I kølvandet på møgsager og nødråb: Hvad er sundhedsvæsenets sande tilstand?

I Politisk Stuegang står den på fagkrig mellem sygeplejersker, læger og Styrelsen for Patientsikkerhed. Reglerne på området er dybt forældede, mener styrelsesdirektør Anette Lykke Petri. Jesper Fisker og Jonatan Schloss vurderer sundhedsvæsenet sande tilstand - og Fisker har aldrig været så bekymret som nu. 

Hvis man ikke kan leve med, at éns telefonkonsultation kan blive afspillet i medierne, skal man nok ikke
være vagtlæge, lyder det fra styrelsesdirektør Anette Lykke Petri. 
Hvis man ikke kan leve med, at éns telefonkonsultation kan blive afspillet i medierne, skal man nok ikke være vagtlæge, lyder det fra styrelsesdirektør Anette Lykke Petri. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Er sundhedspersonalet underlagt så skrappe regler, at de skræmmes til at udføre unødvendige undersøgelser på patienterne "for en sikkerheds skyld"? Dét og mange andre emner diskuterer gæsterne i Politisk Stuegang i dette afsnit.

Direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, er på besøg. Hun gør status og giver bud på, hvordan mere lempelige regler kan sikre mere personale – der samtidig kan udføre flere arbejdsopgaver end idag. 

Gæster i denne podcast:

Anette Lykke Petri, læge og direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed

Jonatan Schloss, tidligere direktør i PLO, sygehusdirektør og nu direktør i KL’s udviklingscenter Komponent.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse, tidligere departementschef i blandt andet Sundhedsministeriet, direktør i Sundhedsstyrelsen og topchef i en række kommuner.

Det siger månedens gæster blandt andet: 

Om sanktioner mod sundhedspersonale:

”Der er forskel på et hændeligt uheld og grov og gentagen uagtsomhed og skødesløshed. De nuancer skal vi have ind i debatten. Det er ikke de hændelige uheld, vi kaster os over.” – Anette Lykke Petri.

Om opgaveglidning og autorisationsloven:

”Den lovgivning, vi har på dette område, er fra 1933. Vi har et meget konservativt sundhedsvæsen, og vi står over for nogle kæmpe udfordringer i fremtiden blandt andet på grund af demografien. Vi er nødsaget til at nedbryde nogle af de barrierer, der er. Jeg kan ikke se, hvorfor Danmark skal sakke bagud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.” – Anette Lykke Petri.

Om sundhedsvæsenets sande tilstand:

”Jeg er nok mere bekymret nu, end jeg har været før i mit liv. Og særlig bekymret for det uden for sygehusene. Jeg er direktør i Kræftens Bekæmpelse. Men hvis jeg kunne kaste kasketten af mig i 14 dage og give den opmærksomhed, kræften får, til psykiatrien, så ville jeg gøre det. Det er her, vi virkelig ser faresignaler”. - Jesper Fisker.

Om sundhedsvæsenets sande tilstand II:

”Det er ikke mit indtryk, at sundhedsvæsenet er mere presset end ellers. Har der været en tid, hvor overlægerne på Rigshospitalet ikke var bekymrede? Det har de altid været.” - Jonatan Schloss.

Om patientforeningernes rolle:

”Vi har efterkontroller på kræftområdet, som sundhedsfagligt nok ikke er hensigtsmæssige. Men vi skal turde sige, at det kan vi godt lade være med." - Jesper Fisker.  

Om nulfejlskultur i medierne:

”Du kan ikke overleve to dage i almen praksis uden at skulle tage hurtige beslutninger på et ufuldstændigt grundlag.” - Jonatan Schloss.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

Jonatan Schloss

Kommunaldirektør, Egedal Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Anette Lykke Petri

Direktør, Styrelsen for Patientsikkerhed, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
cand.med. (Københavns Uni. 1999), ph.d. (Københavns Uni. 2009), Master of Public Governance (CBS. 2018)

0:000:00