Debat

Iværksætter til erhvervsfolk: Drop dødssyg politikerhetz, eller stil op selv

DEBAT: Mange iværksættere og erhvervsfolk kritiserer politikerne for ikke at have forbindelse til den ”rigtige virkelighed”. Hvis man synes, at stillingen som politiker er så lukrativ, og det står så slemt til, kan man jo selv stille op, skriver serieiværksætter Jonathan Løw.

Mange erhvervsfolk ville få sig noget af et wakeupcall, hvis de pludselig skulle ind på Christiansborg og stå til ansvar for deres meninger og holdninger, mener Jonathan Løw.
Mange erhvervsfolk ville få sig noget af et wakeupcall, hvis de pludselig skulle ind på Christiansborg og stå til ansvar for deres meninger og holdninger, mener Jonathan Løw.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonathan Løw
Serieiværksætter og direktør for virksomhederne JumpStory og Listen Louder

I disse uger er flere prominente danske iværksættere og erhvervsfolk ude at profilere sig på, at danske politikere mangler erhvervserfaring.

Til trods for at DR Detektor kunne afdække, at myten faktisk ikke holder vand, så fortsætter iværksætterne og i øvrigt mange andre danskere deres kritik af politikerne som en gruppe af mennesker uden forbindelse til den såkaldte ”rigtige virkelighed”. Det vil sikkert blot tage til nu, hvor vi nærmer os et valg.

Det er klart, at det vil være populært at kritisere politikerne. De scorer elendigt i samtlige meningsmålinger, så når man retter kritik imod dem, vil ens følgere juble. Og disse følgere har man som iværksætter eller erhvervspersonlighed efterhånden mange af.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi er blevet de nye rockstjerner, og når jeg eksempelvis selv deler noget med mine egne 35.000 følgere, så kan man hurtigt skabe en stemning for eller imod noget.

Letkøbt Christiansborg-kritik
Jeg synes imidlertid, at kritikken af Christiansborg er utrolig letkøbt – ikke mindst når man sidder som højtprofileret iværksætter med sit på det tørre.

Jeg synes imidlertid, at kritikken af Christiansborg er utrolig letkøbt – ikke mindst når man sidder som højtprofileret iværksætter med sit på det tørre.

Jonathan Løw
Serieiværksætter, direktør for virksomhederne JumpStory og Listen Louder og tidligere næstformand i Dansk Iværksætter Forening

Følger man nogle af de største iværksætterikoner herhjemme, så har de i løbet af de sidste fem til ti år nærmest kun haft medvind.

De deltager i tv-programmer og bliver fremstillet som guruer. Afholder foredrag landet over og skovler penge ind.

De kan råbe ting ud, og følgerne jubler, men de skal ikke rigtig stå på mål for noget. De skal ikke lave lovgivning. Modtager ikke bunkevis af hademails. Kan sole sig i deres nye stjernestatus.

Kunne man ikke med mindst lige så stor rimelighed udfordre os iværksættere og erhvervsfolk? Når vi for eksempel er ude at hævde, at politikere mangler erhvervserfaring, fordi erhvervslivet åbenbart er den hellige gral for at bedrive politik, burde vi så ikke omvendt først læse eksempelvis syv års psykologi eller filosofi, før vi har lov til at starte en virksomhed?

Hvilke spørgsmål stiller dansk erhvervsliv?
Formålet med livet er vel trods alt ikke at starte virksomheder, eller er det? Inden for filosofien stiller man spørgsmål som: Hvad er sandt? Hvad er det skønne? Hvad er det gode? Hvad er frihed?

Inden for psykologien spørger man: Hvad er mening? Hvad er relationer? Hvad er indlevelse? Hvad er bevidsthed?

Hvilke spørgsmål stiller dansk erhvervsliv og iværksætteri? Altså ud over dem om, hvordan vi skaber mere vækst, eller sænker nogle skatter og øger nogle fradrag?

Jeg mener naturligvis ikke i praksis, at det bør være obligatorisk af læse syv års psykologi og filosofi, før man må starte eller arbejde i en virksomhed. Det er en polemisk præmis for at udstille, hvor forfejlet det i mine øjne er, når iværksættere og erhvervslivet forsøger at tvinge deres eget dogme ned over politikerne.

Læs også

Noget af et wakeupcall
Dertil kommer den luksusposition, ud fra hvilken man taler. Man kunne jo også blot selv stille op, hvis man virkelig mener, at det står så slemt til, og at stillingen er så lukrativ.

Jeg tror imidlertid, at mange af de erhvervsfolk, der råber op netop nu, ville få sig noget af et wakeupcall, hvis de pludselig skulle ind at stå til ansvar for deres meninger og holdninger på en helt anden måde, end de er nødt til at gøre i dag. Til og med til en indtjening, der ligger langt under, hvad de er vant til.

Jeg mener derfor med afsæt i ovenstående, at vi bør droppe denne dødssyge hetz imod det politiske Danmark. Ikke mindst nu op til en valgkamp.

Lad os i stedet fokusere på at kigge indad og se på de aspekter af os selv, der måske godt kunne trænge til lidt psykologiske og filosofiske refleksioner og så vise langt mere respekt for det danske demokrati.

Også selvom jeg godt ved, at dette standpunkt sikkert ikke er ret populært, nu, hvor jeg prøver at nuancere debatten om nogle af de mennesker, vi i Danmark elsker at udstille og være imod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonathan Løw

Iværksætter, foredragsholder, stifter, Listen Louder
bachelor i dansk og kommunikation (Aarhus Uni 2001)

0:000:00