Flugten fra folkeskolen er taget til: "Det er ulige vilkår"

I en række kommuner går op mod hver tredje elev i fri- eller privatskole. Kommunalpolitikere peger på skolelukninger og presset økonomi som forklaring på fravalg af folkeskolen. "Kommunerne skal sikre, at folkeskolen er et reelt alternativ til privatskolerne," siger professor, men anerkender, at opgaven er svær. 

Skolestart på en folkeskole i Tølløse, som ligger i Holbæk, hvor 32 procent af kommunens skolebørn går i fri- eller privatskole. Skoleudvalget har i øvrigt netop besluttet at lukke en folkeskole med kun 17 børn.
Skolestart på en folkeskole i Tølløse, som ligger i Holbæk, hvor 32 procent af kommunens skolebørn går i fri- eller privatskole. Skoleudvalget har i øvrigt netop besluttet at lukke en folkeskole med kun 17 børn.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftKim Rosenkilde

Flere og flere forældre vælger en fri- eller privatskole til deres barn, og udviklingen er de seneste år gået stærkt. 

"Flugten er taget til. Det går hurtigere, end det har gjort før, og det er alarmerende," siger professor Kurt Houlberg fra Vive på baggrund af nye kommunetal.

Andelen af elever, der fravælger folkeskolen, er i de sidste 15 år steget lige så meget som i de foregående 40 år.

Man har nogle stigende behov for at kunne tilbyde inklusionsunderstøttende indsatser i folkeskolen, men ingen midler at gøre det for.

Kurt Houlberg
Professor

Hvis stigningstakten fortsætter på dét niveau, tegner der sig en dyster fremtid for folkeskolen, siger Kurt Houlberg:

"Hvis elevgrundlaget svækkes yderligere, er det svært at sikre skoler af en størrelse, som giver ordentlige betingelser, fagligt og økonomisk. Og hvis vi maler med en bredere pensel, vil det give stigende udfordringer med sammenhængskraften, hvis en stor del af folket faktisk ikke går i det, vi kalder en folkeskole."

Hvor ligger smertegrænsen?

"Det kan jeg ikke sætte tal på, men det er en vigtig samtale at have som samfund. For på et eller andet tidspunkt giver det ikke længere mening at tale om det som en fælles folkeskole."

På landsplan går næsten 20 procent af eleverne i privatskole, og i nogle kommuner drejer det sig om mere end hver tredje elev. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00