Her er rapporterne om bankunionen

DOKUMENTATION: Det er ikke nødvendigt at afholde en folkeafstemning om eventuel dansk deltagelse i den europæiske bankunion, lyder konklusionen i et notat fra Justitsministeriet. Samtidig viser en ny redegørelse fordele ved dansk deltagelse. Få overblik her. 

Foto: Colourbox
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

Torsdag offentliggjorde Justitsministeriet et notat om, hvorvidt dansk deltagelse i den europæiske bankunion kræver en folkeafstemning. 

Justitsministeriet konkluderer, at dansk deltagelse "ikke vil indebære suverænitetsafgivelse, og at der derfor ikke efter grundloven skal afholdes folkeafstemning", hedder det i en pressemeddelelse fra ministeriet. 

"Det er Justitsministeriets statsretlige vurdering, at grundloven ikke kræver, at der bliver afholdt en folkeafstemning om dansk deltagelse i det styrkede banksamarbejde," siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det skyldes navnlig, at det fortsat vil være de danske myndigheder, der handler i forhold til kreditinstitutter i Danmark. Regeringen har selvfølgelig taget vurderingen til efterretning.”

Læs Justitsministeriets notat her

I februar 2014 nedsatte regeringen en tværministeriel arbejdsgruppe, som vurdere, om det samlet set er i Danmarks interesse at deltage i det styrkede banksamarbejde.

I rapporten konkluderes det, "at der samlet set er meget, der taler for, at det vil være i dansk interesse at deltage i det styrkede banksamarbejde," skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs arbejdsgruppens rapport her

Dokumentation

Baggrund om det styrkede banksamarbejde

I juni 2012 anmodede eurolandenes stats- og regeringschefer Kommissionen om at fremsætte forslag om etablering af en fælles tilsynsmekanisme på bankområdet. Det blev startskuddet til etableringen af ”det styrkede banksamarbejde” i EU, der ofte omtales som ”bankunionen”. Det styrkede banksamarbejde består foruden en fælles tilsynsmekanisme af en fælles afviklingsmekanisme, herunder en fælles afviklingsformue.

Det styrkede banksamarbejde er obligatorisk for eurolandene, mens ikke-eurolande, herunder Danmark, kan ansøge ECB om at indgå i et såkaldt tæt samarbejde.

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00