Folketinget blev ikke orienteret om milliardtilbud til EU-agentur

EU: Der er bred enighed i folketinget, når det kommer til det danske kandidatur til at huse EU’s lægemiddelagentur. Nu viser det sig dog, at regeringen kan have været for ivrige og uden at informere Folketinget har tilbudt agenturet gratis husleje i 20 år.

Finansordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen undrer sig over, at Folketinget ikke er blevet orienteret om regeringens tilbud til EU om gratis husleje i 20 år.
Finansordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen undrer sig over, at Folketinget ikke er blevet orienteret om regeringens tilbud til EU om gratis husleje i 20 år.Foto: ritzau/Jan Sommer
Kristoffer Kvalvik

En promoveringsvideo med Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og bred politisk opbakning i Folketinget. Sådan har forløbet set ud indtil videre i regeringens jagt på at få Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til København.

Nye oplysninger har dog vækket både undren og kritik fra Folketinget.

Det skyldes, at regeringen officielt har tilbudt EU, at EMA kan slippe for at betale husleje de næste 20 år.

Regeringen sendte tilbuddet til EU uden at informere Folketinget, hvilket har affødt kritik fra både Dansk Folkeparti og oppositionen.

Det skriver Politiken, som har talt med finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), der ellers har været positiv over for kandidaturet:

”Der er kommet nye oplysninger frem, som gør, at vi på ingen måde føler os dækket ind omkring ansøgningen. Det er ikke en måde at behandle Folketinget på, når man forventer fortrolighed den anden vej. Det rejser en række spørgsmål fra os, som egentlig mener, at det er en god idé at søge om EMA-værtskabet. Det synes vi stadigvæk, men processen har været dybt kritisabel,” siger hun.

Regeringen har tidligere meddelt, at man ville bruge 49 millioner kroner på at reservere erhvervskomplekset Copenhagen Towers, indtil beslutningen skal træffes. Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, husker at blive informeret om de 49 millioner, men tilbuddet om 20 års betalt husleje, der vil løbe op i omkring en milliard kroner, mindes han ikke. 

København konkurrerer med 18 andre europæiske byer om blive EMA's nye hjemby, når agenturet flytter fra London i 2019. Blandt konkurrenterne er byer som Amsterdam, Stockholm og Wien. 

Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Dokumentation

Her er de seks kriterier, som ansøgningerne skal bedømmes på
31. juli er ansøgningsfristen for lande, der ønsker at komme i betragtning til at huse et af de to agenturer. I ansøgningen skal regeringerne forklare, hvordan lige netop deres land lever op til seks kriterier, som skal vægtes lige højt. De er:

1) Agenturet skal være kørende fra det øjeblik, briterne er ude af døren.
Det indebærer, at der er en fungerende bygning, der kan huse de ansatte.

2) Der skal være til at komme til
Byen skal være velforbundet med en lufthavn med hyppige afgange til øvrige EU-hovedstæder, der kan kapere den høje volumen af besøgene til agenturet.

3) Der skal være adgang til international skolegang
De EU-ansattes børn skal kunne fortsætte deres uddannelse i det europæiske skolesystem.

4) Der skal være adgang til et solidt velfærdssystem
Ansatte og deres børn og ægtefæller skal have adgang til et fungerende sundhedsvæsen, socialt sikkerhedsnet og til et velfungerende arbejdsmarked.

5) Kontinuiteten skal sikres
Flytningen skal kunne udføres på en måde, som sikrer kontinuiteten i agenturernes virke. Det gælder både i forhold til, at de skal forblive operationelle, men også at der skal være et fagligt miljø at rekruttere i, hvis nogle nuværende ansatte ikke har lyst til at forlade London.

6) Geografisk spredning
Der er en målsætning om, at EU’s agenturer skal spredes grundigt ud i Unionen.

Ansøgningerne vil blive offentliggjort på Rådets hjemmeside, dog renset for eventuel følsom eller fortrolig information.

Læs mere om processen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00