Kulturminister vil redde truet tv-kanal

PUBLIC SERVICE: Med kulturminister Bertel Haarder (V) i spidsen lægger både politikere og kultur-mastodonter pres på TDC for ikke at fjerne DK4 fra grundpakken. ”De leverer jo public service, hvor DR svigter,” siger DF-ordfører.

DF-ordfører Morten Marinus mener, at DK4 leverer public service, hvor DR ikke kan eller vil.
DF-ordfører Morten Marinus mener, at DK4 leverer public service, hvor DR ikke kan eller vil.Foto: ft.dk
Erik Bjørn Møller

For at redde den lille privatejede tv-kanal, DK4, øger kulturminister Bertel Haarder nu presset på TDC/YouSee for at undgå, at landets største tv-leverandør som planlagt smider tv-kanalen ud af TDC's grundpakke.

Smides tv-kanalen ud af grundpakken vil den – på grund af dens relativt lave seertal – næppe overleve, og derfor bakker en bekymret kulturminister op om de protester mod beslutningen, som samtlige medieordførere i Folketinget tidligere på foråret har formuleret i en henvendelse til TDC Groups administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, fordi de mener, at den truede tv-kanal med sine programmer leverer public service, hvor DR og andre tv-stationer svigter.

Henstilling fra ministeren
”Jeg har for nylig haft en drøftelse med medieordførerne for en række af partierne i Folketinget, og jeg deler den bekymring, som ordførerne fortsat giver udtryk for, hvis kanalen fjernes fra TDC/YouSee's grundpakke på nuværende tidspunkt,” skriver Bertel Haarder i et brev, der ligeledes er stilet til TDC-direktøren.

Kulturministeren understreger, at han ”naturligvis fuldstændigt” anerkender TDC/YouSee's ret til at træffe beslutninger om indholdet i de produkter, koncernen tilbyder sine kunder.

Fakta
DK4 er landsdækkende og når ud til cirka to millioner danske husstande. Over 95 procent af programmerne er danske. Programfladen dækker blandt andet musik- og litteraturprogrammer, arkæologi, madprogrammer, politik, rejseprogrammer - og dans.
Stationen beskæftiger 55-65 danske årsværk og producerer dagligt cirka tre timers originalt dansk tv. Omsætningen er på cirka 60 millioner kroner om året, men hvis TDC's årlige betaling på tidligere niveau forsvinder, kan tv-stationen ikke længere opretholde sin nuværende produktion.

”Ikke desto mindre skal jeg mindeligt henstille til TDC/YouSee, at man lader DK4 forblive i grundpakken denne medieaftaleperiode ud, det vil sige indtil udgangen af 2018, idet det på baggrund af min drøftelse med medieordførerne er min forventning, at DK4's forhold vil indgå i forhandlingerne om en kommende medieaftale,” skriver ministeren i brevet.

"Underliggende kulturpolitisk forpligtelse"
Ifølge henvendelsen til TDC fra samtlige medieordførere i Folketinget har TDC – som dominerende tv-udbyder på det danske tv-marked – ”en underliggende kulturpolitisk forpligtelse til ikke bare at distribuere brede, underholdende kanaler, men også kanaler som DK4 med henblik på at sikre mangfoldighed i det samlede programudbud og ikke bare fokusere ensidigt på seertal.”

Det unikke ved DK4 er, at stationen, på trods af at der der tale om en privatejet tv-station, har gjort det til sit varemærke at sende public service-orienterede programmer, hvor der skeles mere til indhold end til seertal.

Stig Andersen
Administrerende direktør i Gyldendal

Heller ikke Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, anfægter, at det er TDC's fulde ret at bestemme selv.

”Men problemet er bare, at hvis de gør det her, så knækker de også halsen på DK4. Vi vil som politikere rigtig gerne hjælpe DK4, men vi kan bare ikke gøre det midt i en medieforligsperiode, for vi har ingen penge at gøre godt med. Derfor har vi bedt TDC om at lave en aftale med DK4 på de vilkår, de har nu, indtil vi kan lave et nyt medieforlig, der omfatter DK4,” siger Morten Marinus.

Selv om DK4 er kommercielt ejet, mener han, at tv-kanalen reelt er ”en hundrede procent public service-station.”

0:000:00