EU vil afskaffe veto for at bekæmpe kapløb om lav skat – Danmark afviser

SKAT: Bruxelles skal nemmere kunne beskatte techgiganter og indføre en fælles bund for selskabsskat, mener EU-Kommissionen. I ny rapport foreslår EU at gøre op med medlemslandenes vetoret – men regeringen sætter foden ned.

Jean-Claude Juncker og EU-Kommissionen vil gøre det sværere for medlemslandene at blokere for Bruxelles' skatteforslag. (Foto: Wiktor Nummelin/TT/Ritzau Scanpix).
Jean-Claude Juncker og EU-Kommissionen vil gøre det sværere for medlemslandene at blokere for Bruxelles' skatteforslag. (Foto: Wiktor Nummelin/TT/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

EU-Kommissionen gør klar til et kontroversielt opgør med et af de sidste politikområder, hvor total enighed medlemslandene imellem er påkrævet.
I en ny rapport offentliggjort tirsdag foreslår Bruxelles helt at afskaffe vetoretten i den europæiske skattelovgivning.

I stedet vil EU indføre flertalsafgørelser på skatteområdet, som det kendes fra andre af Unionens anliggender.

Det skal give EU mulighed for at sætte en nedre grænse for selskabsskatten, så lande som Malta, Luxembourg og Irland ikke kan have langt lavere satser end resten af medlemslandene.

Også beskatningen af techgiganter som Google og Facebooks enorme overskud og ensretningen af momsregler vil ifølge Kommissionen blive nemmere, hvis enkelte lande ikke kan underløbe flertallet og spænde ben for nye fælles skatteregler.

Det er en nordjysk underdrivelse at sige, at jeg er ganske skeptisk over for de nye, overraskende tanker fra EU-Kommissionen.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

På tech- og selskabsskat er EU-forslag før løbet ind i blokerende medlemslande, der har vetoet eller udskudt forslag. Det irriterer i Bruxelles, hvor EU nu åbent taler om et ”behov for her og nu at sikre en fair og konkurrencedygtig beskatning i EU”.

”Jeg er fuldt ud klar over, hvor følsomt emnet er, men det skal ikke være ensbetydende med, at vi ikke kan tale om det,” udtaler Pierre Moscovici, EU's økonomikommissær, i en pressemeddelelse.

Regeringen afviser forslag
I København affejer regeringen forslaget om at give op på retten til at vetoe fælleseuropæisk skattepolitik.

”Det er en nordjysk underdrivelse at sige, at jeg er ganske skeptisk over for de nye, overraskende tanker fra EU-Kommissionen,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) og uddyber:

”Selvbestemmelsen over vores skatter og afgifter er et helt centralt spørgsmål, når det kommer til, hvordan vi vil finansiere vores velfærdssamfund.”

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00