Dansk skifergas-eventyr stødt på grund

BORESTOP: En prøveboring i Nordjylland har ikke vist store nok fremkomster af skifergas. Derfor stopper energiselskabet Total nu arbejdet til glæde for miljøforkæmpere og venstrefløjen.

Det blev ikke protesterne, men manglen på skifergas, der satte en stopper for boringen ved Dybvad.
Det blev ikke protesterne, men manglen på skifergas, der satte en stopper for boringen ved Dybvad.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Skifergas bliver efter alt at dømme ikke en del af energimikset i Danmark.

Det står klart, efter det franske energiselskab Total har valgt at indstille jagten på den omstridte energikilde.

I april fik selskabet retten til som det eneste at lede efter skifergas i Nordjylland. Det har medført en prøveboring nær landsbyen Dybvad.

"Total har fundet skifergas, men der var ikke nok til, at de ville gå videre med boringerne, og derfor lukker boringen i Dybvad nu permanent. Det giver en vigtig afklaring for de mange bekymrede borgere i Dybvad,” siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til TV 2.

Jagten kan genoptages
I USA har skifergas været medvirkende til, at landet er blevet mere selvforsynende med energi. Det har dog medført miljømæssige problemer, som stammer fra metoden, man hiver gassen op ad jorden, den såkaldte fracking.

Lukningen af den danske prøveboring betyder dog ikke nødvendigvis, at vi har hørt det sidste til skifergas i Danmark.

"Total har licens til at fortsætte efterforskningen efter skifergas i Nordjylland frem til juni 2016. Det er Total og alene Total, der kan afgøre, om de ønsker at fortsætte efterforskningerne inden for tilladelsens område," siger Lars Christian Lilleholt til TV 2.

Total regner med at træffe en beslutning om fremtidige aktiviteter inden for to-tre måneder.

Beslutning vækker glæde
Lige så længe, som diskussionen om skifergas har kørt i Danmark, har aktivister forsøgt at bekæmpe det. Nogle har endda boet i en protestlejr ved boringen.

Selvom det ikke er på grund af protesterne, at udvindingen ikke bliver til noget, har beslutningen alligevel medført glæde. Også blandt politikere fra særligt venstrefløjen. Her Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen:

”Det er en uhyre vigtig delsejr i kampen mod skifergas. Men kampen stopper først, når indvindingstilladelsen er trukket tilbage, og der er vedtaget et moratorie, der stopper al fremtidig efterforskning og udvinding af skifergas i Danmark,” skriver han i en pressemeddelelse.

Hos Socialdemokraterne tog man aldrig endelig stilling til spørgsmålet. Energiordfører Jens Joel fokuserer nu på naboerne og andre bekymrede sjæle.

”Jeg er glad for at få usikkerheden af vejen, vi har fulgt sagen meget nøje. Det er en afklaring for rigtig mange mennesker ,” siger S-ordføreren ifølge Ritzau.

Total fik tilladelsen til at lede efter skifergas i april, men blev efter kort tid tvungen til at holde pause i jagten. Firmaet havde nemlig brugt et kemikalie, som ikke var godkendt.

Nu har de indtil juni 2016 til at lave eventuelle flere boringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00