Hospitaler vil behandle patienter fra udlandet

OPRÅB: Politikerne bør ændre lovgivningen, så udenlandske patienter kan blive behandlet på offentlige hospitaler, mener tre sygeshusdirektører. Ellers risikerer Danmark at gå glip af indtægter og nye behandlingsmuligheder til danske patienter, advarer de.
Hospitalsdirektørerne fra Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital peger på, at danske patienter vil få gavn af, at flere udlændinge får specialistbehandling i Danmark.
Hospitalsdirektørerne fra Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital peger på, at danske patienter vil få gavn af, at flere udlændinge får specialistbehandling i Danmark. Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Gør det lovligt for de danske hospitaler at behandle udenlandske patienter, der selv betaler. Det vil skabe nye og bedre behandlinger for danskerne, lokke eksperter til Danmark og sikre indtægter til sundhedsvæsnet. Sådan lyder opfordringen fra sygehusdirektørerne på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.

Rigshospitalets direktør, Torben Stentoft, peger på, at patienter i stigende grad krydser grænser for at finde den bedste behandling. Men i Danmark går trafikken kun én vej.

"Vi kan sende vores patienter til udlandet - men patienter fra den store verden kan ikke i samme omfang komme til os for højt specialiseret behandling," advarer Torben Stentoft. Og det problem vil kun blive større i fremtiden til skade for danske patienter og sundhedsvæsnet, vurderer han.

"Rigshospitalet afviser allerede i dag løbende henvendelser fra udlændinge om specialiseret behandling af blandt andet barnløshed og vækstforstyrrelser. Dermed taber vi muligheden for bredt at underbygge og videreudvikle forskning og behandling på de områder," siger Torben Stentoft til Altinget.

Rigshospitalet afviser allerede i dag løbende henvendelser fra udlændinge om specialiseret behandling af blandt andet barnløshed og vækstforstyrrelser.

Torben Stentoft
Direktør, Rigshospitalet

Problemet er der allerede
Han peger på, at Rigshospitalet på den måde også kunne have tjent penge til sundhedsvæsnet, ud over at de ekstra udenlandske patienter sætter gang i bedre behandlingsmuligheder.

Og problemerne med at behandle selvbetalende udenlandske patienter på de danske tophospitaler stiller Danmark dårligt i den stadig stigende konkurrence om at tiltrække de bedste eksperter, advarer Torben Stentoft.

Allerede nu har Rigshospitalet eksempler på det problem.
Hospitalet har for nyligt ansat en tysk specialist med unik erfaring i hjertekirurgi. Lægen behandlede i sin tidligere stilling også private og selvbetalende patienter fra hele verden, der havde brug for netop hans kunnen.

"Og som ansvarlig læge ville han også gerne behandle disse patienter i sin stilling hos os. Aktuelt er det imidlertid ikke muligt: Vi har ikke hjemmel til at tilbyde behandling til privatforsikrede eller selvbetalende patienter," forklarer Torben Stentoft.

Han peger på, at bedre muligheder for at tiltrække internationale top-specialister først og fremmest vil gavne danske patienter, som får flere muligheder for nye behandlingsmuligheder her i landet.

"Det gavner frem for alt danske patienter, men ikke kun: De professionelle ildsjæle understøtter også innovation, der igen kommer sundhedsvæsen og industri til gavn. På den måde bliver den en driver for dansk vækst," siger Torben Stentoft.

OUH-direktør: Patienter vil vinde på det
Jane Kraglund, der er hospitalsdirektør på Odense Universitetshospital er enig.

"Hvis stadig flere førende udenlandske læger skal synes, at det er spændende at arbejde på Odense Universitetshospital eller andre danske hospitaler, så skal vi også kunne behandle udenlandske patienter mod betaling. På den måde kan vi gå ind og tage teten på en række sygdomsområder, hvor vi så behandler nogle komplicerede og sjældne sygdomme for landene omkring os," siger Jane Kraglund til Altinget.

Ligesom Torben Stentoft mener hun, at de danske patienter er de store vindere. Der kommer flere nye behandlingsmuligheder til Danmark, og de udenlandske patienter må kun blive behandlet, hvis der er ledig kapacitet, understreger hun.

På Aarhus Universitetshospital er hospitalsdirektør Gert Sørensen enig med sine to kolleger. Han påpeger ligesom Jane Kraglund, at det endnu ikke er mange patienter, de siger nej til.

"Det kan hurtigt ændre sig, og derfor er det fint, at Torben Stentoft tager initiativ til, at vi kan få kigget på området. Vi vil gerne være med til en dialog om, hvordan universitetshospitalerne i Danmark kan geare sig til en øget internationalisering på det højt specialiserede område i fremtiden, herunder om der er lovgivning, som vil kunne forhindre de danske universitetshospitaler i at agere på lige fod med universitetshospitaler i udlandet," siger Gert Sørensen i en mail til Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Kraglund

Regionsdirektør, Region Syddanmark, fhv. universitetsdirektør, Aarhus Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1988)

Torben Stentoft

Fhv. chef for forretningsudvikling, Sundhedsplatformen, Region Hovedstaden, fhv. hospitalsdirektør, Rigshospitalet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00