Københavns Kommune vil servere sund natmad for sosu'er

ARBEJDSMILJØ: Københavns Kommune har med budgetaftalen afsat penge til et sundt måltid for nattevagter i ældreplejen. Den nye forsøgsordning skal reducere de helbredsmæssige konsekvenser ved natarbejde.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Natarbejde er dårligt for helbredet. Det forhøjer risikoen for overvægt, mave-tarm-problemer og type-2-diabetes.

Knap 300 sosu'er og sygeplejersker, som har nattevagter på plejehjem og i hjemmeplejen i Københavns Kommune, kan fremover se frem til et sundt måltid i løbet af natten, som skal være med til at mindske ulemperne.

Det har et flertal i Borgerrepræsentationen vedtaget i forbindelse med sidste uges  budgetaftale.

SF stod bag forslaget.

"Der er næsten 300 medarbejdere på arbejde hver eneste nat på de københavnske plejehjem og i hjemmeplejen. De har ønsket sig et sundt og nærende måltid mad, og det kan jeg godt forstå – det synes jeg sådan set, at de har krav på, og det får de nu,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse.

Skal mindske ulighed i sundhed
Undersøgelser viser, at sunde måltider kan reducere nogle af de gener, som følger med natarbejde. Dermed kan bevillingen til den sunde natmad være med til at mindske social ulighed i sundhed, understreger Sisse Marie Welling (SF). 

”Vores madvaner har stor betydning for vores sundhed og vores livskvalitet. Mange medarbejdere, som arbejder i dagtimerne, har bedre adgang til god mad sammenlignet med for eksempel social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere og sygeplejersker, som arbejder om natten. Samtidig bliver kroppen belastet hårdere af natarbejde, så vores medarbejdere i nattevagt bliver ramt dobbelt, og det kan vi ikke være bekendt. Derfor er jeg glad for, at det nu er lykkedes os at skaffe penge til sund natmad, for det kan være med til at mindske den sociale ulighed i sundhed”, siger hun.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

FOA hilser initiativet velkomment.

0:000:00