Lidegaard: EU-Domstolen skal tale engelsk – ikke fransk

KRITIK: Ifølge den danske udenrigsminister er EU-Domstolen ude af trit med tiden, og Martin Lidegaard varsler et opgør med Domstolens arbejdsmetoder.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (t.h.) vil forsøge at overbevise EU-kolleger som for eksempel den græske udenrigsminister om, at der skal ses nærmere på EU-Domstolens arbejdsmetoder.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (t.h.) vil forsøge at overbevise EU-kolleger som for eksempel den græske udenrigsminister om, at der skal ses nærmere på EU-Domstolens arbejdsmetoder.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenCecilie Gormsen

EU-domstolen har brug for et grundigt eftersyn, mener den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), som nu indleder en kamp for at modernisere Domstolen i Luxembourg.

Martin Lidegaard understreger i et debatindlæg Domstolens betydning som en fair overdommer, når der er strid om fortolkningen af EU-reglerne. Dog peger han på særligt to steder, hvor Domstolen bør reformeres. Det ene gælder sproget. Dommernes arbejdssprog er fransk, og det betyder, at dommere, der ikke mestrer det franske, har svært ved at få ansættelse. 

”Det er ikke, fordi jeg har noget imod Frankrig eller det franske sprog, men når man ser på, hvilke sprog der er mest udbredte, og hvad der beherskes af flest mennesker i EU, så ville det nok være mere naturligt, hvis engelsk var arbejdssproget,” siger Lidegaard.

Dissens eller ej?
Lidegaards andet kritikpunkt er, at EU-Domstolens afgørelser ikke afslører, hvorvidt de dommere, der har voteret i en sag, har været enige, eller om der har været et mindretal blandt dommerne, der er blevet stemt ned undervejs.

Det er en god anledning til at se på, om der er andre lande, der har det ligesom Danmark, og om vi kan samle noget momentum og styrke bag nogle fælles krav.

Martin Lidegaard
Udenrigsminister (R)

Anledningen til dette moderniseringsønske er en konkret sag, hvor Domstolen i december måned sidste år underkendte en beslutning om at lade EU tiltræde den Europæiske Menneskerettighedskonvention og dermed underlægge sig domme fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Han kalder dommen både ”uheldig og overraskende” og mener, at den kalder på ekstra ransagelse af Domstolens virke.

”Det er en god anledning til at se på, om der er andre lande, der har det ligesom Danmark, og om vi kan samle noget momentum og styrke bag nogle fælles krav,” siger Martin Lidegaard.

Regeringen støttes af DF
Morten Messerschmidt, leder af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, støtter Lidegaards ønske om et opgør med det franske sprogregime. Han gør klart, at han meget gerne vil støtte udenrigsministerens kamp for en reform af Domstolen.

”Jeg er ved at arrangere en ECR-høring om Domstolen senere på året. Der vil jeg sørge for, at Lidegaard bliver inviteret – også selv om han ikke længere skulle være udenrigsminister på det tidspunkt,” siger Morten Messerschmidt med henvisning til den danske valgkalender.

Læs hele artiklen på Altinget: EU her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00