Facebook bygger datacenter i Danmark, men vindmøller i Norge: Klimaet er jo ligeglad

DATACENTRE: Det skader det danske klimaregnskab, når Facebook vil kompensere det nye datacenter i Odense med grøn strøm produceret i Norge. Klimakrisen skal løses globalt, svarer Facebook. Det ville være hyklerisk, hvis jeg kritiserede det, siger minister.

Facebooks nye datacenter i Odense er techgigantens niende i verden. Det er 56.500 kvadratmeter stort og er fyldt med netværksservere, der servicerer det sociale medies 2,7 milliarder brugere. 
Facebooks nye datacenter i Odense er techgigantens niende i verden. Det er 56.500 kvadratmeter stort og er fyldt med netværksservere, der servicerer det sociale medies 2,7 milliarder brugere. Foto: Henrik Moltke/Altinget
Andreas Arp

Torsdag kunne Facebook flere måneder før tid åbne dørene op til et helt nyt og topmoderne datacenter.

Det er Facebooks niende på verdensplan, det er ifølge virksomheden selv 100 procent klimaneutralt, og så ligger det i Danmark. Godt gemt væk bag adskillige sikkerhedsforanstaltninger i Tietgenbyen, små ti kilometer fra Odense Centrum.

I Facebooks regnskab produceres den vedvarende energi til centeret dog fra en vindmøllepark og et vandkraftcenter i Norge, og datacentret kommer derfor til at belaste det danske klimaregnskab.

Den grønne strøm fra Norge tæller nemlig ikke med i Danmarks nationale regnskab, og det bliver derfor både sværere og potentielt også dyrere at nå det danske mål om 55 procent grøn energi i 2030.

Når det er sagt, er det klart, at vi fremtiden gerne vil have, at der også står dansk kapacitet til rådighed, som kan konkurrere prismæssigt. 

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Problemstillingen er tidligere rejst af Klimarådet, der tilbage i april advarede mod, at "datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og vores grønne omstilling."

På dagen for åbningen, at Facebooks første datacenter står selskabet dog gerne ved deres prioritering.

”Vores fokus er at tilføje vedvarende energi til elnet, der servicerer vores datacentre. Vi har nu både datacentre i Sverige og Danmark, og de skal forsynes med den samme mængde vedvarende energi, som vi kommer til at bruge på datacentrene,” siger Facebooks energidirektør Bobby Hollis til Altinget og fortsætter:

”Det handlede ikke om, at vi ikke ønskede at gøre det i Danmark. Vi ville bare finde et projekt, der kunne levere nok grøn energi til datacentret til tiden.”

Klimarådet forventer, at IT-giganternes datacentre kommer til at bruge 17 procent af den danske strøm i 2030. Rådet har derfor tidligere konkluderet, at de nye datacentre kræver investeringer, der svarer til to havvindemølleparker for at nå klimamålene. 

Det er Facebook selv, der har investeret i den nye vindmøllepark og ekstra vandkraft i Norge.

Læs også

Et globalt problem 
Bobby Hollis ser med beundring på Danmark og landets klimamål. Men Facebook har også sine egne målsætninger, der i højere grad går på tværs af landegrænser, fortæller han.

”Vi er meget glade for at se, hvad der sker i Danmark, men vi koncentrerer os også om vores egne mål, uafhængigt af hvor det sker. Vi ser vores mål og Danmarks mål som uafhængige af hinanden. De er ikke i konflikt eller i konkurrence.”

Men har I ikke alligevel et ansvar for at give noget tilbage til Danmark i form af vedvarende energi?

”Klimakrisen er en global problemstilling. Vi vælger at se på elnettet, for hvis man kun fokuserer på enkelte lande, kan man risikere at glemme de andre. Det vil være både klogt og nemt at hjælpe Danmark med at fastholde kursen, men vi vil også gerne hjælpe projekter i gang i andre lande,” siger Facebooks energidirektør, der var fløjet ind fra Californien for at deltage i indvielsen.

De norske vindmøller i Bjerkreim kommer til at producere 294 megawatt, men producerer endnu ikke strøm til elnettet, der når Danmark, ligesom alle vindmøller ikke er sat op endnu.

Indvielsen af det nye datacenter ved Odense var velbesøgt af gæster fra både USA og Danmark, der efter de obligatoriske taler fik et sjældent indblik i Facebooks dataopbevaring på en eksklusiv rundvisning. 

Minister: Skal lægge os i selen
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), der var en af gæsterne ved åbningen, er overvejende glad for det nye datacenter i Odense, og for at Facebook har valgt at have øje for klimaet.

Også selvom det ikke kommer Danmarks klimaregnskab til gavn. 

”Det er godt for klimaet på verdensplan, og klimaet er jo ligeglad med, hvor vindmøllerne står. Det vil også være lidt hyklerisk af mig at kritisere Facebooks prioritering, når vi selv kommer til at producere for meget vedvarende energi i fremtiden, som skal eksporteres til andre lande,” siger Dan Jørgensen. 

Han erkender dog samtidigt, at det i højere grad skal være attraktivt for udenlandske techgiganter at forsyne deres danske datacentre med grøn strøm fra Danmark fremover.

”Når det er sagt, er det klart, at vi fremtiden gerne vil have, at der også står dansk kapacitet til rådighed, som kan konkurrere prismæssigt. Så vi vil lægge os i selen for at have den rette kapacitet ved fremtidige projekter,” siger klimaministeren.

Energistyrelsen forventer i deres fremskrivning, at der vil være ni datacentre i Danmark i 2030.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)









0:000:00