Innovationsmiljøer skåret ned

INNOVATION: Danmark bliver et innovationsmiljø fattigere i det nye år. Teknologisk Innovation mister retten til at drive innovation for statslige midler.
Uffe Laursen
Teknologisk Innovation, der er tilknyttet Teknologisk Institut, blev taberen, da Videnskabsministeriet før jul offentliggjorde, hvilke innovationsmiljøer er valgt til at investere statslige midler i nye videnvirksomheder i perioden 2009-2011.

Seks af de hidtidige syv innovationsmiljøer fik lov at forsætte efter en udbudsrunde, hvor ministeriet blandt andet er gået efter at få kritisk masse i antallet af kommercialisérbare iværksættervirksomheder.  Det havde Teknologisk Innovation tilsyneladende ikke.

Den netop fratrådte direktør for Teknologiske Innovation, Peter Abel Nielsen, ønsker ikke at udtale sig om konsekvenserne af lukningen, og bestyrelsesformand Flemming Grunnet er bortrejst, men formand for Forskerparkforeningen Lars Stigel, adm. direktør i Østjysk Innovation, mener ikke, at nedlæggelsen af Teknologisk Innovation nødvendigvis bliver en svækkelse af samspillet mellem universiteter og erhvervslivet.

"Det er jo et spørgsmål om politisk prioritering. Det er vigtigt at vise, at der er kritisk masse i innovationsmiljøernes arbejde, og der kan det måske være hensigtsmæssigt at lægge indsatsen i færre, men mere koncentrerede miljøer. Det er i hvert fald det, man nok har vurderet fra Videnskabsministeriets side," siger Lars Stigel, som tror, at nye ideer fra universitetsmiljøet, virksomheder og eksterne investorer vil søge hen til de tilbageværende innovationsmiljøer.

Lukning giver flere penge 
Ifølge forskerparkchefen vil seks i stedet for syv innovationsmiljøer betyde flere penge per innovationsmiljø i hvert fald i 2009. I alt har videnskabsministeren afsat cirka 130 mio. kroner i 2009 til statslige investeringer i nye videniværksættere. For Østjysk Innovations vedkommende betyder det, at man øger de statslige indtægter fra 15 mio. kroner i 2008 til 21,3 mio. kroner i 2009.

Fakta

De seks fremtidige innovationsmiljøer bliver:

  • CAT Innovation A/S (Roskilde)
  • DTU Innovation A/S (Lyngby)
  • Innovation MidtVest A/S (Herning)
  • NOVI Innovation A/S (Aalborg)
  • Syddansk Innovation A/S (Odense)
  • Østjysk Innovation A/S (Århus)

Kilde: vtu.dk

"Vi har selvfølgelig ikke kun fået de penge, fordi der er blevet et innovationsmiljø mindre, men nok især på grund af vores hidtidige resultater. Men uanset hvad årsagen er, er det dog en væsentlig styrkelse af vores muligheder for at lave både nyinvesteringer og opfølgningsinvesteringer i 2009," siger Lars Stigel, som peger på, at Østjysk Innovation i 2009 vil lave nyinvesteringer for mindst omkring 10 mio. kroner og opfølgningsinvesteringer for seks mio. kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Stigel

Direktør, CAPNOVA, bestyrelsesformand, HOME-START Aarhus
cand.phil., ph.d. i historie (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00