Grønne byområder og soldrevne vandpumper: Sådan arbejder to fonde med verdensmålene i praksis

Grønne samlingspunkter i små lokalsamfund og et skift fra diesel- til soldrevne vandpumper er to eksempler på, hvordan Grundfos Foundation og Nordea-fonden konkret arbejder med de 17 verdensmål. Få indblik i de to projekter her.

Mens Nordea-fonden udelukkende støtter almennyttige danske projekter, arbejder Grundfos Foundation ud fra et mere internationalt perspektiv.
Mens Nordea-fonden udelukkende støtter almennyttige danske projekter, arbejder Grundfos Foundation ud fra et mere internationalt perspektiv.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Siden verdensmålene blev skabt i 2015, har Henrik Lehmann, der er administrerende direktør i Nordea-fonden, gået rundt med en verdensmålsnål i baglommen.

Hver gang han putter den i baglommen, sørger han for, at nålen peger ind mod hans balle. Så er han nemlig sikker på, at verdensmålene prikker til ham, hver gang han sætter sig ned i løbet af sin dag.

“Hver gang nålen stikker mig, er det en reminder om, hvor meget vi stadig skal nå i arbejdet med verdensmålene. Når der ikke er mere at gøre, kan jeg hænge nålen op på en væg. Men jeg har svært ved at se det ske lige foreløbigt.”

Der er nemlig lang vej endnu, før Danmark lever op til de 17 verdensmål, som af Henrik Lehmann beskrives som “flotte”, men også “flagrende”.

Den svære opgave ligger i at omdanne målene til konkrete initiativer, men hos flere fonde er man begyndt at inkorporere verdensmålene som “en mere holistisk del af arbejdet.”

Vores mål er at være med til at inspirere folk til at få en mere bæredygtig adfærd.

Henrik Lehmann Andersen
Administrerende direktør, Nordea-fonden

Det fortæller Henrik Lehmann og Flemming Konradsen, der er bestyrelsesmedlem hos Grundfos Foundation, til en debat om fondenes arbejde med de 17 mål i praksis.

Med sig under armen til tirsdagens debat har de hver medbragt et konkret eksempel på, hvordan de arbejder med verdensmålene i praksis.

For selv om der er lang vej endnu, spirer der løbende både projekter nationalt og internationalt, som forsøger at sætte verdensmålene i højsædet.

0:000:00