Anmeldelse af 
Ida Elmdal Thagesen

Johanne Billes nye bog er et velskrevet politisk statement om voldtægt

"Når mænd forlader mig” er ikke bare en grum fortælling om en kvinde i forfald. Den er mere end det. Johanne Bille har udgivet et 240-sider langt, politisk statement om voldtægt.

Foto: Tilde Døssing Tornbjerg/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen
Når mænd forlader mig
Johanne Bille
240 sider, Politikens Forlag, udkom 27. januar 2022

 

Maria arbejder som e-mail-marketing-advisor i en bygning med linoleumsgulve. Hun sælger ortopædiske skoskåler, sammenfoldelige løbebånd, oppustelige kajakker og ukrudtsfjerner. Mest til mænd.

Det er heldigvis nemt nok, for hun meget bevidst om, hvilke psykologiske triggere, der tænder den målgruppe. Grådighed, ejerskab og tvivl.

Det har hun lært i privaten. Her beskæftiger hun også med en form for marketing. Hvad hun sælger? Den version af sig selv, de vil have. Redaktøren, Idealisten, Bagatellen, Feministen, Håbet. Altså mændene, hun dater.

”Når mænd forlader mig” handler om kønsroller, som de ser ud i 2022

Ida Elmdal Thagesen
Debatredaktør, Altinget

Før hun blev e-mail-marketing-advisor, ville Maria egentlig være forfatter. Det var dengang, hun datede Redaktøren. Den næste i rækken – Idealisten - er ikke forelsket i forfatteren i hende. Så bogudgivelsen må bremses!

Marias føjelighed illustrerer, i hvor høj grad Johanne Billes ”Når mænd forlader mig” handler om kønsroller, som de ser ud i 2022. Forfatterens sociale betragtninger er både stærke og intelligente.

Siderne vender sig selv, mens hun at tager læseren med igennem det potpourri af mænd, som fylder i Marias liv. Og via relationerne til dem, lykkes Bille med at vise, at vi alle, kvinde som mand, stadig blot er produkter af det samfund, vi lever i.

Et politisk statement om samtykke

I Billes univers er kvinden formbar i sin søgen efter social accept, hvilket tydeligst kommer til udtryk ved, at Maria skifter farve som en kamæleon. Samtidig er manden enten grådig eller tænder på ideen om ejerskab. Det kommer tydeligst til udtryk i en episode, som finder sted i en kælder.

Episoden er det modigste ved bogen. Det gør fortællingen til mere end velskrevet skønlitteratur, men samtidig til et politisk statement.

Et vidnesbyrd om, at i relationen mellem mand og kvinde skubbes samtykke stadig side til fordel for mænds behov

Ida Elmdal Thagesen
Debatredaktør, Altinget

Forfatteren zoomer ind på Maria, mens hun er i selskab med en mand, hun har haft sex med flere gange før. Maria siger ikke fra med ord. Hun bliver voldtaget.

Men kan en voldtægt være en voldtægt, hvis der ikke siges ”nej” til sex?

Ja, sagde Folketinget, da de vedtog den heftigt debatterede samtykkelov i 2020.

Nej, tror mindst hver femte dansker i alderen 16 til 30 år i følge en analyse lavet af Aarhus Universitet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd, som blev udgivet i december 2021.

Ja, fastslår Bille, som ikke efterlader en snert af tvivl hos læseren om, at i ”Når mænd forlader mig” er episoden en fundamentalt livsomvæltende voldtægt.

Tidstypisk, feministisk skønlitteratur
Efterfølgende mister Maria livslysten og fornemmelsen for egne behov. Hun isolerer sig og forfalder. Hun kan end ikke få sig selv til at fortælle om oplevelsen til Idealisten, den ellers retskafne og retfærdige mand, som hun på det tidspunkt er forlovet med, og som ”sikkert ville bede hende anmelde det.” Men ”han ved ikke, at samfundets love ikke har noget med voldtægtens love at gøre,” tænker Maria og spørger sig selv: Hvad er egentlig den voldtagne kvindes værdi?

Man må tage bogen for det, den er: Tidstypisk, feministisk skønlitteratur

Ida Elmdal Thagesen
Debatredaktør, Altinget

Dermed forvandles fortællingen til et grumt indblik i det, som nogle (mindst hver femte unge, åbenbart) ikke vil kalde en voldtægt. Et vidnesbyrd om, at i relationen mellem mand og kvinde skubbes samtykke stadig side til fordel for mænds behov.

Den skarpe råhed, hvormed forfatteren beskriver voldtægtens ødelæggende karakter, gør det dog samtidig ærgerligt, at bogen med sit babylyserøde, guldglitrende omslag sandsynligvis ikke vil appellere synderligt til den femtedel af danske mænd mellem 16 og 30 år, som indholdet tilsyneladende har høj relevans for. Men man må tage bogen for det, den er: Tidstypisk, feministisk skønlitteratur.

Vigtigst af alt står bogen tilbage som en advarsel mod at føje andre i sådan en grad, at man mister sig selv.

Så hvad end du er mand, kvinde eller noget helt andet, vil jeg varmt anbefale dig at gribe ”Når mænd forlader mig”. For Billes fortælling om, hvordan en kvinde sælger sammenfoldelige løbebånd, oppustelige kajakker - og eget selvværd - til mænd, sætter gang i både menneskelige og politiske refleksioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Bille

Forfatter
ba.scient.pol (Københavns Uni. 2016)

0:000:00