Folketingsmedlem Aaja Chemnitz vil have grønlandske landstingsmedlemmer med i arktisk komité

Grønland vil selv være medlem af Den Arktiske Parlamentarikerkomité. Folketingsmedlemmet Aaja Chemnitz, der netop er blevet genvalgt som formand for komitéen, bakker op.

Rasmus Raun Westh

Folketingsmedlemmet Aaja Chemnitz (IA) bakker op om Grønlands ønske om selv at være medlem af Den Arktiske Parlamentarikerkomité.

“Jeg ser gerne, at Grønland får selvstændigt medlemskab i komiteen. Vi er Kongerigets eneste land i Arktis og vi bør have direkte indflydelse på alle beslutninger, der påvirker udviklingen i Arktis,” lyder det fra Aaja Chemnitz. 

Modsat Arktisk Råd, hvor Grønland går efter at få en “ledende rolle”, når Kongeriget Danmark overtager formandsskabet i 2025, vil grønlænderne være medlemmer i egen ret i Den Arktiske Parlamentarikerkomité, også kaldet Arktiske Parlamentarikere.

Principielt vil Grønland gerne selv alting. 

Ulrik Pram Gad
Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Det fremgår af Grønlands nye udenrigspolitiske strategi, der bærer titlen "Intet om os, uden os".

Hverken parlamentet, Inatsisartut, eller regeringen, Naalakkersuisut, har dog sendt en officiel anmodning endnu.

"Det kræver at vi får en officiel anmodning herom fra Inatsisartut og Naalakkersuisut. Når vi får denne, så sørger jeg for at den behandles hurtigst muligt i Arktiske Parlamentarikere,” skriver Aaja Chemnitz i et brev sendt til formanden for parlamentet Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg, Mariane Paviasen (IA) 13. marts.

Mariane Paviasen oplyser til Altinget, at anmodningen var på dagsordenen på et møde i det grønlandske parlaments udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg før påske, men at det på grund af fravær i udvalget blev udskudt.

I den nye strategi skriver landsstyret konkret, at det “vil arbejde på at sikre, at Grønland får sin egen parlamentariske repræsentation i Arctic Parlamentarians.”

"Principielt vil Grønland gerne selv alting. Men pragmatisk vurderer man, at det her er et af de steder, hvor man kan stille kravet – og så måske få at vide, at det kan man ikke," vurderer Ulrik Pram Gad, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. 









0:000:00