LA taber rollen som de unges darling: Den grønne dagsorden kan have kostet

VÆLGERPROFILER: Liberal Alliance er ikke længere vælgere mellem 18 og 24 års foretrukne parti, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. Den grønne dagsorden kan have flyttet de unge, siger valgforsker Kasper Møller Hansen. 

Anders Samuelsens parti har tabt placeringen som de unges foretrukne parti til Socialdemokratiet.  
Anders Samuelsens parti har tabt placeringen som de unges foretrukne parti til Socialdemokratiet.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når de unge danskere skal udpege, hvilket parti de foretrækker, er det ikke længere Liberal Alliance, der står først for. 

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler foretaget af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Ifølge analysen ville blot 9,6 procent af de 18- til 24-årige danskere pege på Samuelsen og co., hvis der var folketingsvalg i dag.

Da analysen sidst blev lavet i sommeren 2018, stod Liberal Alliance til imponerende 16,6 procent af de unge stemmer, hvilket gjorde dem til gruppens klart mest foretrukne parti.

Siden da har klima- og miljøpolitik imidlertid fået større betydning for danskerne, og det kan forklare tabet, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

“Den grønne dagsorden kan have skubbet de unge. Har har nogle partier været langt bedre til at slå sig op som grønne, lige fra Venstre og så hele oppositionen," siger han. 

Andre partier profiterer
Mens Liberal Alliance har tabt næsten hver anden stemme blandt de 18- til 24-årige siden Altingets seneste vælgeranalyse fra tredje kvartal i 2018, ser samtlige andre partier ud til at gå frem blandt vælgergruppen.

Det kan skyldes, at de andre har været bedre til at fange de nye grønne vinde, mener Kasper Møller Hansen.

“Siden foråret er hele den grønne dagsorden blevet vigtigere for vælgerne, og den kan de unge i særlig grad have taget til sig. Når man så ser på Liberal Alliances mærkesager, og hvor meget miljøpolitik de har lavet, kan det måske forklare, hvorfor de ikke har kunnet kapitalisere på miljødagsordenen,” siger han. 

Er vi vidner til opblomstringen af en ny miljøbevidst vælgergeneration?

“Det er for tidligt at konkludere. Men den miljø- og klimapolitiske dagsorden har aldrig stået stærkere end lige nu. Det kan ikke undgå at få betydning i forhold til, hvor krydserne bliver placeret ved folketingsvalget,” siger Kasper Møller Hansen. 

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan se, hvordan samtlige af partiernes typiske vælgere ser ud. 

 

 

Dokumentation

Om undersøgelsen

Interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/10-18 til 30/12-18. I alt er der 10.849 interviews med i analysen (fraregnet "ved ikke"-svar).  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00