Et sidste farvel til Poul Schlüter: "Vi har mistet noget betydningsfuldt"

Grundlovsdag tog Danmark afsked med en af de største skikkelser i dansk politik, da Poul Schlüter blev bisat i Holmens Kirke i København.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

En solrig grundlovsdag blev rammen for det sidste farvel til en af Danmarks længst siddende statsministre.

Poul Schlüter blev lørdag bisat fra Holmens Kirke i det indre København.

”Jeg kan ikke forestille mig en mere velvalgt dag til at tage afsked med et af de helt store egetræer i vores demokratiske skov,” sagde statsminister Mette Frederiksen under den efterfølgende mindehøjtidelighed i Børsbygningen.

Sammen med Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen stod statsministeren for den offentlige afsked, som alle danskerne kunne følge hjemme bag tv-skærmene.

”Det er med ydmyghed, at jeg i dag på danskernes vegne vil forsøge at sætte ord på vores fælles afsked med Poul Schlüter. Han var og er en af de store skikkelser i moderne danmarkshistorie. En respekteret og enestående dygtig politiker, der i ord og gerning brændte netop for vores fædreland,” sagde Mette Frederiksen.

Anne Marie Vessel Schlüter og Mette Frederiksen hilser på hinanden ved mindehøjtideligheden.
Anne Marie Vessel Schlüter og Mette Frederiksen hilser på hinanden ved mindehøjtideligheden. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Schlüters aftryk

Mindehøjtideligheden bestod til dels af de to taler og musik fremført af violinisten Philippe Benjamin Skow, pianisten Tanja Zapolski og operasangeren Clara Thomsen. Søren Pape Poulsen var den første til at tage ordet.

”Jeg står her også som repræsentant for alle os, der ikke er en del af familien Schlüter, men som alligevel føler, at vi har mistet noget betydningsfuldt,” sagde han.

Aftrykket, som Schlüter har sat på både sine partifæller, sin generation og det danske samfund var netop dagens gennemgående fortælling.

”Fordi Schlüter levede så langt et liv, havde han lejlighed til at inspicere sit eftermæle. Jeg fornemmede, at han var tilfreds med langt det meste. Og det er ikke så ringe i politik. Vi andre er taknemmelige for alt det, som vi fik, og vil gøre vores for at restaurere det, som måtte falme. Vi har ikke lyst til at give slip,” sagde Søren Pape Poulsen.

Søren Pape Poulsen var blandt den ene af talerne til mindehøjtideligheden i Børsbygningen.
Søren Pape Poulsen var blandt den ene af talerne til mindehøjtideligheden i Børsbygningen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Både den konservative formand og den socialdemokratiske statsminister opridsede i deres taler flere af Schlüters meritter – heriblandt hans økonomiske valg. Men Mette Frederiksen fremhævede dog et særligt eksempel, som hun anser for Schlüters vigtigste bedrift.

”Arbejdsmarkedspensionerne. Deres betydning for os alle sammen kan ikke undervurderes,” sagde hun og tilføjede:

”Danmark er et af de lande i verden, der har den bedste pension for mennesker med helt almindelige indtægter. Det er takket været den aftale, som Schlüters regering indgik med fagforeninger og arbejdsgivere tilbage i 1987. Arbejdsmarkedspensionerne er den mest langsigtede velfærdsreform i årtier." 

Søren Pape Poulsen og Mette Frederiksen var placeret på forreste række under mindehøjtideligheden ved siden af Schlüters enke Anne Marie Vessel Schlüter.
Søren Pape Poulsen og Mette Frederiksen var placeret på forreste række under mindehøjtideligheden ved siden af Schlüters enke Anne Marie Vessel Schlüter. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Den undertippede sønderjyde

Poul Schlüters markante plads i danmarkshistorien var ikke forventet, da han overtog regeringsmagten fra Anker Jørgensen (S). Hans politiske karriere udfoldede sig på mange måder som et H.C. Andersen-eventyr, fortalte Søren Pape Poulsen.

”Det lå ikke i kortene fra start. Schlüter blev undervurderet. Det er så dansk, som noget kan være. En mand, der undervurderes, får et øgenavn, bliver statsminister og gør landet stolt. Det er tæt på at være historien om den grimme ælling,” sagde Søren Pape, mens Mette Frederiksen gjorde brug af en anden analogi:

”Den undertippede sønderjyde blev den længst siddende statsminister siden Stauning. Til stor overraskelse for mange – og måske også for ham selv. Lidt som det danske landshold i fodbold, der kom med på et afbud engang, fandt det bedste i sig selv og vandt både guldet og æren.”

Både nuværende og tidligere konservative folketingsmedlemmer var inviteret med til bisættelsen.
Både nuværende og tidligere konservative folketingsmedlemmer var inviteret med til bisættelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

De fire tidligere statsministre Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen var blandt gæsterne til bisættelsen.
De fire tidligere statsministre Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen var blandt gæsterne til bisættelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Prominente navne på gæstelisten

Grundet coronarestriktioner var gæstelisten til både bisættelsen og mindehøjtideligheden begrænset, men det ændrede ikke på, at tidligere og nuværende politikere mødte talstærkt op for at tage afsked med statsministeren gennem mere end et årti.

Blandt deltagerne var både de fire tidligere statsministre, Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt (S), og en stribe af tidligere formænd for Konservative: Hans Engell, Per Stig Møller, Lene Espersen og Lars Barfoed.

Ligeledes havde den konservative folketingsgruppe fået plads i kirken sammen med tidligere ministre i Poul Schlüters regeringer. Det var blandt andet Uffe Ellemann-Jensen (V) og Bertel Haarder (V), der var blandt gæsterne.

Schlüters kiste blev båret ud af Peter Schlüter, Søren Schlüter, Frederik Schlüter, Søren Christensen, Niclas Vessel Kølpin og Søren Pape Poulsen.
Schlüters kiste blev båret ud af Peter Schlüter, Søren Schlüter, Frederik Schlüter, Søren Christensen, Niclas Vessel Kølpin og Søren Pape Poulsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Poul Schlüter døde 27. maj og blev 92 år. Han efterlader sig sin kone Anne Marie Vessel Schlüter og børnene Peter, Anne Marie og Søren, som han fik med sin første kone Majken, og sin stedsøn, Niclas.

Anne Marie Vessel Schlüter foran rustvognen sammen med sin søn Niclas Vessel Kølpin.
Anne Marie Vessel Schlüter foran rustvognen sammen med sin søn Niclas Vessel Kølpin. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Schlüter

Fhv. statsminister (K), fhv. partiformand & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Københavns Uni. 1957)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00