Løkke bevarer forspring trods smuttere

MÅLING: De seneste tids uheldige medieoptrædener fra Løkke og interne stridigheder i blå blok rykker ikke ved vælgernes opbakning til Løkke. Over dobbelt så mange vælgere foretrækker fortsat Løkke frem for Thorning som statsminister.
Kritikken af Lars Løkke i medierne har ikke forplantet sig til vælgernes opfattelse af ham. Han beholder nemlig fortsat sit store forspring til Thorning.
Kritikken af Lars Løkke i medierne har ikke forplantet sig til vælgernes opfattelse af ham. Han beholder nemlig fortsat sit store forspring til Thorning.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk

De bedre takter for Socialdemokraterne i meningsmålingerne har ikke ændret på, at vælgerne ønsker, at Lars Løkke Rasmussen (V) skal overtage pladsen i Statsministeriet fra Helle Thorning-Schmidt (S). Også selvom Løkke gennem de seneste uger har optrådt i flere uheldige sammenhænge i medierne.

Hele 44,1 procent peger på Løkke som den fortrukne statsminister, mens blot 19 procent betragter Thorning som den ideelle statsminister, viser en ny måling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Dermed fortsætter tendensen fra de seneste A&B-målinger, hvor Løkke øger sit forspring til Thorning.

Samtidig fastholder omkring en tredjedel af vælgerne, at de foretrækker en anden person som statsminister. Målingen tegner dog et billede af, at denne tredjedel peger på flere forskellige personer, og derfor er der samlet set ikke en egentlig udforder til Thorning og Løkke.

Hvis Venstre fortsat markerer sig på markante liberale punkter som den seneste udmelding om brugerbetaling, kan partiet risikere at skubbe nogle af de nytilkomne socialdemokratiske vælgere tilbage til rød blok.

Rune Stubager
Valgforsker ved Aarhus Universitet

I gruppen af "anden person" tegner Margrethe Vestager (RV) sig for 18,2 procent, mens Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Kristian Thulesen Dahl (DF) kommer lige efter med henholdsvis 17 og 13,3 procent.   

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDdzU0ZHeWdoeTBzVi03MndDYlZIZlE&transpose=1&headers=1&range=A1%3AS4&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":"Procent","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Opbakningen til L\u00f8kke forts\u00e6tter","curveType":"","booleanRole":"certainty","animation":{"duration":0},"legend":"top","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":60,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"width":480,"height":275},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 12. til 17. juni 2013 blandt 1.059 repræsentativt udvalgte danskere.

Christiansborg-fnidder
A&B-målingen kommer efter en periode, hvor Venstre blandt andet har åbnet op for en diskussion om brugerbetaling på uddannelser. En udmelding, som dog blev trukket tilbage få timer efter, den kom ud i offentligheden.

Samtidig har der været interne stridigheder i blå blok om folkeskolereformen, hvor både Konservative og Liberal Alliance valgte ikke at tilslutte sig Venstre i holdningen til heldagsskolen. Alligevel er opbakningen til Løkke ikke svækket.

Overraskende, mener valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager, der dog peger på, at den seneste uenighed i blå blok på kort sigt snarere flytter stemmer internt blandt de blå partier frem for at flytte stemmer over til rød blok.

"Når de blå partier er uenige om fremtidens folkeskole, eller hvor markante arbejdsmarkedsreformerne skal være, flytter det på kort sigt stemmer blandt partierne i blå blok. Hvis Venstre mister vælgere til Konservative eller Liberal Alliance, som begge har markeret sig på deres kerneområder i den seneste tid, vil de fortsat pege på Løkke som statsminister," siger Rune Stubager.

Han påpeger samtidig, at de seneste mediesager med Løkke i hovedrollen ikke nødvendigvis er lig et fald i vælgernes opbakning til Løkkes person.

"Det er klart, at det aldrig er positivt for det samlede billede, hvis partiformanden og oppositionslederen ikke kan forklare sig ordentligt og begynder at rode rundt i definitioner på holdninger og standpunkter. Men jeg tror ikke, at vælgerne tillægger det afgørende betydning, fordi de opfatter det som Christiansborg-fnidder. Det er ikke noget, der direkte har indflydelse på deres hverdag," siger Rune Stubager.

Opbakningen kan komme i fare
Han mener dog, at det på længere sigt kan få en effekt på vælgernes syn på Løkke som fremtidig regeringsleder, hvis Venstre fortsætter med at markere sig i pressen med mere markante liberale holdninger.

"Presset på Venstre for at komme med klare politiske udmeldinger vil blive større, jo tættere vi kommer på folketingsvalget. Og hvis de fortsat markerer sig på markante liberale punkter som den seneste udmelding om brugerbetaling, kan partiet risikere at skubbe nogle af de nytilkomne socialdemokratiske vælgere tilbage til rød blok," siger Rune Stubager.

Selvom vælgernes opbakning til Løkke er intakt, kan det hurtigt vende, mener Stubager. Hvis blå blok ikke står som et samlet og enigt alternativ til regeringen, kan den stigende tiltro til Løkke lide et knæk inden det kommende valg.

"Valget kommer tættere på, og de mindre partier i blå blok begynder nu at gå deres egne veje på nogle centrale politikområder for at markere sig i forhold til Venstre. Hvis Løkke ikke formår at samle blå blok og fremstå som en samlet enhed frem mod valget, kan det sagtens skade vælgernes syn på ham som statsminister," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00