Mail rykker våbenløgn ind i Forsvarsministeriets top

En direktør i cheflaget lige under forsvarsministeren var orienteret om den korrekte deadline for våbenindkøbet hos Elbit System. Det viser en mail, som er kommet frem.

Kasper Høeg-Jensen (til venstre), daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (i midten) og Ellemanns daværende særlige rådgiver Rasmus Bebe ombord på et af Forsvarets fly på vej til Estland og Letland for at besøge danske soldater 19. december sidste år.
Kasper Høeg-Jensen (til venstre), daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (i midten) og Ellemanns daværende særlige rådgiver Rasmus Bebe ombord på et af Forsvarets fly på vej til Estland og Letland for at besøge danske soldater 19. december sidste år.Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Nye oplysninger tyder på, at toppen af Forsvarsministeriet kan have haft større ansvar for vildledningen af Folketinget i våbensagen end hidtil antaget. 

Den korrekte deadline på et israelsk tilbud om at levere nye våben for 1,7 milliarder kroner var nemlig kendt i Forsvarsministeriets top, inden Folketinget fik forkerte oplysninger om deadline. 

For direktør Kasper Høeg-Jensen modtog 17. januar en mail med et centralt notat, hvori den korrekte dato indgik. Også en kontorchef og en række fagmedarbejdere modtog mailen.

Det viser en aktindsigt i en såkaldt fremsendelsesmail, som blev sendt fra Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet.

Det er skærpende for alvorligheden, at det ikke bare var yngste fuldmægtige, men at man på det allerøverste niveau har kendt den rigtige deadline.

Dennis Flydtkjær (DD)
Finansordfører
Altinget har tidligere afsløret, at det pågældende notat var blevet sendt til Forsvarsministeriet. Men det er først nu, at det kommer frem, hvem der modtog notatet.

De nye oplysninger viser dermed, at ledelseslaget lige under forsvarsministeren var orienteret om, at svarfristen for indkøbet var i juni og ikke i januar, som Folketinget ellers fejlagtigt blev oplyst, da medlemmerne i al hast blev bedt om at godkende våbenkøbet. 

Alligevel skriver ministeriets embedsfolk i flere omgange til Folketinget en forkert dato. Endda kun få dage efter, man var orienteret om den korrekte dato. 

Det var netop Forsvarsministeriet, der udarbejdede det første udkast til de omstridte aktstykker, hvor medlemmerne af Finansudvalget – i en uset forhastet proces – 26. januar blev bedt om at godkende købet, især fordi israelernes deadline ifølge aktstykket var 31. januar.  

Forsvarsministeriet stod også bag det ministerbrev, der blev sendt til Finansudvalget sammen med aktstykkerne. Her stod der direkte, at "tilbuddet fra leverandøren udløber ved udgangen af januar".  

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00