Forsvarsministeriet lider nederlag: Irakeres sag kan fortsætte

Den danske stat slipper ikke for sagen om erstatning til 23 krigsfanger, har Østre Landsret afgjort. Forsvarsministeriet har ellers forsøgt at få sagen dømt forældet.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Green Desert-sagen er ikke forældet, som Forsvarsministeriet ellers har forsøgt at overbevise retten om.

Sådan fastslår Østre Landsret mandag.

Det betyder, at 23 irakeres retssag mod den danske stat kan fortsætte.

Dagens afgørelse kan ses som den indledende runde i sagen, hvor de 23 irakere har stævnet den danske stat. Det har de gjort, fordi de mener, at danske soldater har et medansvar for den tortur og mishandling, som de blev udsat for, efter at de blev overleveret til irakisk politi.

De 23 irakere blev taget til fange under den såkaldte Operation Green Desert i 2004 og derefter overleveret til irakisk politi. Efter de normale regler ville sagen være forældet efter fem år, og de tre landsdommere er da heller ikke enige, når det gælder forældelsen af denne sag. To ud af tre mener, at der gælder helt særlige forhold og derfor bør se bort fra de sædvanlige tidsfrister, vinder de 23 irakere mandagens sag. Den sidste landsdommer mener, at sagen er så speciel, at man ikke på forhånd kan afgøre, om den er forældet eller ej.

Advokat: Meget glædeligt
De 23 irakere, som sagen handler om, lagde oprindeligt sag mod staten i perioden september 2011 til december 2012. Sagen blev afvist i 2013, men anlagt igen i 2014. Og dagens afgørelse glæder forsvarsadvokat Christian Harlang, der har beskæftiget sig med sagen fra start.

”Det er meget glædeligt, at Forsvarsministeriets nu sidste formalitetsindsigelse også er blevet fejet af bordet. Mine klienter har nu i årevis ventet på at få en retfærdig rettergang om substansen af deres sager om dansk ansvar for tortur,” siger han til Politiken.

Han opfordrer Forsvarsministeriet til at afstå fra at indbringe dagens afgørelse for Højesteret, da sagen allerede har stået på i lang tid. Han peger på, at sidste gang Forsvarsministeriet blev underkendt i dette sagskompleks af Højesteret, blev sagens gang forsinket med cirka halvandet år.

Hver af de 23 irakere kræver en godtgørelse på 60.001 kroner af Forsvarsministeriet. Der er med mandagens afgørelse ikke taget stilling til det egentlige spørgsmål – nemlig om den danske stat har været medvirkende til tortur og mishandling af de 23 irakere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00