Læger i psykiatrien slår alarm: Region varsler millionbesparelser

Psykiatrien i Region Hovedstaden skal spare 25 millioner kroner næste år. På ét psykiatrisk center har man allerede været nødt til at indføre ansættelsesstop. Frustrerede ansatte har derfor sendt nødråb til minister. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon LesselAndreas Wind

Trods flere økonomiske saltvandsindsprøjtninger i psykiatrien fra Christiansborg og et større milliardløb på vej fra regeringen, kan både psykiatriske patienter og ansatte i Region Hovedstadens psykiatri se frem til besparelser.

Regionen bebuder besparelser for 25 millioner kroner på psykiatriens budget i 2024. Det bekræfter Region Hovedstaden overfor Altinget. 

På Psykiatrisk Center Nordsjælland har det allerede ført til, at der er indført et kvalificeret ansættelsesstop for al slags personale. Det viser interne dokumenter, og det bekræftes af centret selv.

Centret udgør ét af i alt ni psykiatriske centre, som står for hovedstadens psykiatriske tilbud. Og hos en lang række af de ansatte i Nordsjælland vækker besparelserne stor frustration.

De har derfor sendt et brev til ledelsen i Region Hovedstaden, sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Folketingets psykiatriordførere, hvor de opfordrer til akut hjælp til at løse udfordringerne i psykiatrien. 

”Psykiatrien har brug for flere reelle penge nu. Penge, der ikke er øremærkede til nye tiltag på visse betingelser. I første omgang til fastholdelse af medarbejdere,” skriver de blandt andet i brevet. 

Mia Gall Grandahl er en af initiativtagerne til brevet og arbejder som overlæge i psykiatrien i Nordsjælland. 

Hun kalder det for en absurd situation at skulle spare i en forvejen presset psykiatri. Kontrasten mellem manglen på ressourcer i dagligdagen og de politiske meldinger om store investeringer i psykiatrien tærer på arbejdsmoralen, mener hun. 

”Der bliver sagt, at der bliver gjort noget, men der bliver ikke gjort noget, vi rigtigt kan mærke. Det virker demotiverende, og jeg er bekymret for, at flere af mine kolleger vil sige op,” siger hun. 

SF’er efterlyser flere penge 

Formand for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Peter Westermann (SF), ærgrer sig også over besparelserne.

"Vi har brug for flere midler og flere hænder. Derfor virker det absurd, at man nu er nødt til at holde så meget igen. Der bliver talt meget om at styrke psykiatrien, også fra regeringens side. Men midlerne lader vente på sig,” siger han.

Men er det så bare et spørgsmål om, at Nicolai Wammen og Sophie Løhde skal sende flere penge? Kan I ikke gøre noget selv som regionspolitikere?

“Psykiatrien er det område, vi har styrket mest i vores budgetaftaler de sidste to år. Vi har gjort, hvad vi kunne. Og i år har jeg også tænkt mig at gå ind i forhandlingerne med psykiatrien som en absolut hovedprioritet."

Peter Westermann fortæller, at han har spurgt regionens administrationen "detaljeret” ind til, om andre centre har planer om et ansættelsesstop eller andre sparetiltag i år, og hvordan man forventer at imødekomme de forventede besparelser næste år.

Det har ikke været muligt at få oplyst, om andre centre i psykiatrien har måtte indføre et lignende ansættelsesstop året ud. Hvad næste års budget angår, oplyser Region Hovedstadens presseafdeling, at der er en proces i gang på de forskellige centre, hvor man ser på, hvordan besparelserne skal ramme. 

Chef: Vi kan stadig ansætte trods ansættelsesstop

I brevet fra medarbejderne i Nordsjælland beretter de blandt andet om ”lange perioder,” hvor der ikke er speciallæger nok, og at yngre læger derfor ofte står alene i situationer med psykotiske og selvmordstruede patienter.

Cheflæge Thomas Tillier vil gerne nuancere billedet af, at lægerne står alene i dagligdagen. 

”Vi har altid hver dag, to gange dagligt, konference med tilstedeværelse af speciallæger, som man kan sparre med, og som man også får hjælp til at træffe beslutninger af. Vi har et tæt samarbejde på centret mellem yngre læger og overlæger,” siger han og fortsætter: 

”Vi har en speciallæge i front dagligt, og vi har altid en akutvagt, hvor der er en speciallæge eller hoveduddannelseslæge i psykiatri til stede på centret indtil kl. 20. Og vi har en bagvagt, man kan ringe til for sparring hver dag i dagtider og også i aften og nattetid.” 

Han bekræfter, at besparelserne – som udgør 2,9 millioner kroner i Nordsjælland - i år har ført til ansættelsesstop, som også gælder for sundhedsfagligt personale. Men det er et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop, hvilket ifølge ham alligevel ikke helt udelukker nyansættelser - eksempelvis kan der være undtagelser ved vagtbærende stillinger.  

"Hvis der pludselig opstår en ny mulighed for at rekruttere eller fastholde, kan vi gøre det. Men som centerledelse forsøger vi at være ekstra grundig med at balancere vores budgetoverskridelse på samme tid, som vi jo skal sikre den nødvendige bemanding," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Westermann

Regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden, højskolelærer, Grundtvigs Højskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00