Enhedslisten kræver forklaring fra Kofod efter mulig stemmeaftale med Emiraterne

Fem spørgsmål fra Enhedslisten til Jeppe Kofod (S) sætter spot på den mulige stemmeaftale, der sendte Emiraterne i FN's Sikkerhedsråd. I fremtiden bør denne form for aftaler diskuteres i Udenrigsudvalget først, mener Enhedslisten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal svare på, om han mener, at&nbsp;at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med regeringens værdibaserede politik.<br>
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal svare på, om han mener, at at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med regeringens værdibaserede politik.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Det hænger ikke sammen med S-regeringens såkaldte nye, værdibaserede udenrigspolitik, at Danmark angiveligt har indgået en stemmeaftale med Emiraterne om fordelingen af pladserne til FN's Sikkerhedsråd, mener Enhedslisten.

Derfor har partiets udviklingsordfører og medlem af udenrigsudvalget, Christian Juhl, på baggrund af Altingets artikel bedt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om at besvare en række spørgsmål.

"Vi er nødt til at få Kofods forklaring på, hvorfor vi arbejder så tæt med et land, som vi er kritiske over for," siger Christian Juhl og fortsætter:

"Jeg har undret mig såre over, at der ikke har været en skrappere og klarere holdning i denne her sammenhæng, og at Emiraterne decideret roser Danmark for at støtte dem. Vi plejer jo at lave aftaler med de lande, vi tænker ens med, hvad angår menneskerettigheder og behandling af minoriteter".

Fakta

Det skal ministeren svare på:

  1. Hvad er baggrunden for, at Danmark har indgået stemmeaftale til FN’s sikkerhedsråd med Emiraterne, der på flere områder har udfordringer med at overholde menneskerettighederne?
  2. Hvilke forpligtelser ligger bag en sådan aftale?
  3. Hvorfor holder regeringen sig ikke til at lave stemmeaftaler med lande, Danmark er på linje med i forhold til menneskerettigheder, SRSR, LGBTI og kvinders og pigers rettigheder?
  4. Mener ministeren, at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med regeringens værdibaserede politik?
  5. Mener ministeren, at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med Danmarks netop vedtagne strategi for udviklingspolitik?

Kilde: Fem udvalgsspørgsmål fra Christian Juhl (EL) til udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

Da Emiraterne i juni blev valgt til én af de ti skiftende pladser i FN's Sikkerhedsråd med opbakning fra 179 lande, skete det – ifølge føderations ambassadør i København, Fatema Khamis Al Mazrouei – med Danmarks støtte, selvom landet ifølge både Amnesty InternationalHuman Rights Watch og det amerikanske udenrigsministerium har store udfordringer med menneskerettighederne.

Principper før en plads
Til gengæld har Emiraterne lovet at støtte Danmarks kandidatur til en plads i FN's Sikkerhedsråd for perioden fra 2025 til 2026, fortalte ambassaden i sidste uge til Altinget.

Men selvom det kan have fremmet S-regerings kandidaturdrømme, burde Danmark nok have stemt imod, lyder det fra Christian Juhl:

"Når man begynder at handle med sådan nogle lande, så begynder man også at afdæmpe sin mulighed for at være kritisk. Og skulle det i nogle situationer gå så galt, at vi kunne risikere at miste en mulighed for at få en plads, så mener jeg, at det er vigtigere at holde fast i vores principper, end bare at være der for at være der."

Så selv, hvis det betød, at Danmark ikke får den plads i Sikkerhedsrådet, som regeringen går efter, så ville det faktisk være det rigtige at gøre?

"Det kommer an på, hvad det er for nogle tilsagn, man har givet. Men i den situation, hvor vi begynder at sælge ud af vores principper for at få en plads, så er det alvorligt. Det er derfor, at jeg stiller de spørgsmål til ministeren," svarer han.

Hvordan mener du fremover, at man bør håndtere de her afstemninger?

"Jeg mener, at vi skal diskutere det i Udenrigsudvalget, før ministeren går ind i sådan nogle forhandlinger. I dag er det ikke noget, vi giver politisk tilsagn om, og det kunne være rigtig fornuftigt at indføre," afslutter Christian Juhl.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00