Flere virksomheder søger hjælp til grøn omstilling: "Ellers risikerer man at blive irrelevant"

I løbet af det sidste halve år har DI oplevet en overvældende interesse fra deres mindre medlemmer i forhold til at arbejde med bæredygtighed. Det handler om konkurrenceevne indenfor en markedstrend, der kun vokser, lyder analysen fra erhvervsorganisationen.

Hvis ikke man griber den her mulighed, risikerer man som virksomhed at blive irrelevant - sådan lyder budskabet fra DI, der gerne ser, at alle deres medlemmer kommer i gang med at arbejde med bæredygtighed og verdensmål.
Hvis ikke man griber den her mulighed, risikerer man som virksomhed at blive irrelevant - sådan lyder budskabet fra DI, der gerne ser, at alle deres medlemmer kommer i gang med at arbejde med bæredygtighed og verdensmål.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det sidste halve år er der for alvor sat konkrete tiltag i søen for at sætte fart på den grønne omstilling hos Elektro-Isola. 

De laver komponenter til vindmøller og hospitalsscannere og har sat sig for at nedbringe deres CO2-udledning med 50 procent i forhold til 2018-tallene inden 2030. For dem handler det både om at gøre en forskel og blive endnu mere konkurrencedygtige.  

“Der er ikke lang tid til 2030, hvis vi skal kunne nå det. Derfor skal man som virksomhed i gang nu,” siger Stig Krogh Pedersen, der er direktør i Elektro-Isola.  

Han tror, at deres fokus på bæredygtighed og verdensmål kan blive en konkurrenceparameter fremover, og derfor har de afsat 10 millioner kroner til energiforbedringsprojekter.  

“Det er den største satsning, vi har lavet i flere år. Det ville vi ikke gøre, hvis ikke vi troede på, at det gjorde os mere konkurrencedygtige både hos vores danske og udenlandske kunder,” siger han.   

Dermed er Elektro-Isola en del af en voksende trend, hvor flere små og mellemstore virksomheder begynder at arbejde målrettet med bæredygtighed. 
Erhvervsorganisationen DI fortæller, at de i det sidste halve år har oplevet “en markant stigning” i antallet af deres mindre medlemmer med under 250 ansatte, som henvender sig for at få hjælp til at arbejde med bæredygtighed og verdensmål. 

“Vi oplever normalt ikke lige så stor tilslutning til vores arrangementer om grøn omstilling. Men her har vi webinarer med over 200 deltagere. Vi plejer ellers at skulle nudge vores medlemmer lidt, når vi afholder sådan noget,” siger Jacob Kjeldsen, der er chef for Fremstillingsindustrien – en medlemsforening under DI. 

DI har selv lavet en analyse blandt godt 300 af deres medlemmer, hvor 72 procent af de adspurgte svarer, at de har mere fokus på bæredygtighed end året før. Det gælder både de helt store og helt små virksomheder. 
 
Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor ved Center for Planlægning ved Aalborg Universitet, genkender det overordnede billede af, at flere virksomheder søger hjælp til grøn omstilling, som DI beskriver. Han fortæller, at der er flere projekter, workshops og netværk om bæredygtighed tilgængelige for de små og mellemstore virksomheder, og at det er nogenlunde nemt at rekruttere til dem. Han er desuden selv aktiv i initiativet ‘Bæredygtig Bundlinje 2.0', der er lavet af Gate 21, som hjælper virksomheder i hovedstaden med at udvikle deres forretningsmodeller med grønne tiltag og arbejde med verdensmålene i praksis. 

“Vi ser helt klart en stigning i interessen – men den kom også fra et meget lille sted. Alene i Københavns Kommune er der 30.000 SMV’er, og det er nok ikke alle, der har haft fat i DI. Men vi skal være glade for, at interessen er der, og at den er stigende,” siger han. 

0:000:00