Dan Jørgensen: Vi skal genåbne alle klimaaftalerne for at nå målet

Inden 2025 vil regeringen genåbne klimaaftaler for alle sektorer, så målet om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 kan opfyldes. Onsdag fremlagde klimaminister Dan Jørgensen (S) en køreplan for, hvornår det skal ske.

Andreas Wind

Da Mette Frederiksen tirsdag talte på Dansk Industris topmøde, annoncerede hun, at de nødvendige aftaler for at nå målet om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 vil blive indgået inden udgangen af 2025.

Det kræver, at klimaaftaler i alle sektorer skal genåbnes, og onsdag kunne klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) løfte sløret for, hvornår det skal ske. En køreplan for et grønt Danmark, kalder han det.

”Vi træder den helt i bund og sætter indsatsen et gear op,” indledte ministeren pressemødet. 

”Det betyder, at ingen sektorer vil gå fri. Vi kommer også til at genbesøge de områder, vi allerede har lavet aftaler på. Når vi når til 2025, har vi været igennem hver eneste sektor mere end én gang,” sagde Dan Jørgensen. 

I 2021 vil regeringen foruden den landbrugsaftale, der forhandles netop nu, fremlægge et udspil for fangst og transport af CO2 – såkaldt CCS-strategi. Det sker inden for få uger:

”Hvordan får vi hevet CO2’en ud af røgen de steder, hvor vi ikke kan få de fossile brændsler ud endnu, og få dem pumpet ned i undergrunden, hvor de hører til,” beskrev ministeren teknologien.

Han understregede, at man i dag er langt klogere på, hvilke teknologier der skal investeres i for at nå målet:

”Nu har vi udvalgt, hvilke teknologier vi kommer til at investere i og allerede har investeret i”.

Grøn skattereform bliver central
I 2022 vil regeringen genbesøge klimaaftalen for energi og industri, som blev indgået sidste år. Her vil man fremlægge udspil om vedvarende energi samt et grønt industriudspil. Også den kollektive transport, herunder flytrafikken, skal der laves grønne aftaler om i 2022.

I 2023 skal der laves ny aftale for affaldssektoren og cirkulær økonomi, og i 2025 skal aftalen om grønne biler fra december sidste år genbesøges.

Inden årets udgang vil en ekspertgruppe fremlægge modeller for en CO2-afgift for industrien. Og netop en grøn skattereform med mere ensartede afgifter for industrien bliver et centralt værktøj for at opnå målet, vurderer Dan Jørgensen:

”Det er svært at se for sig, at det potentiale, vi skal have realiseret, ikke skal understøttes af de økonomiske incitamenter, der ligger i en skattereform,” sagde Dan Jørgensen.

Den nye tidsplan er en del af regeringens klimaprogram, der ifølge klimaloven skal fremlægges hvert år inden udgangen af september. Klimaprogrammet skal "anskueliggøre", at regeringens politik er på rette vej mod lovens klimamål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00