EU vil bekæmpe menneskesmuglere i Middelhavet

FLYGTNINGEKRISE: En kontroversiel plan om at ramme smuglere, der bringer mennesker over Middelhavet, fik mandag grønt lys fra EU’s udenrigs- og forsvarsministre. Missionen har dog endnu ikke FN-mandat.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har på under en måned fået udfærdiget og vedtaget en militær operation mod menneskesmuglere. Nu håber hun på et FN-mandat, så den kan sættes i søen.
EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har på under en måned fået udfærdiget og vedtaget en militær operation mod menneskesmuglere. Nu håber hun på et FN-mandat, så den kan sættes i søen.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenLise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Allerede i juni vil en EU-operation i Middelhavet til bekæmpelse af menneskesmuglernetværk kunne sættes i værk.

Det står klart, efter EU-ministre mandag har godkendt den formelle ramme om EU-missionen.

Operationen indebærer destruktion af smuglernes både og optrevling af bagmændenes netværk på landjorden. Den får hovedsæde i Rom og vil koste omkring 90 millioner kroner for to måneders opstartsfase samt 12 måneders virke.

Det er dog stadig usikkert, hvordan EU vil få internationalt mandat til operationen, der kræver enten en godkendelse fra FN’s Sikkerhedsråd eller en tilladelse fra de lande, i hvis farvande EU-landene ønsker at operere. Det kan blive svært, særligt i Libyen, hvor intern splid de facto har skabt to regeringscentre i stedet for ét.

Danmark er på grund af forsvarsforbeholdet ikke med i den militære operation. På trods af det og på trods af det endnu manglende internationale mandat glæder udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sig over beslutningen.

”Det er en kæmpe operation, når den bliver fuldført. Det er et eksempel på, at EU forsøger at spille på alle sine strenge på én gang. Og jeg forventer bestemt, at alle faser i det her bliver gennemført, selv om jeg støtter helhjertet, at man tager det et skridt af gangen,” siger Martin Lidegaard.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, er fortrøstningsfuld omkring, at det vil lykkes EU-landene at opnå det internationale samfunds godkendelse af planen.

Hun gør dog klart, at operationens startdato i juni forudsætter, at mange ting falder på plads i løbet af meget kort tid.

”Det vil afhænge af forberedelserne, planlægningen, generering af styrken og den retlige ramme. Men der er en klar følelse af påtrængende nødvendighed, også fordi det snart er sommer – og for denne operation er årstider vigtige,” siger Mogherini med henvisning til, at mange flere ventes at gå i bådene i de milde sommermåneder, hvor havet er roligere.

Danmark vil stille et Challenger-fly til rådighed til at overvåge Middelhavet, meddelte forsvarsminister Nicolai Wammen ved ministermødet mandag.

Læs mere på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Militærmissionens faser

Fase 1: Overvågning af smuglernetværk iværksættes gennem indsamling af information og patruljering i Middelhavet, men kun i internationalt farvand. Kan begyndes med det samme - også uden FN-mandat.

Fase 2: Skibe, der sejler uden flag i internationalt farvand, vil kunne bordes for nærmere undersøgelse og eventuelt beslaglægges. Skibe, der sejler under nationalt flag, kan kun bordes, hvis det er i orden med flagnationen. Hvis der foreligger en FN-resolution på dette tidspunkt, eller der er kommet en aftale i stand med landene i de relevante lande i Nordafrika, vil missionen også kunne udføre operationer mod relevante fartøjer der.

Fase 3: Hvis der kan findes FN-mandat til det, eller der foreligger aftaler med de relevante lande, vil EU-missionen beslaglægge eller uskadeliggøre både eller andet materiale, som menneskesmuglerne benytter sig af. Det vil dog kræve adgang til særligt Libyens kyster, hvor de fleste skibe sejler ud fra.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Federica Mogherini

Rektor, Europakollegiet i Brugge, fhv. EU's udenrigschef og næstformand, EU-Kommissionen
statskundskab (Sapienza Uni.)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00