Israelsk våbenfirma krævede danske ordrer for at droppe retssag. Få uger senere købte Danmark for 1,7 milliarder

Israelske Elbit Systems stillede i december to markante krav om fremtidige ordrer for at droppe et sagsanlæg mod Danmark, erfarer Altinget. Få uger senere blev beslutningen om en dansk milliardordre til våbenfirmaet hastet gennem Folketinget. Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har afvist en sammenhæng.

I januar købte Danmark artilleri og raketkastere som denne fra israelske Elbit Systems for i alt 1,74 milliarder kroner.
I januar købte Danmark artilleri og raketkastere som denne fra israelske Elbit Systems for i alt 1,74 milliarder kroner.Foto: Elbit Systems
Katrine Falk LønstrupKasper FrandsenAndreas Krog

Da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) anbefalede politikerne at lægge en milliardordre direkte hos Elbit Systems, opfyldte styrelsen samtidig to krav, som det israelske våbenfirma kort forinden havde stillet for at droppe et sagsanlæg mod Danmark.

Kun 18 dage før FMI’s indstilling til regeringen i januar om at købe artillerikanoner og raketkastere hos Elbit Systems med ekspresfart, havde våbenfirmaet nemlig forsøgt at få krav om fremtidige ordrer med i et forlig med FMI.

Det erfarer Altinget.

Forliget angik en gammel strid om en aflyst ordre.

I et udkast til forlig 22. december 2022 stillede Elbit Systems for det første som krav, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) skulle gøre sit yderste for at tilgodese Elbit Systems i kommende danske udbud om våbenleverancer.

De nye oplysninger øger mistanken om, at FMI har ønsket at slå to fluer med et smæk.

Rasmus Jarlov
Forsvars- og finansordfører (K)
For det andet krævede israelerne, at FMI fremover skulle gå langt for at sikre israelerne nye våbenkontrakter ved at tilsidesætte normale udbudsprocedurer og give ordren ved såkaldt direkte tildeling.

Få uger senere var det præcis, hvad der skete: FMI anbefalede regeringen at købe våben hos Elbit Systems for 1,7 milliarder kroner ved direkte tildeling. Sagen blev hastet gennem Folketinget på få dage, og israelerne fik deres ordre. 

De nye oplysninger knytter dermed den gamle strid mellem Elbit Systems og FMI og den nye våbensag tættere sammen i tid og indhold.

Ifølge Altingets oplysninger indgår kravene i et udkast til en forligstekst, som den israelske våbenproducent sendte til de danske våbenindkøbere 22. december 2022, og som fortsat i dag er stemplet som fortroligt af den danske stat.  

Israelernes krav blev dog afvist og indgår ikke i det endelige forlig, som blev underskrevet af begge parter henholdsvis 10. og 11. januar. 

Og FMI selv afviser, at forliget og milliardordren har haft noget med hinanden at gøre. 

Men dagen før Elbit Systems underskrev forligsaftalen, indstillede FMI til Forsvarsministeriet, at den israelske våbenproducent fik direkte tildelt en ordre på artilleri og raketkastere til en værdi af 1,74 milliarder.

Da Altinget i juni afslørede, at der var et tidsmæssigt sammenfald mellem forlig og milliardindkøb, begyndte flere politikere at spekulere i, om der reelt var indgået en studehandel. 

Den mistanke er nu styrket, mener forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K):

"De nye oplysninger øger mistanken om, at FMI har ønsket at slå to fluer med et smæk. Derfor kalder det på nogle svar på, om presset fra israelerne har været styrende for, at vi i Folketinget skulle sige ja til netop Elbits våben," siger Rasmus Jarlov.

Læs også

Krav kom efter møde med FMI-chef

Som Altinget tidligere har afdækket, kom Elbits forslag til forligsteksten i december på baggrund af et møde mellem daværende vicedirektør i FMI, Christian Brejner Ishøj, og Elbit Systems administrerende direktør.

En mailkorrespondance, som Altinget tidligere har beskrevet, tyder på, at Elbit-direktøren på det møde, har fået indtryk af, at FMI-chefen var med på kravene om fremtidige køb.

Den sammenhæng har FMI dog konsekvent afvist.

Ifølge FMI’s egen redegørelse til nu forhenværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i starten af august, har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ”flere gange understreget (over for Elbit Systems, red.), at der ikke kunne blive tale om kompensationskøb af nogen art som led i et forlig”.

Ikke desto mindre er der med den danske ordre til Elbit reelt tale om et kompensationskøb, bemærker Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach: 

”Jeg kan ikke kommentere de konkrete oplysninger. Men fra de officielle redegørelser ser det jo klart ud til, at der de facto var tale om, at Elbit Systems ville sikre sig, at Danmark skulle forpligte sig til et såkaldt kompensationskøb," siger han.  

"Det er meget bekymrende og noget, som vi skal have undersøgt yderligere i en kommende undersøgelse – især når Elbit Systems få uger efter forliget faktisk fik en dansk våbenordre for milliarder af kroner."

Hverken den nye forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, eller Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil kommentere sagen.

"Som bekendt ser jeg behov for en uafhængig undersøgelse. Hvordan en sådan undersøgelse bedst tilrettelægges, vil jeg drøfte med partierne. Og det har jeg i mandags inviteret partierne til i den kommende uge," skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Altinget. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Christian Brejner Ishøj

Stabschef, Forsvarskommandoens Operationsstab
Brigadegeneral

0:000:00