Fire ting vi lærte på LA’s landsmøde

LANDSMØDE: Liberal Alliance brugte lørdagens landsmøde i København på at slikke sårene efter et turbulent år, hvor finanslovskrisen og en ny rolle som regeringsbærende parti har rystet skuden. Her er fire ting, Altinget noterede sig på landsmødet. 

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenKristine KorsgaardErik Holstein

Liberal Alliances medlemmer og ledelse samledes lørdag i Tivoli Kongrescenter i København til partiets årlige landsmøde. 

Et af dagens tilbagevendende emner var, hvordan partiet bevarer sin markante profil efter at være gået i regering.

Altinget har samlet fire ting, vi tog med fra lørdagens landsmøde. 

1. Anders Samuelsen er svækket, men ikke truet
Anders Samuelsen var i mange år en sand partiejer, en mand, der kunne styre Liberal Alliance helt, som han ville. Sådan er det ikke mere. De sidste halvandet års tids ultimative krav, der alligevel ikke var ultimative, har kostet den politiske leder. Men det betyder ikke, at Samuelsen er i fare for at blive væltet. Han har trukket meget kredit på kontoen, men der er stadig noget tilbage. Bedst illustreret, da landsformand Leif Mikkelsen i sin åbningstale mindede landsmødet om, at partiet ikke ville eksistere i dag, hvis det ikke havde været for Samuelsen.

2. LA vil også i regering efter næste valg
Formanden for Liberal Alliances Ungdom (LAU), Carl Andersen, kaldte det en fejl, at LA er gået i regering. Men trods trængsler og vælgertab forlader LA ikke VLAK-regeringen før valget – og man går også til valg på en fortsættelse af regeringssamarbejdet.

Partiet har – i hvert fald foreløbig – forladt rollen som protestparti, og både Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille understregede, at LA ”aldrig havde fået så meget igennem” som i det sidste år. At det er sket på bekostning af den knivskarpe profil, er LA-ledelsen og langt de fleste partimedlemmer parat til at leve med.  

3. Hver fjerde vælger har forladt partiet
Mens ledelsen på landsmødet gjorde meget ud af at tale om finanslovskrisen som "dårligt kunstnerisk indtryk”, ”procesfejl” og ”forkert strategi” – og ikke problemer med det politiske indhold – står det klart, at fejlen har sat konkrete og virkelige spor i tilslutningen til partiet.

Liberal Alliances landsformand, Leif Mikkelsen, fortalte i sin beretning, at partiet på ét år har mistet cirka 1.500 medlemmer. Det vil sige omkring hvert fjerde medlem.

”Vores medlemstal er faldet,” konstaterede Mikkelsen og forklarede:

”Der har været lidt støj på linjen.” 

Sidste år havde partiet cirka 6.000 medlemmer, i dag kun omkring 4.500.

”Alt har heller ikke været lige kønt,” forklarede landsformanden.

4. Snakken om skattelettelser er ikke slut
Siden Liberal Alliance i januar erkendte nederlaget til Dansk Folkeparti, opgav kravet om topskattelettelser og senere landede en lille skatteaftale med lettelser for omkring fem milliarder kroner, har flere kommentatorer erklæret partiets projekt om skattelettelser dødt for denne valgperiode.

Men at dømme efter meldingerne fra både scenen og gulvet på Tivoli Hotel i den forgangne weekend, kommer vælgerne til at høre meget mere om skattelettelser frem mod næste valg.

Anders Samuelsen lovede, at partiet vil præsentere en økonomisk 2030-plan inden valget. Og når man spurgte partimedlemmerne, hvad LA skal gå til valg på, stod skattelettelser stadig højt på ønskesedlen, selv om én bemærkede, at man måske ikke kun skulle tale om topskat.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille brugte også en del af sin tale på at tale om den ”ekstremt høje” danske skat.

”Skatten skal kun én vej, og det er ned, det er ned, og det er ned, og vi bliver ved og ved og ved,” sagde han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00