EU-overblik: Historisk stor opbakning til EU blandt danskerne

NYHEDSOVERBLIK: Ny måling viser den største opbakning til EU, siden Danmark blev medlem i 1973. Samtidig ser Danmark ud til at have begrænset indflydelse på politikken i Bruxelles. Få overblik over dagens EU-nyheder.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Valgplakaterne blev hængt op i weekenden, og i dag er der 20 dage til, at danskerne skal stemme til europaparlamentsvalget.

I den anledning lyder startskuddet nu til Altingets daglige EU-nyhedsgennemgang, hvor du får et overblik over de mest relevante nyheder om europaparlamentsvalget.

Varmt velkommen til, og lad os skynde os med at tage hul på den første historie. Den finder vi i Jyllands-Posten, der skriver, at der er en historisk opbakning til EU-samarbejdet blandt de danske vælgere.

Ifølge en ny Eurobarometer-måling fra Europa-Parlamentet er der 77 procent af danskerne, der vil forblive medlem af EU, mens kun 13 procent gerne vil ud.

Det er ifølge Jyllands-Posten den højeste opbakning, der nogensinde er målt, siden Danmark blev medlem af det europæiske samarbejde i 1973.

Ifølge flere eksperter er danskernes opbakning til et EU-medlemskab blevet større i forbindelse med det politiske kaos, som Brexit har medført i Storbritannien. Men opbakningen skal ikke tolkes, som at danskerne generelt er blevet mere begejstrede for EU.

”For de fleste danskere er EU stadig mest af alt en fornuftig forsikringsordning, som man nødig vil ud af, fordi den giver Danmark nogle fordele. Danskerne har aldrig været superforelskede i EU, og det vil stadig blive svært, hvis ja-partierne forsøger at afskaffe de danske EU-forbehold,” siger Marlene Wind, der er EU-professor ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Ny undersøgelse: Danmark er ikke rustet godt nok i Bruxelles
Lande som Finland og Irland er bedre til rustet til at kæmpe for deres nationale interesser i EU end Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, som Tænketanken Europa har lavet på baggrund af data om medlemslandene permanente repræsentationer i Bruxelles.

Ifølge undersøgelsen kræver det både mange og de rigtige ansatte, hvis et lille land skal have mere indflydelse, end landets størrelse egentlig tilsiger.

Danmark hører til i den lave ende, når det kommer til antal af ansatte. Der er nemlig kun 80 ansatte på Danmarks faste repræsentation i Bruxelles, mens Finland og Irland har henholdsvis 107 og 103 ansatte. Belgien, som har omtrent dobbelt så mange indbyggere som Danmark, har den tredjestørste repræsentation – kun overgået af Tyskland og Frankrig – med 155 ansatte.

Læs hele undersøgelsen her.

Alternativet vil have flere fælles EU-regler
Hvis det står til Alternativet, skal der være fælles EU-regler om arbejdstid, barsel, selskabsskat og mindstelønninger.

Det fortæller partiets spidskandidat Rasmus Nordqvist i et interview med Jyllands-Posten, hvor han også udtrykker et ønske om fælles regler for flygtninges ret til familiesammenføringer i Europa og et mindstekrav til sundhedsinvesteringer i medlemslandene.

Alle Nordqvists idéer stammer fra et 40 siders manifest, som Alternativet går til valg på. Men det er partiet ikke alene om at gøre. Manifestet er nemlig en del af initiativet European Spring, der er lavet i samarbejde med en række europæiske partier, som primært stammer fra venstrefløjen.

Læs hele interviewet med Rasmus Nordqvist her.

Danske MEP’er langt fra indflydelse i EU
Ifølge en ny undersøgelse fra tænketanken VoteWatch Europe lader det til, at Danmark ikke har en markant indflydelse i Europa-Parlamentet.

I hvert fald er der ikke en eneste af Danmarks 13 medlemmer af Europa-Parlamentet, som er med i tænketankens nye opgørelse over de 100 mest indflydelsesrige europaparlamentarikere.

Undersøgelsen viser også, at de danske medlemmers indflydelse ligger under gennemsnittet for hele Europa-Parlamentet.

Selvom Danmark ikke er kommet med i top-100, er Radikales Morten Helveg blevet nomineret som den mest indflydelsesrige blandt de danske parlamentarikere.

Hvem kan du stemme på?
I sidste uge offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet den endelige stemmeseddel til det kommende valg, og i den anledning giver Altinget dig et fuldt overblik over alle dem, der kæmper om en plads i Europa-Parlamentet.

Foruden et samlet overblik over alle partiernes kandidat, får du også en præsentation af de 10 spidskandidater, hvoraf halvdelen er helt nye ansigter i EU-debatten.

Husk, at du allerede nu og helt frem til 23. maj kan brevstemme til europaparlamentsvalget. Se her, hvordan du brevstemmer i din kommune.

Læs også

Husk, at du også kan få meget mere om europaparlamentsvalget i vores ugentlige EU-podcast ’Parlamentet’, der udkommer hver fredag. I det seneste afsnit kan du blandt andet blive klogere på den europæiske valgkamp i EU’s to vigtigste lande, Frankrig og Tyskland. Lyt med lige her.

Følg også med hos Altinget: ep-valg 2019, hvor du kan få adgang til al Altingets gratis journalistik om europaparlamentsvalget samt en masse EU-explainers, hvor du kan få svar på dine spørgsmål om både valget og EU-systemet.

Det sker i morgen

  • Klokken 12.00: Europa-Kommissionen præsenterer den økonomiske forårsprognose på et pressemøde i Bruxelles.
  • Klokken 15.00: Folkebevægelsen mod EU’s spidskandidat, Rina Ronja Kari, besøger bogbutikken Spartakus i Aarhus, hvor hun modtager 100.000 kroner af butikken til sin valgkamp og mødes med vælgere.
  • Klokken 20.15: De to spidskandidater til posten som formand for EU-Kommissionen Manfred Weber og Frans Timmermans mødes i en TV-duel på den tyske kanal Das Erste. De to kandidater repræsenterer de to nuværende største grupper i Europa-Parlamentet, henholdsvis den konservative (EPP) og den socialdemokratiske (S&D) gruppe.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00