til at dele de skæve vagter med eller uden tvang.

Gæsterne taler også vanskelighederne ved at etablere et nationalt prioriteringsinstitut, uden at de nationale politikere blander sig.

Og diskuteres det, hvor det kan give mening at indføre ny brugerbetaling - både på enkeltydelser og mere genrelt på sundhedsområdet.


Dagens to gæster er:

Niels Würgler: Nu er tidligere sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital og har en fortid i Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Finansministeriet.

Helene Hvidman: Cheflæge på Hvidovre Hospital og blandt andet tidligere næstformand i Yngre Læger og har været opstillet til formandsvalget i Lægeforeningen.

Dagens gæster siger blandt andet:

Helene Hvidman

Hvilke muligheder ser du i rapportens anbefalinger om et nationalt prioriteringsinstitut?

"Prioritering er ikke alene et spørgsmål om brugerbetaling. Det handler også om, hvordan vi prioriterer de ressourcer vi har i sundhedsområdet på tværs af regioner, hospitaler, specialer og afdelinger. [...] Hvis vi gerne vil investere i strukturel forebyggelse, så bliver det væsentligt, at man faktisk sender nogle ressourcer derhen. Og hvis vi ikke skal konsumere en større del af det danske BNP, så betyder det, at vi skal tage det andre steder fra. Det er nogle af de diskussioner, vi kan bruge det her organ til. At få øje på, hvor er der for meget, og hvor er der for lidt."

Hvor ser du at det private ville kunne bidrage til sundhedsvæsenets robusthed?

"Det private bidrager ikke i lige så høj grad til vagterne, og bidrager ikke i lige så høj grad til den store uddannelsesforpligtelse, som det offentlige sundhedsvæsen har."

Niels Würgler

Hvor meget politisk manøvrerum giver rapporten til vores sundhedspolitikere?

"En rapport som denne skal have respekt for at der er et politisk niveau, der skal have mulighed for at træffe beslutninger og prioriter. Hvis den prioritering bliver taget væk, kan det være svært for politikerne at agere, fordi det simpelthen bliver for snævert. Så det skal man overveje som embedsmand. Og den balance er blevet ramt rigtig fint i robusthedsrapporten."

Er brugen af patientrettigheder bæredygtig i et stadigt mere individualiseret sundhedsvæsen?

"Vi har et sundhedsvæsen, hvor man investerer utroligt mange penge i personlig medicin og individualiseret behandling. Vi bruger mange kræfter på fælles beslutningstagning og inddrager patienterne i deres egen behandling. På den anden side har vi nogle helt universelle patientrettigheder, som skærer alle over en list. Det stritter i hver sin retning."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00