Lars Aslan: Islamiske privatskoler modvirker integrationen, og du betaler

KLUMME: Det er absurd, at danske skattekroner er med til at finansiere de islamiske friskoler, der i sin nuværende form ofte modvirker integrationen, skriver Lars Aslan.

”Hej Hasan, det er fra kommunen. Kunne du ikke tænke dig at flytte væk fra Østerbro med din familie til en ny lejlighed i Mjølnerparken – så betaler vi 75 procent af din husleje”.

Lyder det som en idiotisk samtale? Ja, det gør det. For de fleste af os ønsker, at folk med anden etnisk baggrund bor blandt etniske danskere, og at vores boligområder bliver så blandede som muligt, og derfor er der bred enighed om at bekæmpe ghettoer og parallelsamfund. Får man først blandende boligområder, får man nemlig også blandede skoler og dagsinstitutioner. 

Ligeså absurd og langt ude, som det ville være, hvis staten tilbød at betale 75 procent af ens husleje, hvis man som familie med anden etnisk baggrund frivilligt flyttede ind i en ghetto, lige så absurd er virkeligheden faktisk, når det kommer til skoleområdet. 

Her får alle privatskoler dækket 75 procent af deres udgifter af det offentlige, hvilket også gælder de muslimske privatskoler, som oplever en øget tilgang af elever i disse år.

Læs mere: Regeringen vil bremse skjulte penge til muslimske friskoler

Og hvorfor er det så et særligt problem? Det er det, fordi muslimske privatskoler modvirker integrationen. 

At man kun går i skole med andre elever, der har anden etnisk baggrund, har den samme religion og i mange tilfælde også bor i de samme boligområder, har alt andet end noget med integration at gøre. 

For det første er der noget grundlæggende forkert i, at man vælger at bosætte sig i et andet land, og derpå vælger at ens børn ikke kan tåle at gå i skole med andre børn, hvis forældre er etniske danske og ikke er muslimer. 

For det andet har jeg svært ved at se, hvordan der er kommet noget godt ud af, at man deler børn op på baggrund af religion og etnicitet og adskiller dem fra majoriteten i et samfund. 

Læs mere: Grebet strammes om muslimske friskoler

Og jeg glædes også over, at langt de fleste børn med muslimsk baggrund går i folkeskolen, eller i danske privatskoler, som jeg intet har imod. 

Når folk taler om, at muslimske privatskoler bare er at sammenligne med andre privatskoler, er det jo faktuelt forkert. 

Det, der adskiller muslimske privatskoler fra andre privatskoler er jo netop, at der ikke går nogle etnisk danske børn der, og at alle eleverne har samme tro, samt at deres forældre oftest er kommet hertil som flygtninge og indvandrere.

Og jeg ville også sagtens kunne leve med, at der fandtes et par enkelte muslimske privatskoler, men det er desværre langt fra tilfældet. Der kommer stadig flere skoler og flere elever til.

Jeg finder det derfor inderligt absurd, at staten ligefrem skal sponsere muslimske forældres aktive fravalg af det danske samfund, når vi med den anden hånd sætter millioner af til integrationsinitiativer, der skal forbedre sammenhængskraften i vores samfund, hvilket er helt afgørende for at bo i et trygt og godt land.

.......

Lars Aslan er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Søren J. Damm: Venstrefløjens slappe muskel og den blå sprække Søren J. Damm: Venstrefløjens slappe muskel og den blå sprække Næste artikel Søren Espersen: Mens vestinderne festede, svælgede Danmark i selvhad Søren Espersen: Mens vestinderne festede, svælgede Danmark i selvhad
 • Anmeld

  Monica Lendal Jørgensen · Næstformand, Frie Skolers Lærerforening

  Der skal også være plads til det, du ikke bryder dig om

  Hvis du vil tage tilskuddet fra de muslimske skoler, så husk at høre det samme med de jødiske, indremissionske, katolske, socialististiske og ikke mindst de tyske mindretalsskoler. Vi har tradition for, at alle forældre kan vælge, hvilken skole, de ønsker for deres barn - det er en del af den danske demokratiforståelse at mindretal også skal respekteres. At muslimske skoler modvirker integration, er din påstand.

 • Anmeld

  Henrik V Blunck

  Tak for godt indspark

  Tak Lars. Du kommer med et værdifuldt indspark i debatten, og et vi andre ikke kunne skrive uden at få alverdens etiketter hæftet på os. Det er kedeligt Monica, som næstformand for Frie Skolers Lærerforening, ikke kan se værdien i at få kigget på det før det automatisk afvises, fordi det viser, at vi aldrig når videre så længe folk slet ikke engang vil vurdere lødigheden.

  Jeg er personligt så træt af denne konfliktskyhed, fordi det desværre giver næring til den fortsatte stigning i antallet af folk som stemmer på DF og Nye borgerlige - og dét burde vi tage ganske alvorligt før vi ender som i Frankrig.

  Men ganske som du leverer et godt indspark med kendskab til området, så er det på tide, at politikerne tager denne debat alvorligt frem for at drille med kagedebat og anmeldelser af hawaii-pizzaer når der rent faktisk er noget alvorligt galt.

  Det burde ikke være farligt at overveje om noget trænger til at blive lavet om, vel?

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Grundlæggende brud med dansk skoletradition

  Grundlæggende lovgivning i Danmark åbner mulighed for at oprette friskoler ud fra et ideologisk grundlag. Det er tidligere forsøgt at begrænse skolers muligheder for at eksistere på lige vilkår med andre. Højesteret underkendte Folketingets lovgivning med hensyn til Tvindskolerne.
  Indfrier skoler de krav og rammer lovgivningen kræver har de et legalt ærinde. også selv om der med rette kan være udfordringer forbundet med det. Fri os for smags dommere uanset, hvor velmenende deres ærinde kan være.

 • Anmeld

  Monica Lendal Jørgensen · Næstformand, Frie Skolers Lærerforening

  Frit valg gælder vel alle

  Henrik V B. Alle frie skoler er underlagt tilsyn på flere niveauer. Hvis der er skoler, der ikke lever op til krav om faglighed, frihed og folkestyre, så kan de ikke få tilskud. Min pointe er, at muslimske skoler må have samme vilkår som de katolske, de indremissionske eller de jødiske. Jeg kan ikke fatte, at de muslimske skoler er en større torn i øjet end alle de andre frie skoler, som også samler forældre og elever af bestemte religiøse, ideologiske eller pædagogiske årsager.

 • Anmeld

  V. Hansen

  Religionsspecifikke skoler skal lukkes.

  Den danske folkeskole ville være en meget større gevinst for integration og inklussion i det hele taget, hvis privatskoler med religiøse bindinger blev lukket. Det er ikke Statens opgave at påtage sig pligten til at understøtte børns religiøse og kulturelle specialundervisning, til det formål har vi en glimrende ungdoms- og aftenskolelov. Der udover har vi internationale skoler, der også er et populært valg samt efterskoler med tematisk indhold,. Så der er masser af mulighed for, at børn kan blive undervist i den ånd forældrene ønsker. Blot ikke den religiøs-kulturelle skole. Vi ville spare penge på at bevogte jødiske skoler, når disse elever ikke ligefrem blev udstillet samlet som mål for terror, vi ville vide, at muslimske skoler ikke undergravede vores normer og skikke og "dem og os" retorikken ville være overflødig. Alt i alt en gevinst.

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Respekt for Grundloven

  I Danmark har vi undervisningspligt og ikke skolepligt. Det er grundlovs bestemt ret alle borgere i dette land har.
  V. Hansen er således på kollisionskurs med Grundloven. Forsalg om efterskoler er jo ikke relevant, da de i så fald også vil være omfattet af en Grundlovsændring på samme vis som friskoler.
  Se i øvrigt Monica Lendal Jørgensens indlæg (frit valg gælder vel alle)

 • Anmeld

  Henrik V Blunck

  Hvorfor automatreaktion

  Monica, jeg værdsætter dét argument, og netop derfor er spørgsmålet om ikke det er værd at kigge på de argumenter Lars Aslan kaster ind i debatten. Jeg udtaler mig ikke om hvad der er større eller mindre torne, men værdsætter, at Lars Aslan kommer med konkrete bud på hvad der trænger til et eftersyn.

  Det er mindst lige så vigtigt at en indremissionsk skole fastholder ligestilling f.eks. som at en muslimsk skole gør det, så du behøver ikke reagere pr. autopilot.

  Jeg tror du vil synes mere om Lars' anbefalinger hvis du genlæser fordomsfrit. God dag herfra. :-)

 • Anmeld

  Monica Lendal Jørgensen · Næstformand, Frie Skolers Lærerforening

  Svar til Henrik V B

  Jeg debatterer gerne forhold omkring de frie skoler, som det fremgår af denne tråd.
  God dag til dig også

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  # Monica LJ ...

  ...skrev bl.a. :"Jeg kan ikke fatte, at de muslimske skoler er en større torn i øjet end alle de andre frie skoler, som også samler forældre og elever af bestemte religiøse, ideologiske eller pædagogiske årsager.".
  Det vil du fatte om føje år, når du skal gå med burka!
  ISLAM har en noget anderledes målsætning end de af dig nævnte religioner. I forfægtelsen af muslimers religion bruges våben. Se blot (men, så skal du åbne øjnene) hvordan sunnier og shiaer omgås hinanden syd og øst for Middelhavet.
  Arafat sagde med en fryd i stemmen i 90'erne: Vores våben er vore kvinders livmoder. Når man er mange nok (gælder i særdeleshed i demokratier) kan man tage anderledes fat. Som det ses her og der!
  Ingen muslimske friskoler, mange muslimer i folkeskolen. Mange muslimer i folkeskolen, ikke muslimske børn i friskoler. = Folkeskolen for muslimske børn. Hvordan gik det på Langkjær Gymnasium? Nå. tanker er toldfri. Det var en bedstefar til fem børnebørn, som udtrykte SIN mening, og jeg er ellers meget moderat og glad for december måned. Og det er vist fortst min ret.
  Du vil kloges med alderen. Lad tiden vise det. Jeg smutter igen. God debat
  Monica LJ? Læste du Aslan's artikel, eller kører du bare på 'automatik'? Du spammer artiklen

 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  Alle -ismer beruser..

  ...og bør derfor ikke serveres for børn - og for sarte sjæle kun i begrænset styrke !

 • Anmeld

  Torben Snarup Hansen · historiker

  herrefolksideologi

  Religioner er ikke ens. Derfor er det urimeligt at sammenligne "jødiske, indremissionske, katolske, socialististiske og ikke mindst de tyske mindretalsskoler" med institutioner, hvor eleverne indoktrineres med en arabisk herrefolksideologi, der i allerhøjeste grad bygger på et "os-kontra-dem" budskab. Her handler det om Allahs politik. Med 1000 midler arbejder salafister og andre fanatikere - finansieret og opmuntret af folk som Erdogan - på at bevare en fjendtlig enklave, så børn vokser op med foragt og frygt i forhold til frihed, lighed for loven og demokrati. Læs Tina Magaards rapporter til Integrationsministeriet: "Religiøs fritidsundervisning for børn og unge blandt muslimske grupper i Danmark" og "At være muslimsk kvinde i Danmark".

 • Anmeld

  Christian X

  Monica

  Hvis alle lod deres egne principper stå over andres, så er det slut med et fredeligt samfund.
  Dine principper må vige for fællesskabets bedste - præcis som muslimske principper må vige for det danske fællesskab.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Skoler

  Muslimske skoler, eller ej?. Alle, som bosætter sig her hos os skal naturligvis følge dansk lov, og skikke. Det gælder også på skoleområdet, ellers har deres tilstedeværelse ingen mening. Kort sagt. SKIK FØLGE, ELLER LAND FLY!!!:

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Anden dagsorden

  Jeg forstår, at de herrer i virkeligheden har en ganske anden dagsorden end frie skoler i Danmark. Det er I i jeres gode ret til, om end det. Jeg er uenig i jeres dagsorden.
  Det er en kendt sag, at socialdemokrater ikke er meget for frie skoler. Det udnytter Lars Aslan i sin klumme. Naturligvis har han ret i, at der er udfordringer i integrationsindsatsen. Men det er vigtigt at holde "skæg for sig og snot for sig". Det gør Henrik V Blunck, V. Hansen , Poul B, Benny Bjerregaard, Christian X og Allan Gorm Larsen ikke. I underkender dansk lov - herunder grundloven. Tak for udvekslingen af holdninger.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Inkvisator

  Ormegård for yallah

  Der skal ikke gives til nogen.. Så må yallah nemlig arbejde og det vil de ikke..
  og så stopper alle yallahhurraforeninger med det samme.
  Ingen penge, ingen yallah.

 • Anmeld

  Henrik V Blunck

  Kaj Andersen - uenighed ikke nødvendigvis det samme som ulovlighed

  Når den tidligere efterskolelærer Kaj Andersen fremkommer med påstande som underkendelse af dansk lov samt stråmand à la hvad socialdemokraterne kan lide eller ikke lide, så ophører al fornuft.

  Du må lære at leve med, at uenighed er en del af virkeligheden for debattører. Det er ganske væsentligt at læse selve indlægget før man fremkommer med diverse udgydelser, som det ses af øvrige debattører.

  Det behøver ikke at ende med enighed, men respekten for hinandens argumenter må være grundlaget for enhver civiliseret debat, skulle jeg mene. :-)

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Henrik V Blunck - Nej en dabat fordrer ikke enighed

  Nej naturligvis fører en debat ikke nødvendigvis til enighed. men at benægte fakta er da at yde vold på en debat. En civiliseret debat kræver i det mindste at man forholder til fakta. Jeg kalder en højesterets dom med vidtgående konsekvenser for fakta man ikke kan negligere.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Islam og lærdom.

  U anset om man er muhamedaner eller ej. Er det sådan at man i skolerne skal undervises efter et bestemt pensum. Det gælder ALLE. Så kan det ikke nytte at man på visse skoler lægger mere vægt på islam, eller for den sags skyld andre religioner. Hvis man, som muhamedaner kommer her op kan det ikke nytte noget at man, som nogle gør det, lægger så FANATISK VÆGT på sin egen medbragte religion, eller kultur at man overhovedet ikke, på nogen måde vil have noget at gøre med den kultur, skik og brug, som vi anvender her. Hvis man ikke ønsker dette, kan jeg OVERHOVEDET IKKE SE hvad man vil her i vores land. Så er det bedre at blive væk.

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Frie skolers rammer

  Allan Gorm Larsen, nu går jeg ud fra, at det du kalder muhammedanere er det vi andre kalder muslimer.
  Du tager ganske fejl. Der er nogle grundlæggende krav (som Monica tidligere har beskrevet, der blev ført tilsyn med). Men bortset fra det er det jo netop kendetegnende ved frie skoler at de godt må lægge særlig vægt på bestemte ting.
  Og så ved jeg ikke helt, hvad du mener med "vores land". Det er vel ikke mere dit land end alle andre danskeres uanset religion eller hudfarve.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Vores land.

  Jeg mener det som jeg har skrevet det. Hvis man ikke vil kendes ved sin hjemstavn, så kan man lige så godt frakende sig sin identitet. Vi går jo heller ikke hen og erklærer sit hjem for at være alle andres end ens eget. Sådan er det også med fædrelandet.. Hvad muhamedanere angår har de heddet sådan lige fra gammel tid, og jeg foretrækker den betegnelse, så kan man så kalde mig for racist eller ej. For øvrigt har religion og race intet med hinanden at gøre i det religion ikke er nogen race ,men en tro på en, eller anden gud. Jeg mener fortsat at man bør lægge vægt på almindelige fag i skolerne, u anset hvilke, i det det netop er almen viden som er brug for senere ude i samfundet. Religion kan man dyrke i fritiden.

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Lov er lov

  Det er nu ret ligegyldigt, hvad du mener, hvis loven siger noget andet. Med mindre det står i din magt at ændre loven.

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Filosof og jordnær jyde

  ASLAN VIL BEVARE DANMARK

  Aslan er en fantastisk "fornyelse" i dansk politik.

  En ægte socialdemokrat, der ikke bøjer sig for "de korrekte", karriere fokuserede humanister på DR, Politiken, Information, Lidegaard, Jelved, Stampe, Bosse og Trads, der ønsker al dansk hen hvor peberet gror.

  Socialdemokratiet har med Aslan og Stefaye endelig fundet tilbage til partiets rødder.

  Nu gælder det om at redde hvad reddes kan, så Danmark og vores kultur bevares for eftertiden.

  Held og lykke.

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  Jeg gyser, når jeg her i Altinget 17-04 ser, hvad en såkaldt lektor, ph.d Annette Haaber Ihle beskæftiger sig med.

  #"@!§+`æ

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Dansk lov skal holdes

  Dexbattens præmis er vel at hverken Torben Bach Sørensen eller Poul B. accepterer, at der en dansk lov, der skal gælde for alle i Danmark.
  Det så er dejligt at både Annette Håber Thie og friskolernes forman kan bekræfte, at der er styr på tingene.

 • Anmeld

  Henrik V Blunck · Behøver ingen titel for at tale pænt... :-)

  Den gode tone

  Jeg synes det er på høje tid at advare imod den tone nogle anlægger her på Altingets hjemmeside. Det er useriøst hvis dette skal ende i skyttegravskrige uden seriøse argumenter à la det vi alle kender fra Nationen på Ekstra Bladet. Hvis folk ikke formår at skrive ordentligt og on-topic, så burde deres indlæg slettes.
  Ellers mistes troværdigheden, og så er vi nok flere, som smutter, for dette er et klassisk eksempel på trolleri med nogle af de indlæg man kan læse.

  Der er stor forskel på engagement og debativer og så nogle af de perfiditeter man kan læse her og i andre tråde, hvilket de fleste nok godt selv KAN indse, håber jeg...

  Ingen nævnt, ingen glemt. Blot et opråb i et forsøg på at opmuntre til god tone. Slut herfra med et på forhånd tak. :-)

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Lærer, borger og vælger

  ? Man må sig undre ?

  Når jeg læser Lars Aslans indlæg, - og det har jeg grundigt gjort flere gange, Så undrer jeg mig såre. Som dansklærer mener jeg at være i stand til at læse indenad og at kunne konkludere om indhold og hensigt.
  - At undre sig er vejen til læring, så klogere bliver jeg nok ??
  Hvis Lars Aslans udtalelser og HOLDNINGER er i overensstemmelse med socialdemokratiets holdninger og politik, SÅ har jeg ikke fulgt med udviklingen, for så er partiet blevet et helt andet, end hvad jeg, der er opvokset og har levet i en god, gammeldags socialdemokratisk familie, troede, social-demokratiet rummede og stod for::
  ??SOCIALE og DEMOKRATISKE holdninger og synspunkter??
  Men man bliver åbenbart klogere.
  Selvfølgelig er Aslan i sin fulde ret til at have sine personlige holdninger og at give udtryk for dem. Men når Aslan som folkevalgt politiker udtaler sig så skråsikkert på et absolut ikke oplyst grundlag, så bliver man bekymret og foruroliget.
  Aslans og hans partifælle Tasfay er vidt forskellige personligheder, der politisk arbejder helt forskelligt. Tasfay søger viden og indsigt ved blandt andet at søge viden og oplysninger ved tilstedeværelse og engagement i virkelighedens verden. Al respekt for det.
  Vi bliver nødt til, når vi går til valgurnerne, at vælge de personer, vi mener har vilje og lyst til at tage et ansvar for at lovgive PÅ ET OPLYST GRUNDLAG, - at undersøge tingene ordentligt, både teoretisk og i praksis.

  PS:Debatten her er kommet meget til at handle om fordomme og religion. Som ganske almindelig Grundtvigiansk kristen, så håber jeg ikke, at jeg i generaliseringens navn som kristen bliver sammenlignet med Ku Klux Klan, der jo benytter det kristne kors i forbindelse med deres uhyrligheder.

 • Anmeld

  Poul.B · pensionist, iagttager

  @ Kaj Andersen. Om love?

  Jeg kører sjældent på E45, hvor der på strækninger er 110 km/h som max. hastighed. Men det gjorde jeg så sent som i dag. Jeg kørte max. 110 km/h , men blev på ca. et kvarter overhalet af ca. 119 biler. Du kører aldrig, aldrig for stærkt ved jeg! Flot.
  Før jeg kørte hjemmefra, låste jeg dørene, tilsluttede tyverialarm. Satte en kost og en trillebør ud til vejen. Min harddisk lå i bagagerummet. TV var tændt. Burde ikke være nødvendigt. Vi har jo love. Man må ikke stjæle. Ikke alle 5,5 mio DK indbyggere stjæler vel? (loven siger, at det må man ikke).
  Ved du, at mange almindelige borgere tager kuglepenne, printerpapir, clips etc. med hjem fra kontoret? Håndværkere mer skruer og søm? (det må man ikke, for så er man en tyv).
  Alle -også du - låser og låser og låser. Kan du ikke bare sætte et skilt på døren: Venligst ikke bryd ind? Hvorfor overholder de brådne kar ikke lovene, som du og alle andre?
  Jeg er en almindelig borger, der følger med i medierne. Bl.a har jeg tilfældigvis set dette link, og læst det rimeligt igennem:
  http://www.holgerdanske-nu.dk/
  Og da jeg ikke er professor, men historie- og medieinteresseret, prøver jeg på at følge med i verdensproblematikerne, og husk Mærsk Møllers krav om - i sine virksomheder - at udvise rettidig omhu.
  Hvordan kan jeg - pensionist i DK - vide, om det`, der står her, er rigtigt eller forkert? Historisk (og den kan ikke ændres) er meget af det postulerede ret korrekt. Eller er jeg på vildspor?
  Skal jeg hellere rette mig efter dine anbefalinger? Hvad kan du råde til, udover at overholde love, uanset hvor selvmodsigende de eventuelt måtte være?
  Henrik V Blunck tillader ikke ytringsfrihed! Dog mener jeg, at man må ytre sig som man vil -har evne til - om næsten alt med få undtagelser.
  Erdogans nye kræfter træder i kraft i 2019, og breder sig derefter vidt og bredt. Det bedste der kan siges om det resultat er lige nu, at nu komme Tyrkiet IKKE ind som EU medlem.
  Jeg skal ikke opleve at se kvinder i Europa med burka i 2050, på grund af mit CPR nummer, men det vil I andre få at se. Tilfreds med det`?

 • Anmeld

  Henrik V Blunck

  Poul B forstod ikke det jeg skrev!

  Poul, jeg ser, at min pointe om den gode tone gik over din forstand. Jeg forsøgte at opmuntre alle til at vi accepterede argumenter uden stråmænd, racisme m.v., og det har intet med at forbyde ytringsfrihed at gøre.
  Du burde vide bedre, hvis du havde nået en alder som berettigede dig til at kalde dig pensionist, men jeg overvurderede tydeligvis din vilje - eller lyst - til sober debat, og håber, at redaktionen er skarpere i forhold til sortering blandt kommentarer, for som det er nu, fungerer det ikke...

 • Anmeld

  Kaj Andersen · tidligere efterskolelærer

  Poul B. lovlyde på udvalgte områder

  Det er dejligt at høre at du på udvalgte områder holder loven. Men ellers må jeg nok sige at du har nogle paranoide forestillinger som ligger langt uden for normal begrebsverden.
  Og hvad Erdogan nu har med frie skoler at gøre forstår jeg ikke helt. Mon ikke du er langt ud det emner, der vat udgangspunktet.