Jelved til DR-kritikerne: Husk nu armslængdeprincippet

ORKESTER: Armslængden er et kerneprincip i dansk medie- og kulturpolitik, og derfor skal politikerne ikke blande sig i DR’s økonomiske prioriteringer. Det er meldingen fra kulturminister Marianne Jelved (R), efter et flertal uden om regeringen nu kræver, at DR skal holde liv i UnderholdningsOrkestret. Vi bryder ikke med armslængdeprincippet, siger Venstre.

Bryder man først armslængdeprincippet én gang, er det nemmere at gøre det igen en anden gang, mener kulturminister Marianne Jelved (R).
Bryder man først armslængdeprincippet én gang, er det nemmere at gøre det igen en anden gang, mener kulturminister Marianne Jelved (R).Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen

Politikerne skal værne om armslængdeprincippet over for DR. 

For har man først brudt det én gang, bliver det nemmere at bryde det igen en anden gang.

Det var den utvetydige melding fra kulturminister Marianne Jelved (R), da hun onsdag eftermiddag blev spurgt ind til DR’s lukning af UnderholdningsOrkestret i Folketingssalen. 

Lukningen sker som en del af en større spareplan, som alle Folketingets partier har pålagt DR at gennemføre. Men tidligere på dagen var det kommet frem, at et flertal uden om regeringen vil have kulturministeren til at kræve i den kommende public service-kontrakt med DR, at de skal holde liv i det omstridte orkester.

Har man først gjort det en gang (brudt armslængdeprincippet, red.), er det nemmere at gøre det næste gang.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Marianne Jelved har afvist at udtale sig til pressen om den seneste udvikling i sagen. Men i Folketingssalen understregede hun over for Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, at det ikke er politikernes opgave at blande sig i, hvordan DR’s ledelse og bestyrelse prioriterer økonomien inden for de rammer, som Folketingets partier har udstukket.

“Den udførende del ligger hos ledelsen i DR,” sagde hun og understregede, at hun er “meget, meget betænkelig ved, at man bryder armslængdeprincippet”.

“Har man først gjort det en gang, er det nemmere at gøre det næste gang,” fastslog kulturministeren.

DR: Sagen rejser principielle spørgsmål
Det er formelt set kulturministeren, der forhandler public service-kontrakten på plads med DR. Men det er den politiske kutyme, at medieforligspartierne blever taget med på råd, inden forhandlingerne går i gang.

Det alternative flertal består ud over Dansk Folkeparti af Konservative, Enhedslisten, Venstre og det færøske mandat Edmund Joensen.

Medieforsker Henrik Søndergaard fra Københavns Universitet udtalte onsdag til dr.dk, at det er helt usædvanligt, at et politisk flertal nu blander sig i, hvordan DR konkret skal gennemføre sin spareplan.

Og i en skriftlig kommentar til Altinget udtaler DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, at de seneste politiske udmeldinger “giver anledning til alvorlige, principielle overvejelser om forholdet mellem politikerne og DR's ledelse”.

“På den baggrund er jeg gået i gang med sonderinger for at afklare de politiske holdninger til de principielle spørgsmål, som sagen rejser,” udtaler han.

V: Vi bryder ikke med armslængdeprincippet
Venstre har tidligere afvist blankt at blande sig i DR’s beslutning om at lukke UnderholdningOrkestret.

I sidste måned udtalte medieordfører Ellen Trane Nørby til Altinget, at det var "en fuldstændig tonedøv prioritering fra DR’s side at nedlægge UnderholdningsOrkestret".

"Men vi har et armslængdeprincip, når det kommer til kultur- og mediepolitik, og det har jeg meget stor respekt for. Det nytter jo ikke noget, at vi går ind og leger programplanlæggere og siger, hvad DR må eller ej. Vi kan selvfølgelig have en mening om, at det er torskedumt. Men det må DR selv stå på mål for,” sagde Ellen Trane Nørby.

Det har ikke været muligt at få en opfølgende kommentar fra Ellen Trane Nørby, som for tiden holder orlov.

Men kulturordfører Michael Aastrup Jensen mener ikke, at Venstre bryder armslængdeprincippet med den nye politiske udmelding. 

“Nej, for så ville det også have været i strid med armslængdeprincippet, at vi tidligere har skrevet UnderholdningOrkestret ind i public service-kontrakten. Derfor virker det som et lidt absurd argument, der er blevet opfundet til lejligheden,” siger han.

Vi er ikke vendt på en tallerken
Ellen Trane Nørby har tidligere udtalt, at man fra politisk side skal have respekt for armslængdeprincippet, og at man ikke skal lege programplanlægger i forhold til DR. Er I ikke vendt på en tallerken i forhold til det her spørgsmål?

“Nej, for vi har begge fra begyndelsen af sagt, at vi var uenige i den beslutning, DR’s ledelse og bestyrelse tog om at lukke UnderholdningsOrkesteret. Vi havde så håbet på, at de ville lytte til de politiske signaler, hvilket de ikke har gjort. Derfor bliver vi nødsaget til, når der nu åbner sig en mulighed for et politisk flertal, at stille det som krav i public service-kontrakten.”

Men Ellen Trane Nørbys argument var netop, at det var en tåbelig beslutning fra DR’s side, men at man fortsat skulle respektere armslængdeprincippet.

“Hvis du spørger mere om, hvad Ellen Trane Nørby mener, så må du spørge hende selv. Jeg forholder mig gerne til, hvad jeg siger.”

Så det er ikke begyndelsen på et skråplan i forhold til armslængdeprincippet?

“Nej, slet ikke. Vi vil stadigvæk bevare den meget fine balance, der er mellem at have nogle kulturpolitiske mål - som vi har en holdning til - uden at vi begynder at detailstyre, hvem man skal hyre eller fyre.”

LA: Vi skal ikke blande os i driften
Liberal Alliance er det eneste borgerlige parti, som ikke har tilsluttet sig det alternative flertal, som vil holde liv i UnderholdningsOrkestret. 

Medie- og kulturordfører Mette Bock vil dog ikke afvise, at partiet tilslutter sig kredsen på et senere tidspunkt.

“Inden jeg fuldstændig afviser det, vil jeg gerne se, hvad det er, partierne helt konkret vil gøre i forhold til UnderholdningsOrkestret. Skal DR have 40 millioner kroner ekstra, eller skal DR ud i andre sparerunder? Det vil jeg have svar på, før jeg tager endelig stilling,” siger Mette Bock.

Hun er dog helt bevidst om, at det er en gråzone, politikerne bevæger sig ud i, når de nu vil kræve, at orkestret skal overleve.

“Jeg har ret stor respekt for armslængdeprincippet, for hvad hvis nu det var “Bamse og Kylling”, der forsvandt? Skulle man så også redde det? Det er ikke en politisk opgave at være med i driften,” siger Mette Bock.

Forhandlingerne om public service-kontrakten går i gang til december og skal afsluttes inden årsskiftet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)









0:000:00