Anmeldelse af 

Fremragende spionthriller fra virkelighedens verden

ANMELDELSE: Den nervepirrende historie om en af Den Kolde Krigs mest betydningsfulde dobbeltagenters arbejde og flugt bør ligge øverst i bunken med sommerlæsning.

To overvågningsbilleder taget af PET under Gordijevskijs første udstationering i København var i årevis de eneste billeder, MI6 havde af Oleg Gordijevskij.
To overvågningsbilleder taget af PET under Gordijevskijs første udstationering i København var i årevis de eneste billeder, MI6 havde af Oleg Gordijevskij.Foto: PET

Af Andreas Krog
Forsvarsredaktør, Altinget

Når en af verdens bedste spionromanforfattere er citeret på bogens forside for at have sagt, at det er den bedste virkelige spionhistorie, han nogensinde har læst, så er forventningerne naturligvis tårnhøje fra side et. Og John Le Carré har ret. 'Spionen og forræderen' er ikke mindre end en fremragende skrevet fortælling fra virkelighedens verden om dobbeltagenten Oleg Gordijevskijs farefulde virke og ikke mindst nervepirrende flugt under Den Kolde Krig.

Russeren Gordijevskij kommer til den russiske ambassade i København i 1966 og arbejder som KGB-agent med at rekruttere danske agenter og meddelere. Hans interesse for danskernes levevis og ting som biblioteker får den danske efterretningstjeneste PET og britiske MI6 til at forsøge at rekruttere Gordijevskij som dobbeltagent. Det lykkes i 1974 under Oleg Gordijevskijs anden udstationering i København.

I mere end ti år leverer Gordijevskij oplysninger til MI6. Samtidig stiger han i graderne hos KGB og bliver til sidst chef for KGB-kontoret på den russiske ambassade i London. 

Atomart lynangreb
Oleg Gordijevskijs oplysninger er med til at afsløre flere hundrede russiske agenter i adskillige vestlige lande. Heriblandt den norske spion Arne Treholt. Desuden spiller Gordijevskij en central rolle i arbejdet med at tale de sovjetiske ledere til fornuft, da de i starten af 1980'erne har en paranoid idé om, at Vesten forbereder et massivt atomart lynangreb på Sovjetunionen og Warszawapagt-landene.

Han leverer blandt andet også oplysninger til begge parter forud for, at den britiske leder Margaret Thatcher og Sovjetunionens nye stjerne Mikhail Gorbatjov mødes for første gang.

Der er således ingen tvivl om, at Oleg Gordijevskij havde en stor andel i, at Den Kolde Krig aldrig blev varm. Især historien om den sovjetiske besættelse af ideen om et nært forestående vestligt atomangreb får en til at holde vejret af spænding.

Oleg Gordijevskij fotograferet i Finland sammen med to MI6-agenter og to PET-agenter efter flugten fra Moskva i juli 1985. Foto: MI6

Babyble og chips
Historien om Oleg Gordijevskijs arbejde undercover i den frie vestlige verdens tjeneste er i sig selv uhyre spændende. Men fortællingen får lige et nøk opad, da jorden i foråret 1985 begynder at brænde under ham, og han bliver kaldt hjem til Moskva. Her bliver han blandt andet forsøgt forgiftet med en form for sandhedsserum.

Derfor iværksætter MI6 den plan for at smugle Gordijevskij ud af Sovjetunionen, som de har haft liggende i skuffen i årevis. Det resulterer i en fuldstændig vanvittig flugtaktion, som blandt andet involverer en fyldt babyble og en pose chips med ost og løg. Resten af historien må man få ved at læse bogen. 

Øverst i bunken
Samtidig med at forlægget for historien er helt unikt, så skriver Ben Macintyre også fremragende og fængslende med udgangspunkt i uhyre grundig research og samtaler med adskillige af historiens centrale aktører inklusive Oleg Gordijevskij selv. Han lever i dag en stille pensionisttilværelse på en villavej i en forstad til London.

'Spionen og forræderen' bør ligge øverst i bunken med sommerlæsning. Så simpelt er det.

Ben Macintyre: 'Spionen og forræderen'. Gyldendal, 2020. Udkom på engelsk i 2018. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00