To jyske kommuner vil lægges sammen

FUSION: Holstebro og Struer arbejder på en sammenlægning af de to kommuner, og lige nu forberedes et oplæg, som de lokale borgere skal stemme om. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann kalder planerne spændende.

Holstebro Rådhus.
Holstebro Rådhus.Foto: Holstebro Kommune
Cecilie Gormsen

Antallet af kommuner kan i fremtiden gå fra 98 til 97, hvis planerne om en sammenlægning af Holstebro og Struer bliver en realitet.

Torsdag har de to vestjyske kommuner meddelt, at de arbejder videre med en kommunefusion, og at de nu vil forberede et oplæg til sammenlægningen, som de lokale borgere skal stemme om. 

Det er indenrigsministeren, der beslutter, om kommuner skal lægges sammen, og social- og indenrigsminister Karen Ellemann kalder fusionsplanerne for spændende. 

"Det er en meget spændende nyhed. Jeg har stor respekt for, at man i de to kommuner er enige om at lave et fælles grundlag for en sammenlægning, som så skal til folkeafstemning. For hvorvidt det er en god ide, er et spørgsmål, som skal afklares lokalt – i det lokale demokrati," siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse. 

Skal til lokal afstemning
Når social- og indenrigsministeren skal træffe sin beslutning om en kommunesammenlægning, sker det ud fra en vurdering af en række forhold, herunder befolkningsmæssige, erhvervsmæssige og økonomiske.

”Ministeriet er allerede i dag blevet kontaktet af de to kommuner vedrørende forskellige spørgsmål i forhold til den videre proces. Blandt andet i forhold til de tekniske konsekvenser af en sammenlægning i forhold til de kommunale tilskuds- og udligningsbeløb,” siger Karen Ellemann.

Kommunalbestyrelsen kan udskrive en folkeafstemning om spørgsmålet, men resultatet af en sådan vil alene være vejledende for kommunalbestyrelsen.

Byrådene i Holstebro og Struer nedsætter nu en fællesgruppe, der skal arbejde med aftalegrundlaget, så det er klar til politisk behandling i efteråret. Alle grænseændringer af betydning skal godkendes af kommunalbestyrelserne. Når det endelige aftalegrundlag er vedtaget i begge byråd, skal de lokale borgere stemme om det. Denne afstemning vil dog kun være vejledende for kommunalbestyrelsen og ikke have afgørende betydning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00