Analyse af 
Paula Larrain

Er stat og kirke stadig enige om kristne værdier?

Flere biskopper kritiserede regeringen for ukristelig politik og blev udfordret af kirkeministeren, hvorefter statsministeren inviterede sig selv til bispemøde for at understrege, at Danmark er bygget på kristne værdier. En usædvanlig uge for forholdet mellem stat og kirke.

Statsminister Mette Frederiksen til bispemøde i Ribe. Her flankeret af biskop Elof Westergaard, som var vært og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, som var ordstyrer.
Statsminister Mette Frederiksen til bispemøde i Ribe. Her flankeret af biskop Elof Westergaard, som var vært og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, som var ordstyrer.Foto: Folmer Iversen
Paula Larrain

Først vakte biskopperne opsigt ved åbent at kalde den danske flygtningepolitik for ukristelig og i strid med næstekærligheden.

Så vakte kirkeministeren opsigt ved at gå i rette med biskopperne. Og herefter inviterede statsministeren sig selv til møde hos det samlede bispekollegie.

Det hele foregik ganske fredeligt og måske endda fordrageligt, men det var alligevel helt usædvanligt for ikke at sige historisk. For så længe historiker Tim Knudsen kan huske tilbage, kan han ikke mindes, at en socialdemokratisk statsminister er mødtes med de samlede biskopper for at rose dem for deres indsats for de kristne værdier. Ja, det er endda heller ikke ret socialdemokratisk i det hele taget at tale om ”kristne værdier” bemærkede han over for Kristeligt Dagblad.

Den personlige tak fra statsministeren blev modtaget med glæde af Viborgs biskop, Henrik Stubkjær, der var en af de biskopper, som havde kritiseret regeringen.

Oven på mødet med statsministeren gjorde han det i Altinget klart, at kirken ikke skal være tavs, når den har noget at sige om, hvordan det går med kristendommen i samfundet.

”Bliver vi tavse fra kirkens side, vil det være andre ideologier og andre menneskeopfattelser, som vil definere udviklingen. Og det ville være et stort tab – ikke blot for os i Danmark – men ude i hele verden, hvor vi trods vores lille størrelse har haft stor indflydelse i organisationer som EU og FN.”

Biskopperne har før langet ud efter den førte politik i kongeriget, og det har som oftest handlet om udlændingepolitikken. Og det er heller ikke usædvanligt, at politikere og ministre svarer igen. Som regel helt afvisende.

Jeg er simpelthen dybt uenig med de biskopper, der kritiserer regeringens flygtningepolitik for at være i strid med kristne værdier.

Ane Halsboe-Jørgensen
Kirkeminister (S)

Men noget usædvanlig var den siddende kirkeministers svar dog. Ane-Halsboe-Jørgensen (S) understregede først i et opslag på Facebook, at biskopperne naturligvis har ret til at blande sig i samfundsdebatten. De har ytringsfrihed ligesom alle andre. Men herefter gik hun ind på deres, teologernes, banehalvdel med ordene:

”Jeg er simpelthen dybt uenig med de biskopper, der kritiserer regeringens flygtningepolitik for at være i strid med kristne værdier.”

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00