Klimaminister tydeligt irriteret i samråd om klimaloven: Du kan ønske dig en anden klimalov, men det er sådan det er

Klimaminister Lars Aagaard (M) udviste tydelig irritation over antydninger om, at Klimaloven ikke har haft nogen effekt på Energistyrelsens praksis, og fastholdt, at undergrundsloven og klimaloven ikke står i konflikt med hinanden. Se uddrag fra samrådet i videoen ovenfor.

Albert Andsager Klingenberg

Klimaminister Lars Aagaard (M) havde svært ved at skjule sin irritation over visse spørgsmål og kommentarer, da han onsdag morgen var kaldt i samråd af Theresa Scavenius (UFG).

Scavenius lagde til grund for samrådet, at praksis fra Energistyrelsen i forhold til fortsat olie- og gasudvinding i Nordsøen, ifølge hende selv, viser, at man på det administrative niveau vægter undergrundsloven højere end klimaloven.

”Borgerne skal vide, at da de i 2019 lavede et klimavalg og der blev vedtaget en klimalov, har det ikke haft effekt på det vigtigste, nemlig udfasning af fossil energi i Nordsøen,” sagde Scavenius under samrådet.

Klimaminister Lars Aagaard (M) var imidlertid ikke enig i præmissen om, at der skulle være en konflikt mellem de to love og den måde, de bliver administreret på, og den fortsatte udvinding af olie og gas i Nordsøen er ifølge ministeren inden for rammerne af klimaloven.

”Det er selvfølgelig de dyreste klimatiltag, man forsøger at tage til sidst, og de billigste først. Det er en ekstremt ansvarlig klimapolitik,” sagde han.

I forhold til den fortsatte udvinding af olie og gas i Nordsøen gentog Klimaministeren klimalovens territorialprincip, som fastslår, at så længe olie- og gasafbrænding finder sted i Danmark, tæller det med i regnestykket for målsætningen om en 70-procents reduktion af dansk CO2-udledning inden 2030. Men det samme gælder ikke for den olie og gas, der eksporteres og anvendes uden for Danmark.

Danmark kan derfor godt fortsætte olie- og gasudvindingen, uden at det får negative konsekvenser for 2030-målsætningen.

”Det er sådan klimaloven er. Du kan ønske dig en anden klimalov, men det er sådan, den er,” slog ministeren fast.

Se uddrag fra samrådet i videoen ovenfor.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00