Professor: K-forslag kan være i strid med menneskeret

FÆNGSLER: Konservatives forslag om, at udenlandske fanger blandt andet ikke skal have adgang til tv og radio, kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vurderer juraprofessor.

Lise-Lotte Skjoldan

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fremlagde mandag i programmet “Mød Partierne” på DR1 et nyt forslag om, at udenlandske fanger, der ikke har dansk pas eller cpr-nummer, skal indsættes i særlige fængselsenheder med adgang til færre tilbud end i de normale danske fængsler.

Men det forslag kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vurderer professor i jura på Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen.

Konkret foreslår Konservative, at udenlandske fanger ikke skal have adgang til tv og radio, udflugter uden for fængslerne og fælles underholdning som for eksempel film-aftener. Samtidig skal udlændinge i fængslerne fratages muligheden for at tjene penge, mens de afsoner.

Det vil dog være at forskelsbehandle fanger, hvilket er i strid med de europæiske menneskerettigheder, mener juraprofessor Jens Vedsted-Hansen.

“Der vil opstå problemer – og sandsynligvis konflikt – med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Her findes diskriminationsforbuddet i artikel 14, som finder anvendelse i kombination med de øvrige artikler i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention," siger Jens Vedsted-Hansen i et skriftligt svar og fortsætter:

"Og det ser umiddelbart ud til, at forslaget vil berøre i hvert fald menneskerettighedskonventionens artikel 8 om ret til privatliv og korrespondance og artikel 10 om ytringsfriheden, som også omfatter retten til at modtage information og andre ytringer.”

Forskelsbehandling af forskellige udlændinge
Og fordi forslaget går på, at det netop er udenlandske fanger uden dansk pas og cpr-nummer, der skal fratages disse tilbud, og ikke andre udenlandske fanger, kan det være problematisk i forhold til den europæiske lovgivning, påpeger Jens Vedsted-Hansen.

“Med forslaget vil disse rettigheder blive gennemført vidt forskelligt ud fra de indsattes formelle opholdsgrundlag, og dét kan komme i strid med artikel 14 sammenholdt med artikel 8 og 10,” siger han.

Justitsministeriet har tidligere taget stilling til spørgsmål om, hvorvidt man kan indrette særlige afdelinger for udenlandske fanger, hvor de ikke får de samme tilbud som i de øvrige danske fængsler.

Det fremgår af et folketingssvar fra april i år, hvor V-folketingsmedlem Preben Bang Henriksen har spurgt, “om der i gældende lovgivning m.v. er bestemmelser, der hindrer, at kriminelle udlændinge indsættes i fængsler af generelt ringere kvalitet og serviceniveau end andre fængsler?”

Beror på vurdering
Justitsministeriet svarede til folketingspolitikeren, at det kun kan komme på tale at behandle danske fanger anderledes end udenlandske fanger, hvis der er en saglig begrundelse på forskelsbehandlingen.

Ministeriet svarede videre, at det måtte bero på en nærmere vurdering af et konkret forslag, om det ville være i strid med gældende dansk lov eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

“Det vil i den forbindelse bl.a. skulle afklares, hvad der menes med ”kriminelle udlændinge” og ”ringere kvalitet og serviceniveau”, samt hvad begrundelsen for ordningen måtte være,” lød det i folketingssvaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Vedsted-Hansen

Professor, Juridisk Institut, Aarhus Universitet, medlem, ECRI (European Commission against Racism and Intolerance) og Ligebehandlingsnævnet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1980), dr.jur. (Aarhus Uni. 1997)









0:000:00