Haarder: Et frit samfund har åbenhed om testresultater

TEST: Udviklingen vil gå som i Norge, hvor man først var imod offentlige testresultater, men siden gjorde dem offentlige, for det kendetegner et frit samfund, siger undervisningsminister Bertel Haarder (V).
Foto: Altinget.dk/Flindt
Anders Heissel

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at kunne rangordne skolerne ved at offentliggøre resultaterne af de nationale test bliver bakket op af undervisningsminister Bertel Haarder (V).

"Da vi besluttede de nationale test i Danmark, gjorde vi testresultaterne hemmelige efter blandt andet at have hørt diskussionen i Norge. Men siden de nu har skiftet mening i Norge, bør vi også overveje i det i Danmark. Testene skal stadig bruges som et pædagogisk redskab for lærerne, men jeg bruger samme argument som i Norge, altså at i et frit samfund, hvor åbenhed spiller en stor rolle, er det mærkeligt, at testresultaterne skal være hemmelige," siger Bertel Haarder.

Man kan ikke nægte informationer
Ifølge ministeren havde Norge en kæmpe diskussion om offentlige testresultater, da han som ny minister var ved at forberede de nationale test i Danmark.

"Man besluttede at udsætte afgørelsen, og alle havde ventet, at en ny regering enten ville droppe testene eller som minimum gøre resulaterne hemmelige. Men da der så kom en anden regering - oven i købet en socialdemokratisk ledet regering - blev det besluttet at offentliggøre testresultaterne ud fra det argument, at i et frit samfund skal man ikke nægte nogen informationer. Jeg tror, det vil gå samme vej i Danmark," siger Bertel Haarder.

I et frit samfund, hvor åbenhed spiller en stor rolle, er det mærkeligt, at testresultaterne skal være hemmelige.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Åben for socialt korrektion
Men kritikerne siger, at man ikke kan bruges testresultaterne til noget som helst, fordi de blandt andet ikke er socialt korrigerede?

"Jeg så da også gerne, at tallene blev socialt korrigerede, ligesom Skolerådet har foreslået det. Det har CEPOS allerede gjort, og det kan DPU eller andre gøre. Hidtil har regeringen vægret sig ved at lave en statslig korrektion, fordi det er så vanskeligt at finde enighed om, hvordan der skal korrigeres. Men hvis der kommer den oplagte og indlysende model, så vil jeg ikke afvise det. Det er trods alt et eftersyn af folkeskolen, hvor alt er til diskussion," siger Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00