Kirkeminister vil bekæmpe “administrativt bøvl” hos landets menighedsråd

Medlemmerne af landets menighedsråd støder på unødige udfordringer i deres arbejde, mener kirkeminister Morten Dahlin. Han vil nedsætte to arbejdsgrupper og gennemføre en spørgeundersøgelse for at belyse problemet før en mulig lovændring.

Kirkeminister Morten Dahlin (V) er ikke er den første på sin post til at forsøge at rydde op i administrative byrder for de frivillige i menighedsrådene. Men denne gang bliver processen anderledes end tidligere, fastslår han.  
Kirkeminister Morten Dahlin (V) er ikke er den første på sin post til at forsøge at rydde op i administrative byrder for de frivillige i menighedsrådene. Men denne gang bliver processen anderledes end tidligere, fastslår han.  Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Snart får medlemmerne af landets menighedsråd mulighed for at komme med konkrete bud på lovændringer, som skal lette deres arbejde og frigive mere tid til de kirkelige opgaver.  

Kirkeminister Morten Dahlin (V) har nemlig taget hul på et nyt projekt, som først skal kortlægge udfordringer for medlemmerne og senere ende med en egentlig ændring af reglerne.  

“Når jeg kommer rundt i Danmark og taler med menighedsrådsmedlemmer, får jeg oplevelsen af, at for mange bruger deres tid på bureaukrati og administrativt bøvl i stedet for det arbejde, de selv synes skaber værdi for lokalområdet og menigheden," siger Morten Dahlin i et interview med Altinget og tilføjer:  

"Derfor er det naturligt at kigge på, om vi kan forenkle rammerne og fjerne noget bøvl, så vores mange frivillige kan bruge deres energi og kræfter på det, de egentlig gerne skulle.” 

Hvilke eksempler på muligt unødigt bureaukrati er du blevet præsenteret for? 

“Hvis man eksempelvis gerne vil hyre en medarbejder, som skal arbejde for flere sogne, så er det administrativt en enormt tung proces. Det trækker tid, ressourcer og energi ud af det lokale arbejde. Det tror jeg, at vi kunne gøre på en smartere og enklere måde.” 

Hvilke konsekvenser har det, tænker du? 

"Det har den konsekvens, at der bliver brugt mindre tid på det meget vigtige kirkelige arbejde, som de her mennesker brænder for. Og så har det også den negative effekt, at det er mindre attraktivt at stille op til et menighedsråd, hvis opfattelsen er, at for meget tid bruges på bøvl frem for kirkeligt arbejde." 

Burde I så ikke være gået i gang tidligere i lyset af, at der snart er valg til menighedsrådene?  

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00