EU-Kommissionen vil skære to tredjedele af gasimport fra Rusland allerede i år

De europæiske gaslagre skal allerede nu i gang med at fyldes til næste fyringssæson, foreslår EU-Kommissionen i nødplan efter Ruslands invasion af Ukraine. Ifølge planen kan EU være helt uafhængig af russisk gas inden 2030. Imens spidser energikrisen til.

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Europa skal forberede sig på en situation uden gas fra Rusland.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen i en ny energi-nødplan, der blev præsenteret tirsdag eftermiddag.

Det bliver hårdt. Det bliver pokkers hårdt. Men vi har en mulighed for at bruge den nuværende situation til at rykke hurtigt og samtidig arbejde målrettet på den grønne omstilling, hvis vi virkelig vil.

Frans Timmermanns
EU's klimakommissær

Det nye udspil er et direkte svar på Ruslands invasion af Ukraine og trusler om at lukke for gassen til Europa.

”Vi skal blive uafhængige af russisk olie, kul og gas. Vi kan simpelthen ikke stole på en leverandør, der eksplicit truer os,” siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som torsdag og fredag samler EU’s 27 stats- og regeringschefer til et EU-topmøde i Versailles nær Paris. Her skal energiplanen diskuteres.

De nye forslag fra EU-Kommissionen handler først og fremmest om at erstatte den russiske gas med gas fra lande som Norge, USA, Algeriet og Qatar. Det arbejde skal sættes i gang med det samme, så gaslagrene vil være fyldt mindst 90 procent op af ikke-russisk gas, når fyringssæsonen starter til oktober.

Kommissionen vurderer, at EU med den plan kan sige farvel til to tredjedele af importen af russisk gas ved udgangen af i år, og gennemføres alle de foreslåede tiltag, vil det være muligt at lukke importen helt inden 2030.

I øjeblikket er de danske gaslagre cirka halvt fyldt op, hvilket anslås at svare til cirka to måneders dansk forbrug. Kravet fra EU-Kommissionen vil allerede nu og de kommende måneder øge efterspørgslen efter gas – og dermed også prisen – markant.

Det er et godt og fornuftigt udspil, men det kommer til at koste mange penge for europæiske forbrugere og virksomheder.

Troels Ranis
Direktør, DI Energi

Og Kommissionen skriver da også i sit forslag, at man bliver nødt til at forvente høje energipriser i år og hele 2023.

”Det bliver hårdt. Det bliver pokkers hårdt. Men vi har en mulighed for at bruge den nuværende situation til at rykke hurtigt og samtidig arbejde målrettet på den grønne omstilling, hvis vi virkelig vil,” lød det fra klimakommissær Frans Timmermans ved præsentationen.









0:000:00