EU’s storstilede demokratiske lytteøvelse spås svær fremtid

Den såkaldte Konference om Europas fremtid er nu skudt i gang med åbningen af et stort, fælles EU-debatforum. Der er dog stadig stor tvivl om, hvad den skal munde ud i.

EU lægger fremtiden i borgernes hænder med sit storstilede demokratiprojekt - siger de.
EU lægger fremtiden i borgernes hænder med sit storstilede demokratiprojekt - siger de.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Udvisning fra EU” lyder overskriften på det allerførste indlæg, der tikkede ind under emnet ”migration”, kort tid efter at den nye interaktive platform for EU’s storstilede borgerinddragelsesprojekt Konferencen om Europas fremtid blev taget i brug mandag.

Her mener en person ved navn Dike, at EU skal sørge for, at alle udlændinge, der modtager strenge straffe, skal udvises hurtigt.

Det næste forslag lød helt enkelt ”Vær så venlig at stoppe indvandring til EU” og 14 minutter senere kom så et indlæg fra én, der vil forbyde indvandring til Unionen fra ikke-vestlige lande.

Sådan skal Konferencen om Europas fremtid foregå

Konferencen er et forsøg på at engagere de europæiske borgere i en diskussion om, hvor EU skal bevæge sig hen i fremtiden.

Den skal løbe frem mod foråret 2022.

I første omgang kommer den til at foregå online på en interaktiv platform, hvor folk og organisationer kan oprette indlæg og debattere med hinanden. 

Senere kommer også fysiske events til arrangeret ude i de enkelte lande, samt borgerhøringer og større plenardebatter med politikere, civilsamfund, arbejdsmarkedets parter med flere.

Konferencen skal munde ud i en rapport, som EU-beslutningstagerne kan lade sig inspirere af.

Læs mere her

Dermed giver den første times tid på det, der skal være hele Unionens debatforum over det næste års tid, en god indikation på det, der bliver en kæmpe udfordring for konferencens organisatorer. Nemlig at finde ud af, hvilke indspark der skal gives størst værdi på denne nye markedsplads for ideer om EU-samarbejdets fremtid, som skal være en af grundstenene i forsøget på høste input fra de 450 millioner EU-borgere om, hvor det europæiske fællesskab skal bevæge sig hen.

Alle ideer velkomne
Skal beskeden om, hvem der ikke er velkomne i EU, være det, der bæres videre ind i beslutningskamrene, eftersom der tydeligvis er en klangbund for det blandt debattørerne? Eller skal vi i stedet i en helt anden retning under den overskrift, der hedder ”Demokrati i EU”? Her har EU-føderalisterne allerede på førstedagen en fest med at foreslå direkte valgte EU-formænd, transnationale opstillingslister for partier og oprettelsen af en europæisk føderation.

”Alle emner og ideer er velkomne,” som EU-kommissær for demokrati og demografi, Dubravka Šuica, formulerede det mandag, da konferencen blev skudt virtuelt i gang.

”De europæiske borgere vil efterspørge noget, og vi vil forsøge at følge efter,” lød kommissærens budskab.

Hun er en del af den styregruppe, der skal lede konferencen i dens forskellige udformninger.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00