Fonde bag restaurering i chok over brand på Børsen

Branden på den historiske børs-bygning i København vækker stærke følelser hos mange. Også blandt de fonde, som har været med til at finansiere restaureringen af de ikoniske bygninger.

Foto: da Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Så sent som torsdag i sidste uge stod Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen på en fonds-konference og fortalte om, hvor glad han var, for at have fået sat restaureringen af den 400 år gamle børsbygning i gang – et projekt som kun er blevet muligt, fordi adskillige private fonde har bidraget til finansieringen af det omfattende projekt.

Mindre end en uge senere er den markante renæssancebygning ved at gå op i røg. Årsagen til branden er endnu ikke fundet.

For de almennyttige fonde, som har skudt penge i den omfattende udvendige genopretning af bygningen, kommer branden som et chok.

”Vi er chokerede over de frygtelige billeder af Børsen, der brænder. Bygningen er dansk kulturarv og har gennem 400 år været et ikonisk vartegn for København. Branden er en national tragedie. Vi håber, at det lykkedes at redde så meget som muligt af bygningen og de uvurderlige kunstværker,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, direktør i Novo Nordisk Fonden i en skriftlig kommentar til sagen.

{{toplink}}
Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Ialt otte fonde har bidraget til restaureringsprojektet, men ingen af dem har ønsket at kommentere på, hvad der nu skal ske, eller om de er klar til at finansiere en eventuel genopførsel af bygningen.  

Med et bidrag på 40 millioner kroner har særligt Den A.P. Møllerske Støttefonds bevilling været afgørende for, at renoveringsprojektet overhovedet kunne sættes i gang. Direktør Mads Lebech kalder situationen ’meget trist’ og fortæller at man følger redningsarbejdet, men ikke har yderligere kommentarer i denne fase.

I Realdania siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk i en skriftlig kommentar:

”Det er en uendelig trist dag for vores bygningsarv. Børsen er et arkitektonisk vartegn for København og et erhvervshistorisk landemærke. En særlig bygning, som mange børn og voksne kender og har et forhold til. Det er bygningsarv med stor betydning gennem 400 år – ikke kun for københavnerne, men for alle danskere. Derfor er dét, vi i dag er vidne til, et uerstatteligt tab.”

FAKTA Derfor skulle bygningen restaureres
  • Christian IV’s Børsbygning blev opført i årene 1619-24 og er siden blevet ombygget og restaureret i flere omgange.
  • I november begyndte en restaurering af den udvendige del af Børsen.
  • Der skulle et nyt kobbertag på hele bygningen, facadens nuværende mursten skulle udskiftes og sandstensudsmykningerne skulle restaureres. Det verdensberømte dragespir var vurderet til at holde mange år endnu og skulle blot eftergås.
  • Ved en omfattende renovering i 1879-1883 blev det originale murværk fjernet, og erstattet af maskinstrøgne teglskaller opmuret i cementmørtel.
  • Ud over at svække bygningens renæssanceudtryk gav det også Børsen et alvorligt fugtproblem, fordi den naturlige fugt i muren begyndte at trænge ud gennem sandstensudsmykningerne og langsomt ødelægge dem.
  • Restaureringsarbejdet var planlagt til at vare frem til og med 2027.

Kilde: Dansk Erhverv









0:000:00