Løkke: Her er vores syv udfordringer

AFSLUTNINGSDEBAT: Fremtiden byder på syv udfordringer, der skal løses, hvis Danmark skal forblive på ret kurs. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans afslutningstale.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Traditionen tro gik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag på talerstolen for at give en status på den indenrigs- og udenrigspolitiske situation som indledning til Folketingets afslutningsdebat.

Det går godt i Danmark, lød det fra statsministeren, der fremhævede, at regeringen havde leveret på alle sine fire pejlemærker.

Men Løkke så også fremad, og ifølge ham tegner der sig syv udfordringer for Danmark, hvor der stadig er brug for en politisk indsats.

Han tror dog på, at det kan lykkes at løse de syv udfordringer.

”Hvis vi ikke gør noget, tegner fremtiden trist. Hvis vi derimod gennemfører beslutninger. Og skaber nyt råderum. Så vil vi få lysere muligheder. Derfor vil svar på de syv udfordringer, jeg her har nævnt, indgå i regeringens 2025-plan, som vi lægger frem efter sommeren,” sagde han.

1. Vækst og arbejdspladser
Den første udfordring Lars Løkke peger på er Danmarks vækst.

”Vi får ikke nok ud af vores arbejdsindsats – vi skal have mere fra hånden,” sagde Løkke og tilføjede:

”Og nej, det betyder ikke, at vi hver især skal stresse mere og løbe hurtigere. Men at vi skal være med helt fremme. Udnytte robotteknologi. Digitalisering. Uddanne til erhvervslivets behov.”

Statsministeren pegede på, at produktiviteten i Danmark vokser langsommere end i alle andre lande i Europa med undtagelse af Italien og Spanien. Derudover sker mange investeringer udenfor Danmarks grænser, og alle danske virksomheder, der har mere 1000 ansatte er mere end 20 år gamle.

2. Skæv balance
Der er stadig en skæv balance mellem dem, der skal forsørges af staten, og dem, der arbejder og bidrager med sin skattebillet, lød det fra Løkke.

”Den udfordring har vi haft i mange år. Og den hænger blandt andet sammen med en høj skat på arbejde og ret generøse overførselsindkomster,” sagde han.

3. De offentlige finanser er presset
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har nævnt det mange gange før, og nu gentager Løkke det; de svigtende olieindtægter fra Nordsøen betyder, at statskassen har mindre at gøre godt med.

”Siden vi kom i regering, er statens olieindtægter justeret ned med knap 9 mia. kr. i 2020. Det betyder, at vi har knap 9 mia. kr. mindre at gøre godt med. Det er næsten lige så meget, som vi bruger på politiet hvert år,” sagde han.

4. Migrations- og flygtningekrisen presser også økonomien
Antal betyder noget, lød det fra statsministeren, da han nåede til migrations- og flygtningekrisen.

”Udgifterne til flygtninge må ikke løbe løbsk. For så har vi færre penge til andre ting. Hvor mange færre penge afhænger af antallet, der kommer hertil. Hvilke vilkår vi byder dem. Og i høj grad af om de kan forsørge sig selv," sagde han.

5. Vi er også udfordret på den fælles kernevelfærd
Selvom regeringen ifølge Løkke har tilføjet mange midler til den danske kernevelfærd, så er der stadig behov for at forbedre den.

”Bare ét eksempel: Vi har gjort meget og forbedret kræftbehandlingen. Men en dansker med kræft lever stadig kortere tid end en svensker med kræft,” sagde Løkke og pegede på, at udfordringen ligger i, at man skal forbedre velfærden i en tid, hvor de offentlige finanser er stramme.

6. Ejendomsvurderingerne
”De nuværende ejendomsvurderinger ikke gode nok – vi skal have mere retvisende vurderinger. Så boligejerne kan være trygge ved skatten – nu og i fremtiden,” sagde Løkke.

Regeringen har lagt op til forhandlinger om et nyt ejendomsvurderingssystem til efteråret.

7. En omlægning af PSO-ordningen
”For det syvende skal vi finde en anden måde til at finansiere den vedvarende energi. Vi skal lave en grøn omstilling. Danmark er en grøn førernation. Sådan er det – sådan skal det være. Men den måde vi har finansieret den grønne omstilling på holder ikke,” sagde Løkke.

Regeringen har foreslået at afskaffe PSO-afgiften og i stedet lave den grønne omstilling blive finansieret af en hævelse af bundskatten.

Det forslag har dog mødt modstand fra alle regeringens støttepartier, der afviser at sende danskerne en større skatteregning. I talen understregede Løkke dog, at regeringens forslag ikke vil kunne mærkes på danskernes pengepung.

”Vores forslag gør ingen nævneværdig forskel for, om det kan betale sig at arbejde. Og heller ikke for uligheden. Regningen bliver ikke større – tværtimod. Vi vil gøre regningen mindre,” sagde han.

Læs hele Løkkes tale her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00