Handikappede æder kommunale besparelser

ØKONOMI: KL og landets socialchefer slog sidste år alarm over udgiftsstigningen på det specialiserede område. Handikap-organisationerne udråbte det som en hetz, men tonen er nu anderledes mild.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Fronterne stod stejlt før økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne i 2010, hvor KL og formanden for socialcheferne, Ole Pass, flere gange skabte store overskrifter i medierne.

De slog fast, at udgiftsstigningen på det specialiserede socialområde måtte tøjles langt mere håndfast (se faktaboks).

Formanden for Danske Handikaporganisationer, Stig Langvad, kaldte i løbet af foråret debatten for en regulær hetz rettet mod handikappede. Han betegnede på et tidspunkt udmeldingen fra Ole Pass for "noget af det mest forfærdelige," han havde hørt fra en mand, der er sat til at administrere det sociale område.

Men da 2010 var omme, stod det klart, at udgiftsvæksten var stoppet og mere til.
Hvor udgifterne de foregående år steg med en milliard fra år til år, faldt udgifterne på det specialiserede socialområde fra 2009 til 2010 med en halv milliard fra 44,8 mia. til 44,3 mia. kr. i 2010.

I dag er Stig Langvad dog mere positiv, også selvom han ser på den hårde opbremsning.

"Vi har rakt armene frem. Handikappede betaler også skat, og Danmark er jo fra EU's side blevet pålagt, at der kommer balance mellem indtægter og udgifter. Så det er godt, at kommunerne har fået styr på økonomien på dette område. Vores tilgang er dog stadig, at kvaliteten stadig skal være i orden," siger Stig Langvad.

Pass: Vi satte en vigtig debat i gang
Han slår fast, at det er for tidligt at udråbe kommunernes nye kurs som en katastrofe for det specialiserede socialområde, der dækker over udgifter til børn, unge og voksne med særlige behov både fysisk eller psykisk.

Faktisk betegner han sig selv som positivt afventende.

"Ud over at kommunerne nu kan overholde deres budgetter, så er jeg positiv, fordi kommunerne nu siger de rigtige ting. De taler om at forebygge, så man undgår dyre anbringelser. De nævner tiltag, hvor man effektiviserer på en begavet måde," siger Stig Langvad.

Ole Pass har i dag ikke fortrudt sine udmeldinger.

"Jeg er glad for, at min provokation dengang virkede. Min pointe var, at hvis målet om nul-vækst i kommunerne skulle nås, så kunne man ikke have hellige køer, som dette området har været," siger Ole Pass.

Han understreger, at den hårde opbremsning i udgifterne har haft konsekvenser.

På et tidspunkt er vi nødt til at sige stop. Det tidspunkt er kommet nu. Handicappede bør i fremtiden selv betale for nogle af deres hjælpemidler og anden støtte. Det er nødvendigt af hensyn til samfundets økonomi, og det er også rimeligt.

Ole Pass
Formand for Foreningen af Socialchefer til Jyllands-Posten 31. marts 2010

"Ude i kommunerne har man jo gennemgået de enkelte sager, og der er serviceniveauer, som er blevet sænket. Og det har ofte kunnet mærkes negativt for dem, som det er gået ud over," siger Ole Pass.

Stig Langvad tør dog ikke love, at han er lige så positiv i forhold til kommunernes ageren på området om et halvt eller et helt år.

Nu, da krybben i kommunerne er tom, står vi med en historisk chance for at tage et opgør med den gængse praksis om, at det dyreste tilbud til handicappede og ADHD-børn altid hævdes at være det bedste. Vi er nødt til at få dæmpet udgifterne til danskere med særlige behov, for ellers bliver kommunerne nødt til at skære i normeringen i børnehaverne, timerne til skoleeleverne og plejepersonalet på ældrecentrene.

Jan Trøjborg
Formand for KL, til Jyllands-Posten 5. juni 2010

Handikap-formand er positiv - endnu
Han får nemlig foruroligende meldinger fra de 32 medlemmer af danske handikap-organisationer.

"De har meldt tilbage til mig, at de oplever en stigning i antallet af medlemmer, som er utilfredse med den behandling, de får. Samtidig så ved jeg, at de forskellige ankenævn oplever en stigning i antallet af klager fra borgerne, men også en stigning i antallet af kommuner, der klager over andre kommuners afgørelser," siger Stig Langvad, der dog understreger, at han er optimist.

"Det er ikke sikkert, at disse klager er bevis for, at besparelserne er ulovlige eller skadelige. Er de ikke det, så skal kommunerne i så fald være bedre til at forklare borgerne, at de stadig kan være trygge ved de tilbud, de får, og at reglerne bliver fulgt," siger Stig Langvad.

Ole Pass roser handikap-organisationerne for deres nye linje i forhold til at få styr på udgifterne.

Han advarer dog politikerne om, at udgiftspresset ikke er forsvundet.

"Der kommer stadigt flere psykisk eller fysisk handikappede. Det skyldes blandt andet, at man bliver bedre til at redde for tidligt fødte børn og redde trafikofre. Det er en helt naturlig udvikling, som vi bare må agere ud fra," siger Ole Pass, der opfordrer politikerne på Christiansborg til ikke at bidrage til, at udgifterne igen løber løbsk.

"Det er vigtigt, at ministeren bakker kommunerne op, især når der i medierne kommer fokus på konsekvenserne af stramninger, der sker på området," siger Ole Pass.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Ole Pass

Fhv. socialdirektør, Rødovre Kommune, fhv. landsformand, Foreningen af socialchefer i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00