Handicapaftale, fattigdomsgrænse og psykiatriplan: Her er hængepartierne på socialområdet inden valget

Forhandlingerne om en handicapaftale er endnu ikke nået i mål, og en aftale om en 10-årsplan for psykiatrien udestår stadig. Og så bliver vi dette efterår klogere på, om det lykkes at indfri ambitionen fra forståelsespapiret om at nedbringe antallet af hjemløse. Få overblikket over de politiske ambitioner og aftaler, der mangler at komme på plads.

Social- og ældreminister Astrid Krag har kunne sætte flueben ved flere aftaler i denne regeringsperiode - blandt andet aftalen om anbringelsesreformen 'Børnene Først'. Men ministeren mangler fortsat at lande en aftale om  en handicapreform.
Social- og ældreminister Astrid Krag har kunne sætte flueben ved flere aftaler i denne regeringsperiode - blandt andet aftalen om anbringelsesreformen 'Børnene Først'. Men ministeren mangler fortsat at lande en aftale om  en handicapreform.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Kort inden sommerferien kunne beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sammen med de øvrige støttepartier sætte flueben ved endnu en mærkesag fra forståelsespapiret, da aftalen om et nyt kontanthjælpssystem kom på plads.

Men der er fortsat stort anlagte politiske tiltag og aftaler, der ikke er opnået politisk enighed om, mens Radikales valgultimatum nærmer sig deadline: Forhandlingerne om en handicapreform har været sat på pause hen over sommeren, og så har der været yderligere pres på for at få sat gang i forhandlingerne om en 10-årsplan for psykiatrien efter den tragiske hændelse i Fields.

Derudover mangler regeringen at levere på løftet om at indføre en fattigdomsgrænse.

Altinget giver dig her overblikket over de politiske forhandlinger og hængepartier fra forståelsespapiret, der endnu ikke er kommet på plads.

Efter flere år med høje fejlrater og problemer med retssikkerheden på handicapområdet, lancerede social- og ældreminister (S) Astrid Krag i maj sit bud på en handicapreform. Det store slagnummer i ministerens plan er etableringen af en specialeplan, der med inspiration fra sundhedsvæsenet skal sikre, at et givent handicap udløser en bestemt hjælp.

Forhandlingerne havde dog ikke været i gang længe, før SF forlod forhandlingerne på grund af utilfredshed med regeringens ambitioner. ”Vi kan ikke acceptere et totalt fravær af løsninger og en ordentlig plan for, hvordan vi retter op på handicapområdet,” lød kritikken fra partiets handicapordfører, Charlotte Broman Mølbæk.

Også Enhedslisten udtrykte før sommerferien skepsis over for regeringens planer og mangel på vilje til at løse problemerne på handicapområdet.

Dermed bliver det spændende at se, om det lykkes Astrid Krag at lande endnu en aftale på socialområdet inden et valg, eller om planerne om mere grundlæggende og strukturelle ændringer på handicapområdet udskydes.

Det var et løfte under valgkampen fra Socialdemokratiet, og det endte også i forståelsespapiret: Der skal laves en 10-årsplan for psykiatrien. 









0:000:00