Gjerskov raser: Venstre er usle

RANDZONER: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) langer nu voldsomt ud efter Venstre. Det er usselt, at partiet løber fra sin egen randzonelov, mener hun. Venstre afviser kritikken og opfordrer ministeren til at få styr på randzonerne.
Det er usselt, at Venstre løber fra den randzonelov, som partiet selv har vedtaget, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).
Det er usselt, at Venstre løber fra den randzonelov, som partiet selv har vedtaget, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).Foto: Rune Johansen
Anders Jerking

Randzonerne fortsætter med at skabe debat. Nu langer fødevareminister Mette Gjerskov (S) voldsomt ud efter Venstre, som hun mener, løber fra den randzonelov, som partiet sammen med Konservative og Dansk Folkeparti vedtog i 2011.

"Jeg opfatter det, som om at oppositionen og især Venstre fuldstændigt løber fra ethvert ansvar for den lov, som de selv har vedtaget. Randzonerne var det eneste vissengrønne, der kom ud af Grøn Vækst, og nu er man med 100 meter rygcrawl på vej væk fra den," siger ministeren og fortsætter:

"Det er usselt, at man ikke står til ansvar for det, man har vedtaget. Der er en grund til, at man vedtog randzonerne, nemlig at vi skal beskytte vores vandmiljø. Vi skal forebygge iltsvind i vores fjorde. Det vidste Venstre, da de vedtog loven. Det er usselt."

1. september i år trådte loven om randzoner i kraft. Det betyder, at der skal etableres 50.000 hektar bræmmer omkring vandløb og søer. Randzonerne var en del af VKO's aftale Grøn Vækst. Loven om randzoner blev vedtaget af VKO i foråret 2011. I betænkningen til loven blev det skrevet ind, at randzonerne skulle evalueres i 2014. I foråret 2012 vedtog det nye røde flertal en ændring af randzoneloven, så folk får adgang til zonerne, og så det ikke længere bliver tilladt at dyrke energiafgrøder i zonerne.

Byger af spørgsmål
I forbindelse med ændringen af loven og ikrafttrædelsen af zonerne har den borgerlige opposition stillet en byge spørgsmål om randzonerne til fødevareministeren. Men Gjerskov er dybt forundret over, at mange af spørgsmålene drejer sig om den oprindelige lov fra 2011.

"Det er rystende. Jeg har fået ufattelig mange spørgsmål om den lov, som blev vedtaget af den tidligere regering. Man må altid stille spørgsmål, og jeg svarer gerne, men der er en rystende uvidenhed om, hvad man selv har vedtaget," siger Gjerskov.

Det var jo først 1. september, at loven trådte i kraft. Er det ikke klart, at det giver anledning til nye spørgsmål?

"Jo, hvis det var spørgsmål, som drejede sig om ikrafttrædelsen. Men jeg får jo spørgsmål om de samfundsøkonomiske konsekvenser osv., og det er jo noget, man skal vurdere, inden man vedtager en lov," siger hun og fortsætter:

"Jeg mener ikke, at man behøver at være i tvivl om mange af de ting, der bliver spurgt om, men hvis man er, så skulle man have undersøgt det, inden man vedtog loven."

Senest har Gjerskov svaret på spørgsmål fra Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, om risikoen for at miste EU-støtten på randzonearealerne. I sit svar skriver Gjerskov, at hun er rystet over spørgerens uvidenhed om den lov, som han var med til at vedtage i 2011.

"Det må vel være rimeligt at antage, at de pågældende partiers folketingsmedlemmer ved den lejlighed havde sikret sig viden om loven, inden de vedtog den," skriver Gjerskov i svaret.

Bonnesen: Hun er desperat 
Erling Bonnesen er målløs over ministerens reaktion.

"Svaret er udtryk for ministerens desperation. Hun prøver at løbe fra, at den randzonepakke, som ligger nu, er hendes eget værk," siger han og fortsætter:

"Det er ganske rigtigt, at randzonespørgsmålet startede i VK-regeringens tid, men den nuværende minister kørte sin egen randzonelovgivning igennem i foråret. Der stillede vi et konkret forslag om at udskyde randzonerne, til det var undersøgt, om vi kunne bruge andre virkemidler, men det afviste ministeren. Så de nuværende randzoner er regeringens ansvar."

I det konkrete spørgsmål spørger du om træk i landbrugsstøtten. Det kunne du vel have undersøgt i den første lov, for det er jo ikke ændret i Gjerskovs lov?

"Det er et meget relevant spørgsmål at få stillet nu igen, for da vi var i regering, sagde vi, at vi først ville sætte reglerne i kraft, når der var fuld afklaring. Den usikkerhed er ikke ryddet af bordet, og derfor er det højest relevant at stille det spørgsmål nu. Når ministeren svarer vrissent, så dækker det over hendes frustration, fordi hun ikke kan svare på konkrete spørgsmål i forhold til sin egen randzone-pakke," siger han og fortsætter:

"Hun prøver at råbe problemet væk, men det er jo fuldstændig grotesk. Hun burde i stedet give nogle klare konkrete svar. For eksempel, på hvor randzonerne skal være."

Fødevareministeren mener, at I løber fra ansvaret. Har I ikke et ansvar?

"Vi løber overhovedet ikke fra noget ansvar. Vi sagde klart og tydeligt, at når der kommer ny viden om alternative virkemidler, så ønsker vi færre randzoner og flere af de andre virkemidler som minivådområder og stenrev."

Men vi kan vel godt blive enige om, at det var jer, der i 2011 vedtog, at der skulle etableres 50.000 hektar randzoner?

"Vi sagde, at vi ville gøre noget godt for miljøet, og det bedste på det tidspunkt var at gå i gang med randzone-problematikken, men vi satte den klare præmis ind, at i det øjeblik, der kom ny viden om alternative virkemidler, så ville vi følge den udvikling og lave færre randzoner. Fordi vi skal have erhverv og miljø til at gå hånd i hånd."

Men I har vel ansvar for den lov, hvor I vedtog, at der skulle etableres randzoner i 2012, og så skulle zonerne evalueres i 2014?

"Vi lavede den første vedtagelse dengang, men da ministeren ændrede loven før sommerferien, foreslog vi at udskyde hele randzonepakken til vi havde et mere sikkert grundlag. Det blev stemt ned. Derfor er randzonepakken, som den ligger nu ene og alene den nuværende ministers ansvar."

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00