EU-Parlament stemmer omstridt lov videre: "En milepæl i arbejdet for et fair internet" eller det frie internets død

OPHAVSRET: Youtube og andre store internetplatforme bliver ansvarlige for al brugergenereret indhold, hvis EU-Parlamentets forslag vedtages. Kritikere frygter, at det vil føre til det frie internets død, mens den kreative branche jubler.

Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

”Det er en fantastisk milepæl! Vi har nu endelig fået standset verdenshistoriens største kunsttyveri.”

EU-parlamentariker Jens Rohde (R) har de seneste to år forhandlet på et udspil til en copyright-reform i Parlamentets retsudvalg, JURI.

Onsdag eftermiddag blev forslaget stemt igennem i Parlamentet med 438 stemmer for og 226 stemmer imod. Herfra skal det nu forhandles endeligt på plads med Ministerrådet, men selv forventer han, at loven kommer på plads inden jul.

”Nu får vi ordnede forhold, således at kunstnere og journalister har de samme rettigheder i den digitale verden, som de har i den fysiske verden,” siger Jens Rohde.

Det er et kæmpe skridt for den kreative branche i Europa, og den vigtigste politiske sejr, jeg – i mine snart ti år i brancheorganisationen – har været involveret i.

Lasse Lindholm
Direktør i IFPI, musikselskabernes brancheorganisation

Kunstnere: En kæmpe sejr
Den kreative branche kalder resultatet for en kæmpesejr.

”Nu ser det endelig ud til, at vi kan få stoppet ophavstyveriet, så kunstnere får en rimelig betaling,” skriver formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, i en mail til Altinget.

Kodas direktør, Anders Lassen, kalder det en ”milepæl i arbejdet for et fair og bæredygtigt internet”, mens også musikselskabernes brancheorganisation, IFPI, jubler over resultatet:

”Det er et kæmpe skridt for den kreative branche i Europa, og den vigtigste politiske sejr, jeg – i mine snart ti år i brancheorganisationen – har været involveret i,” siger direktør Lasse Lindholm.

Artikel 11 og 13
To dele af forslaget, artikel 11 og artikel 13, har ellers været genstand for grøftegravende debat under hele forløbet.

Artikel 11 pålægger blandt andre Facebook og Google at indgå licensaftaler med mediehuse, hvis de fremover vil bringe tekstuddrag af nyhedsartikler på deres platforme med det formål at hive penge fra techgiganterne og give dem til de redaktionelle medier, der skaber indholdet.

Artikel 13 handler om blandt andre Youtube og Facebook, som nu stilles til ansvar for de videoer og andet indhold, som deres brugere uploader til deres platforme. Igen med formålet, at kunstnere skal have betaling for det indhold, der bliver afspillet på nettet.

#Uploadfilters
Blandt modstanderne til forslaget har kritikken lydt på, at det vil føre til monitorering, overvågning og filtrering af almindelige brugeres opslag på sociale medier.

Julia Reda fra det tyske Piratpartei tweetede kort efter afstemningen:

"EU-Parlamentet bakker op om #uploadfilters (...). Alt du vil udgive skal godkendes af disse filtre. Lovligt indhold som parodier og memes vil ryge med i svinget," skriver hun på Twitter.

Samme bekymring finder man hos Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, som ærgrer sig over udfaldet.

”Det er et nederlag. Vi tabte på begge artikler, og det største problem er, at vi tvinger sociale medier til at bruge indholdsfiltre," siger hun.

Jens Rohde: Det er løgn!
Ifølge Jens Rohde er der dog tale om en lemfældig omgang med sandheden.

"Det er simpelthen løgn! Der er ikke noget uploadfilter nævnt noget som helst sted. Du skal tilbage til Kommissionens tekst i 2016 for at finde et uploadfilter," siger han.

Adspurgt peger Rina Ronja Kari på det vedtagede ændringsforslag, som ganske rigtigt opfordrer techvirksomhederne til at gøre brug af "content recognition technologies" – altså en teknologi, der kan genkende ophavsretsbeskyttet musik- og filmmateriale.

Ifølge Jens Rohde vil denne teknologi dog ikke blive brugt på at blokere for privatpersoners upload, men blot – via licensaftaler – kanalisere penge direkte til den rettighedshavende kunstner.

Altså kan en tilfældig privatperson stadig uploade en hjemmevideo, hvor han danser fjoget rundt til Beyoncé-musik. Forskellen er blot, at Beyoncé får automatisk betaling, hvis videoen går viralt.

Men det scenarie tror Rina Ronja Kari er lige lovligt optimistisk.

"Youtube kan lave en licensaftale og bruge filteret til at sende penge til Beyoncé. Men de kan omvendt også lade være med at lave en licensaftale og blokere videoen i stedet," siger hun.

Jens Rohde er dog overbevist om, at Youtube vil bøje sig og lave en licensaftale.

"Selvfølgelig. Ellers mister Youtube jo hele sit eksistensgrundlag."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00