Kommentar af 
Eva Smith

Eva Smith: Åbne døre i Samsam-sagen kan få betydning for Findsen og Claus Hjort

Alt for længe har PET sluppet afsted med, at alt er hemmeligt, når PET siger det. Nu har Højesteret skåret igennem i Samsam-sagen, og det bliver interessant at følge, skriver Eva Smith.  

Højesteret vil formentlig kræve mere end efterretningstjenestens forsikringer om behovet for hemmeliggørelse i sagerne om Claus Hjort og Lars Findsen, skriver Eva Smith. 
Højesteret vil formentlig kræve mere end efterretningstjenestens forsikringer om behovet for hemmeliggørelse i sagerne om Claus Hjort og Lars Findsen, skriver Eva Smith. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Eva Smith
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 27. juni 2023 traf Højesteret afgørelse i en principiel sag. 

Sagens baggrund er Samsam-sagen, og dens hovedperson hævder at have været kildefører for Samsam, det vil sige den person, der er bindeled mellem en agent, der arbejder for PET, og ledelsen i organisationen.  

Ifølge den pågældende er han dybt berørt af Samsams vanskelige stilling og har forgæves forsøgt at få ledelsen til at hjælpe Samsam. Da det ikke lykkedes, har han henvendt sig til pressen og gjort opmærksom på, at Samsam var agent og han selv kildefører.  

Herefter anlagde anklagemyndigheden sag mod ham for at have brudt sin tavshedspligt.

Det blev aftalt med hans forsvarer, at sagen skulle behandles som tilståelsessag, det vil sige kun med en enkelt dommer og meget begrænset bevisførelse.  

Det er en stor lettelse at læse Højesterets afgørelse

Eva Smith
Professor

Alligevel anmodede anklagemyndigheden om lukkede døre og fik medhold i byretten. 

Spørgsmålet blev kæret til landsretten, der besluttede, at dørene alene lukkes i det omfang, vidneforklaringer og tiltaltes forklaring vedrører blandet andet PET’s arbejdsopgaver, arbejdsmetoder og klassificerede oplysninger af betydning for nogens sikkerhed.  

Der ville således være åbne døre under den indledende oplæsning af sigtelserne, herunder gerningstidspunkterne for forholdene. 

Denne afgørelse blev kæret til Højesteret af pressen. For Højesteret angik sagen om betingelserne for dørlukning var opfyldt af hensyn til fremmede magter eller nogens sikkerhed.  

Og nu har Højesteret skåret igennem og truffet afgørelse i sagen. 

Anklagemyndigheden henviste til PET’s redegørelse, hvor det nok så kækt hedder: "Domstolene kan ikke anses for at have den fornødne kompetence til at efterprøve, endsige tilsidesætte PET's samlede afvejninger."  

Domstolene må i stedet påse, at de kompetente myndigheder overordnet har redegjort tilstrækkeligt for, at der foreligger de påberåbte hensyn. 

Læs også

Højesteret indleder med at minde om Den europæiske Menneskeretskonvention artikel seks, hvorefter enhver er berettiget til en retfærdig og offentlig rettergang medmindre nogle helt særlige omstændigheder er til stede blandt andet hensynet til den nationale sikkerhed. 

Højesteret gennemgår en række domme fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol og udtaler, at sagen skal ses i lyset af EMD's praksis vedrørende artikel seks, hvorefter dørlukning skal begrænses til det strengt nødvendige.  

Det er utroligt, at PET ikke har lært af denne sag

Eva Smith
Professor

Herefter forkastes PET's synspunkt om domstolenes manglende kompetence. Byrettens kendelse omgøres, idet man ikke mener, at dørene på det foreliggende grundlag skal lukkes. 

Højesterets begrundelse for de åbne døre er, at anklagemyndighedens og PET's argumenter for dørlukning er af en så generel og overordnet karakter, at den efterprøvelse, som retsplejeloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fastsætter, ikke er mulig. 

Højesterets kendelse udelukker ikke, at sagen kan behandles for lukkede døre, hvis anklagemyndigheden og PET i tilstrækkeligt omfang redegør for skadevirkningerne. 

Det er en stor lettelse at læse Højesterets afgørelse. Alt for længe har PET og politikerne fået lov til at slippe af sted med, at alt er hemmeligt, så snart det har noget med efterretningstjenesterne at gøre.  

Højesterets afgørelse viser, at den begrundelse simpelthen ikke er god nok. 

Man skulle egentlig tro, at efterretningstjenesterne havde forstået domstolenes budskab allerede under Scharf-sagen. 

Scharff havde været leder af PET i syv år, og efter sin fratræden skrev han en bog om sit arbejde for PET.  

Læs også

På PET’s foranledning anlagde anklagemyndigheden sag mod Scharff for at have overtrådt sin tavshedspligt i 28 tilfælde. Efterretningstjenesten søgte at slippe af sted med at sige, at de pågældende passager i Scharffs bog røbede hemmeligheder om efterretningstjenestens arbejde.  

Men når landsretten søgte at komme til bunds i, hvordan passagerne kunne genere PET`s arbejde, var svaret, at det kunne man desværre ikke forklare uden at røbe hemmeligheder. 

På denne baggrund fandt landsretten, at Scharff måtte frifindes, og det blev han så i 27 af 28 anklagepunkter.  

Det er utroligt, at PET ikke har lært af denne sag, men stadig tror, at man kan sige til domstolene, at noget er til fare for statens sikkerhed, fordi PET siger, at det er det. 

Det bliver interessant at se, hvilken betydning denne sag vil få for Findsen-sagen og Claus Hjort sagen, hvor anklagemyndigheden jo allerede har bebudet, at man vil kræve lukkede døre. 

Claus Hjort er også tiltalt for at have røbet hemmeligheder, men efter en mere alvorlig bestemmelse end ovennævnte sag. Han hævder jo selv, at han udelukkende er tiltalt for udtalelser til pressen – det vil sige udtalelser vi alle kender.  

Jeg tror, PET vil hævde, at en ting er, hvad der fremgår af Snowdons lækkede papirer, og hvad pressen skriver – noget andet er, hvad en person, der virkelig kender sagen, siger offentligt. Og kræver man ham dømt for disse udtalelser, har man jo samtidigt erkendt, at de er sande – derfor skal dørene lukkes. 

Hvad Findsen-sagen handler om, ved vi jo ikke. Han er også tiltalt efter den mere alvorlige bestemmelse, men umiddelbart må man på baggrund af denne kendelse antage, at Højesteret vil ønske konkrete begrundelser og kræve mere end efterretningstjenestens forsikringer om behovet for hemmeliggørelse.  

Det bliver spændende at følge.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Smith

Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Uni., æresdoktor ved Lunds Uni.
cand.jur. (Københavns Uni. 1974), dr.jur. (Københavns Uni. 1986)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00