Folketingsudvalg vil styrke danskernes datasikkerhed

BERETNING: Se og Hør-skandalen har afsløret alvorlige brister i danskernes datasikkerhed, og derfor vil Kultur- og Retsudvalgene nu have regeringen til at indkalde partierne til forhandlinger om at styrke Datatilsynet.
Foto: Anders Hviid/Folketinget
Per Bang Thomsen
Der er i den grad brug for at få styrket danskernes datasikkerhed i kølvandet på Se og Hør-skandalen.

Det er meldingen fra både Kultur- og Retsudvalget, som nu vil have regeringen til øjeblikkeligt at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om at styrke Datatilsynet.

Ifølge en fællesberetning fra de to udvalg skal det være med til at sikre, at personfølsomme oplysninger - såsom kendte og kongeliges kreditkortoplysninger - ikke kan ende i de forkerte hænder.

"I dag ser vi desværre, at personers privatliv krænkes af en række medier. I sagen om Se og Hør endog med ulovlige metoder. Når menneskers privatliv krænkes, eller de uretmæssigt hænges ud i pressen, så er der slet ikke sammenhæng mellem de erstatninger, som medierne pålægges at betale, og de menneskelige konsekvenser, det har for mange. Derfor er jeg glad for, at et enigt Kulturudvalg og Retsudvalg bakker op om beretningen, så vi tvinger regeringen til at komme i arbejdstøjet," udtaler Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, i en pressemeddelelse.

Flere tiltag på vej
Udover forhandlingerne om datasikkerhed vil de to udvalg også have regeringen til at udvide det tværministerielle embedsmandsudvalg, som er blevet sat til at kortlægge sikkerhedsproblemer med betalingskort. Udvalget skal nu kigge på alle områder, hvor der opbevares personfølsomme oplysninger og data, står der i beretningen.

I dag ser vi desværre, at personers privatliv krænkes af en række medier. I sagen om Se og Hør endog med ulovlige metoder.

Ellen Trane Nørby (V)
Medieordfører

Derudover vil udvalgene have regeringen til at arbejde aktivt for, at persondatabeskyttelsen bliver vægtet højt i det kommende EU-direktiv eller forordning, som skal laves på databeskyttelsesområdet. Samtidig skal der årligt laves en redegørelse om datasikkerheden, der skal debatteres i Folketinget, og regeringen skal derudover indkalde repræsentanter fra pressen til drøftelser om de medieetiske og medieansvarsmæssige regler. Her skal de blandt andet se på reglerne for de tips-honorarer, som nogle medier benytter sig af.

Udvalgene mener derudover, at der skal nedsættes to fælles parlamentariske arbejdsgrupper, som skal granske datasikkerheden i Danmark.

"Arbejdsgruppen skal præsentere dele af resultatet af sit arbejde i forbindelse med Folketingets åbning i oktober og resten ved udgangen af 2014," står der i beretningen.

Dokumentation

Hvad er en beretning?

Når et udvalg har afsluttet sit arbejde med et forslag, skriver udvalget en betænkning. Men hvis udvalget ønsker at have mere tid og arbejde videre med forslaget i den følgende folketingssamling, kan udvalget vælge at skrive en beretning i stedet for.

En beretning indeholder udvalgsmedlemmernes holdning til forslaget. Hvis disse holdninger deles af et flertal i Folketinget, vælger ministeren typisk at tage højde for det og ændre forslaget, når ministeren genfremsætter det i den følgende folketingssamling.

Udvalget kan også skrive beretninger over emner, der ikke har været behandlet som forslag i Folketingssalen. F.eks. kan udvalget tildele en minister en "næse" i en beretning.

Kilde: folketinget.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00